Skip to main content

Universitatea Metropolitană Timişoara, în topul Shaghai! Cum vede rectorul UVT, realizarea acestui deziderat?

În contextul recentei dezbateri cu privire la faptul că nicio universitate din România nu mai este reprezentată în top 1.000 Shanghai din reputatul clasament internațional Shanghai, rectorul UVT readuce în atenţie Universitatea Metropolitană.

Este vorba despre o reformă structurală a instituţiilor de învăţământ superior, pe care Universitatea de Vest din Timişoara a susținut-o public de mai mulți ani.

CITEŞTE ŞI: Încă două blocuri din Timișoara intră în reabilitare termică! Au fost semnate contractele

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, consider că aceasta este unica soluţie prin care Timișoara, ca oraș universitar, s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani.

„Știm cu toții că topurile și rankingurile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuția în domeniile educației și cercetării ce vine din partea tuturor membrilor comunității academice, fără a raporta aceste rezultate cumulate la numărul acestora. Știm, de asemenea, că majoritatea covârșitoare a universităților din top 500, din top 1000 la nivel internațional sunt universități care au în componența lor științe exacte și științe ale naturii, medicină și științe inginerești. În plus, mai știm și alte elemente ce contribuie la reușita majoră a universităților cotate în prima mie de universități ale lumii, la care cu greu pot visa universitățile românești, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureați ai premiilor Nobel”, explică rectorul UVT, Marilen Pirtea.

El spune că prezența într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1000 de universități din lume (din cele in jur de 30.000, câte sunt în toata lumea), fără a întruni condițiile de mai sus este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare.

Tocmai de aceea, Pirtea consideră că este necesară coagularea tuturor universităților din arealul orașelor mari.

CITEŞTE ŞI: Festivalul Internațional „George Enescu” aduce la Timișoara un concert simfonic de excepție susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul, alături de Cvartetul Arcadia

Universităţile metropolitane  sunt, în opinia rectorului UVT, nu doar soluția la această problemă, ci sunt soluția pentru o reformă fundamentală a învățământului superior, o reformă a eficienței (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali, samd), sunt soluția pentru servicii suport de calitate pentru studenți, sunt soluția pentru integrarea tuturor stakeholderilor și a administrației în jurul elementului esențial de dezvoltare al unei comunității – universitatea, maturizată ca format instituțional la nivel de universitate metropolitană.

„Aș mai completa cu un element important: nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituțional, metropolitan, este un element câștigător deja verificat și validat. Este suficient să ne uitam la 120 km de Timișoara, la Szeged, ori mai departe, la universitățile din Franța care, începând cu universitățile din Strasbourg, au fuzionat în toate orașele universitare importante, chiar în țara pe care o considerăm adesea un model pentru noi, românii. Este însa important ca interesele personale, mărunte, să fie lăsate deoparte și, în loc de ele, să privim înainte cu optimism și viziune, către soluția fuziunii celor patru universități publice timișorene, așa cum am propus încă din timpul primului meu mandat de rector, considerând că este de datoria mea să propun o fuziune în interesul Timișoarei și al viitorului orașului nostru universitar, fiind deschis unui proces democratic și transparent de desemnare a unui singur rector al universității metropolitane timișorene, fără să am nicio clipă impresia că îmi expun un interes individual prin această propunere radicală, dimpotrivă, mizând totul pentru interesul academic și public„, subliniază rectorul UVT.

Pirtea este convins că, dacă s-ar realiza această reformă, Universitatea Metropolitană Timişoara s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani de la constituire.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Forumul Internațional de Afaceri, premieră de succes a CCIAT!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat unul din cele cele mai mari evenimente de business din sistemul cameral românesc și european, cu participarea a 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România.

Video: George Simion a făcut spectacol, în centrul Timişoarei, cu Vlad Ţepeş şi versuri din Eminescu

Membri şi simpatizanţi AUR şi-au dat întâlnire, în această după amianză, în centrul Timişoarei, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de candidaţii la alegerile locale.

Lucrările de modernizare la Bulevardul Stan Vidrighin intră în ultima etapă! Când va fi complet gata această investiţie?

Proiectul de modernizare a carosabilului şi a liniilor de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin sunt aproape de final, iar Primăria Timișoara anunţă că lucrările chiar înregistrează un avans.

Pasajul Solventul, cartoful fierbinte din mâna administraţiei Fritz! Consilierul local Roxana Iliescu prezintă situaţia la zi a lucrărilor care ar trebui să fie gata săptămâna viitoare

Şantierul de la Pasajul Solventul avansează greu. La mai bine de un an de la expirarea termenului inițial pentru finalizare, lucrările abia au ajuns la jumătate. O spune consilierul local Roxana Iliescu, după ce primarul a anunţat stadiul investiţiei, fără a pomeni nimic despre momentul în care va fi gata. “Sunt executate în proporție de […]