Skip to main content

Exponate de 15 milioane de euro, la Muzeul Naţional al Banatului! A fost nevoie de măsuri sporite de securitate şi modificări la instalaţia de climatizare

Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Germania, aduce în fața timişorenilor şi a turiştilor care vizitează oraşul, o expoziție unică.  

„Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)” va fi vernisată vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00.

„Este cu adevărat o temă europeană. Este vorba despre secolele XVII – XVIII, despre războiul dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Habsburgic. Este ca şi în aceste zile, un conflict mondial. În acele zile erau implicate în conflict inclusiv Franţa, Imperiul Habsburgic şi cel Otoman, deci e o tema actuală. Tocmai de la Baden-Baden a fost un general, îl ştiti foarte bine pe prinţul Eugeniu de Savoya, care a participat la cucerirea acestui oraş de la turci şi avem mai multe puncte comune. Muzeul din Karlsruhe deţine o colecţie importantă de piese otomane, mai exact 400, deosebite, unice şi este cea mai importantă colecţie a Muzeului din Karlsruhe. Aceasta colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului este o oportunitate foarte bună de a arăta câteva piese din colecţia Muzeului de Istorie din Karlsruhe”, a spus Eckart Köhne, manager  – Badisches Landesmuseum Karlsruhe.

CITEŞTE ŞI: World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, expusă în centrul Timișoarei, timp de aproape o lună!

Piesele aduse la Muzeul Naţional al Banatului valorează 15 milioane de euro, astfel că a fost nevoie de măsuri sporite de securitate, dar şi de modificări ale instalaţiei de climatizare, astfel încât exponatele să nu fie degradate.

„Este o expoziţie la care s-a muncit foarte mult şi care nu ar fi avut loc în cazul în care colegii din Karlsruhe nu ar fi continuat acest parteneriat, pentru că avem un parteneriat şi cu Muzeul din Berlin, dar din cauza războiului din Ucraina, cei de aici nu au mai vrut să aiba loc expoziţia. Le mulţumim încă o dată pentru încredere şi mai ales pentru că ne-au dat câteva piese minunate pe care le veţi vedea, mai exact 38 de piese (…) S-au făcut multe modificări în mansardă, de securitate, de climatizare, până şi vitrinele s-au cumparat noi”, a explicat Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Naţional al Banatului.

Expoziţia este cu atât mai spectaculoasă cu cât piesele sunt unele desoebite şi rar întâlnite în alte colecţii.

Sunt obiecte de paradă şi piese care le-au aparţinut elitelor din armata turcă.

“Ideea de la care am pornit a fost o expoziţie excepţională pentru un moment exceptional şi ştiam despre comoara de la Muzeul din Karlsruhe, cu piese excepţionale, deoarece cel care le-a colectat şi a organizat această colecţie, prinţul de Baden-Baden şi unchiul său Hermann de Baden-Baden, în urma victoriilor repurtate împotriva otomanilor, au colecţionat numai piese deosebite. Nu o să găsiţi în expoziţie piese comune pe care soldatul de rând le-ar fi purtat sau aşa cum colegii noştri arheologi au descoperit pe străzile Timişoarei”, a spus Zoltan Iusztin, muzeograf al Muzeului National al Banatului.

“Piesele au venit în 1730 şi au fost ţinute în sala Eroilor din Karlsruhe. Expoziţia are piese frumoase realizate de către mesteşugari chiar din Sibiu, de aceea se şi leagă de România, coifuri, armuri şi bineînţeles săbii. Chiar pe afis vedeţi acea sabie scurtă care are o legătura cu istoria României. Lama este otomană, iar mânerul este românesc. Ne bucurăm că putem privi împreună aceste piese”, a spus Schoole Mostafawy, curatorul expoziţiei, din partea Badisches Landesmuseum din Karlsruhe.

CITEŞTE ŞI: Se fac plățile pentru ajutorul de încălzire și a suplimentului pentru energie, la Timișoara!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.