Skip to main content

VIDEO Obiceiul care se mai păstrează și astăzi în unele sate din Banat, în Joia Mare! Cimitirele, luminate în miez de noapte, de focurile făcute lângă morminte

Joia Patimilor este și ziua pomenirii morţilor, iar potrivit tradiţiei, azi se deschid cerurile şi spiritelor coboară printre cei vii.

În unele sate din România, an de an, încă se păstrează cu sfinţenie ritualurile acestei zile. În zona Banatului, oamenii fac focuri lângă mormintele celor dragi, pentru a-i cinsti pe cei plecaţi şi pentru a alunga spiritele rele.

Potrivit tradiţiei creştine, începând cu Joia Mare şi până la Rusalii, Iadul şi Raiul sunt deschise, iar sufletele celor morți circulă libere.

O altă tradiţie creştină spune că, duhurile adormiţilor vin pe la locuinţe lor şi stau până la sărbătoarea Rusaliilor.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”.

În localitatea Mehadica din judeţul Caraș-Severin, în noaptea de miercuri spre joi se aprind focurile în cimitire. Oamenii adună crenguțe de alun şi le aprind în faţa mormintelor celor dragi, pentru a-şi comemora apropiaţii trecuţi în nefiinţă.

Crenguțele de alun sau ”joimărelele” nu trebuie tăiate cu securea sau cu barda, ci se rup cu mâna.

În Joia Mare se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.

Ești în căutarea unui utilaj agricol sau industrial, sau poate a unui iaht? Maxutil este locul care satisface și cele mai exigente gusturi!

Maxagro, un titan al companiilor cu profil agricol din Uniunea Europeană, cu o experiență de 31 de ani, își propune să devină cel mai important partener pentru mediul de business din România, odată cu inaugurarea Maxutil.