Skip to main content

Se mută centrul Timişoarei! Ruben Laţcău spune că noul punct de atracţie al oraşului va fi zona Traian şi că reconfigurarea zonei va începe în acest an

Viceprimarul Timişoarei Ruben Laţcău anunţă că proiectul de 30 de milioane de euro, pentru regenerarea urbană a Pieţei Traian, a ajuns pe ultima sută de metri, iar lucrările vor începe în acest an.

În plan este ca pe unele străzi să se amenajeze spații dedicate copiilor, pietonilor și bicicliștilor, astfel că mașinile vor avea acces limitat.

De asemenea, Piața Traian și Piața Romanilor devin parțial pietonale, iar scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare.

CITEŞTE ŞI: Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Campionatul Naţional de alergare montană

Zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă, iar amenajarea urbană va fi făcută astfel încât să fie încurajată traversarea străzii între cele două puncte.

Proiectul prevede şi creşterea suprafaței de spațiu verde de la 6.000 mp la 9.500 mp şi plantarea a încă 355 de arbori.

“Cu străzi şi trotuare sufocate de maşini, cu reţele de utilităţi care nu au mai fost schimbate de decenii, această zonă va intra în reabilitare. Vom face, nu doar lucrări de suprafaţă, nu doar vom creşte spaţiul verde,ci vom intra şi în subteran. Vom schimba liniile de tramvai, reţelele de apă-canal, vom îngropa reţeaua de gaz pe străzile unde nu este deja îngropată. Şi, de asemenea, vom crea foarte mult spaţiu verde, aproape un hectar de spaţiu verde nou, în cartierul Traian”, a explicat astăzi, Ruben Laţcău – viceprimar al Timişoarei.

Proiectul prevede, de asemenea, ca pe două laturi ale Pieţei Traian să fie eliberat carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase, iar în Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat.

În locul carosabilului va fi realizată o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.

Traficul auto va fi restricţionat și pe o parte din străzile Academician Corneliu Miklosi, I.L. Caragiale și Episcop Joseph Lonovici, iar în câteva puncte cheie, vor fi montați bolarzi automați.

În aceste zone, accesul va fi oferit riveranilor și celor care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente.

CITEŞTE ŞI: De la petrecere, direct după gratii! Păţania unui tânăr care s-a distrat de 1 Mai, iar acum trage ponoasele

Vor fi amenajate şi trei parcuri, două locuri de joacă și o piață de cartier, dotată cu mobilier urban modern, pentru cei care își vor vinde acolo produsele.

Piața Petru Rareș devine spațiu pentru copii și familii în plimbare și relaxare. Aici se vor planta 23 de arbori, va fi creat un loc de joacă și o mini-piață cu condiții de comercializare moderne.

Al treilea spațiu nou este piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi.

Potenţialul acestui proiect a fost deja speculat de unii antreprenori, care şi-au deschis deja business-uri în zonă.

“Mă bucur că într-un cartier care a fost multă vreme ocolit, cartierul Fabric, cineva riscă, deschide o afacere şi aşa atrage oameni noi care vin în cartier. În acest an, procesul de reabilitare a cartierului Traian va începe şi atunci va fi transformat în noul centru al Timişoarei”, mai spune Laţcău.

Zonele incluse în proiectul de regenerare urbană a zonei Traian sunt: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Valoarea estimată a investiţiei, care rezultă din Studiul de Fezabilitate, este de 138.955.225 lei(fără TVA), adică aproape 35 de milioane de euro cu tot cu TVA.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.