Skip to main content

Prinţ şi sultan. O expoziţie de excepţie, care te duce într-o lume demult apusă, la Muzeul Naţional al Banatului

Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Germania, aduce în fața vizitatorilor o expoziție unică.

„Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)” va fi vernisată vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00.

Într-un moment excepțional pentru oraş, care este în acest an, Capitală Europeană a Culturii reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului îşi propun să aducă la Timișoara o parte din colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg.

Este vorba despre obiecte otomane unice din perioada de sfârșit a secolului al XVII-lea și începutul celui următor.

CITEŞTE ŞI: Trafic infernal, pe unul dintre cele mai circulate drumuri din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe 80 de kilometri

Expoziția va evidenția evenimentele istorice care au marcat reîntoarcerea Timișoarei la statutul de oraș european, după Marele Război Turc.

Colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe include peste 400 de obiecte unice, printre care arme, veșminte și piese de harnașament otomane, reunite sub numele de Türkenbeute, care au fost aduse în Germania ca trofee de război de comandanții armatei habsburgice.

În cadrul expoziției, Muzeul Național al Banatului va prezenta 38 dintre aceste obiecte, printre care se numără și Cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos, o piesă de rezistență a expoziției.

Mărturiile indică faptul că Mustafa Pașa din Rodos a primit cămașa de zale în anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea.

Un an mai târziu, în timpul asediului Vienei, Mustafa Pașa era comandantul ienicerilor din armata otomană. Se presupune că, în urma acestei bătălii, cămașa a căzut ca trofeu de luptă, în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm.

„Expoziția este posibilă datorită colaborării fructuoase între Badisches Landesmuseum din Karlsruhe și Muzeul Național al Banatului, și vine ca o confirmare a numeroaselor conexiuni istorice dintre orașul nostru și cel german. Evenimentul este realizat cu sprijinul profesorului Eckard Köhne, directorul Badisches Landesmuseum, a șefei departamentului de Istoria Artei din muzeul german, Schoole Mustafawy, curatorul expoziției Türkenbeute. Nu în ultimul rând, menționăm aportul echipei Muzeului Național al Banatului, formată din expert conservator Luminița Paul, comisar de expoziție și Iusztin Zoltan, istoric medievist și inițiator al expoziției”, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Un autobuz plin cu muncitori a luat foc în mers, la Timişoara!

Expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)” poate fi vizitată în mansarda B1 a Bastionului Teresia, în perioada 5 mai – 12 septembrie 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

De Ziua Naţională a Tineretului, UVT anunță dezvoltarea primelor programe de studii universitare de licență și masterat în domeniul tineretului

Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Națională pentru Tineret , Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, cu sprijinul Agenției Europene de Informare și Consiliere pentru Tineret, anunță, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, începerea dezvoltării primelor programe de studii universitare de licență și masterat în domeniul tineretului din […]

Spectacole de excepție, la Opera Națională din Timișoara! Vezi programul complet al lunii mai

Vești bune pentru iubitorii de operă şi operetă! În perioada imediat următoare, publicul amator va avea parte de cele mai bune spectacole puse în scenă!

Banat Girls, față în față cu ACS Târgu Mureș! E șansa fetelor să recupereze punctele pierdute după ultimul meci de fotbal

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește în runda a IX-a a play-out-ului Superligii de fotbal feminin pe ACS Târgu Mureș, ultima clasată, dar o echipă care în ultimele runde a pus probleme atât formaţiei timișene, cât și celei din Alexandria.

Magia artistică a României la Veneția! Expoziția Tincuței Marin, într-o capelă veche de 900 de ani”

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade fascinează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră, în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi, de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.