Skip to main content

Deputatul de Timiș, Marilen Pirtea: „Statul bagă mâna adânc în economiile românilor

Mesaj dur al deputatului Marile Pirtea la adresa Guvernului Tudose! Printr-o scrisoare deschisă acesta atrage atenția că modificare a Pilonului II de pensii va avea consecințe extrem de grave.

Mai jos puteți urmări textul în care Pirtea,  care este secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, argumentează de ce Guvernul face o greșeală imensă încercând să modifice pilonul II de pensii: 

CITEȘTE ȘI: Zboruri zilnice la Frankfurt-am-Main de pe Aeroportul Timișoara

Intențiile guvernanților de modificare a Pilonului II de pensii sunt un atentat la economiile pentru bătrânețe ale românilor. Naționalizarea parțială a acestuia înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că statul ia din economiile fiecăruia dintre noi. Mai exact, guvernul umblă la banii noștri de pensie pentru a plăti promisiuni nesustenabile economic, un fel de banditism fiscal.
Din păcate, guvernul, în loc să consolideze sistemul de pensii, prin majorarea procentului alocat Pilonului II de la 5,1% la 6%, alege să naționalizeze ce poate din el, încă o dovadă a neputinței și a incompetenței actualei guvernări. Este o viziune îngustă, care sacrifică viitorul tinerei generații, fără a identifica soluții sustenabile pe termen lung. În momentul de față, deficitul sistemului de pensii este de aproximativ 33%, adică dintr-un total de trei lei, unul este împrumutat. Acest leu majorează datoria publică, aflată în continuă creștere, dar nu pentru a se investi în construcția de autostrăzi, în sistemul de sănătate sau cel de învățământ, ci pentru a plăti promisiuni electorale populiste.

Naționalizarea Pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. Sistemul solidarității între generații, aflat la baza Pilonului I, este falimentar și se va prăbuși cu totul când vor ieși la pensie românii născuți în contextul politicilor pro-nataliste ale regimului Ceaușescu (cunoscuți în țara noastră ca și “decreței”). Momentul nu este atât de îndepărtat încât să nu îl luăm în seamă: vorbim de 2025 – 2030. Raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, intrând pe o pantă nesustenabilă, iar pensiile plătite de viitorii angajați vor fi mai mici decât sunt în prezent.
Trebuie înțeles că sistemul actual de pensii funcționează prin intermediul a trei piloni:Pilonul I – Obligatoriu și administrat de statPilonul II – Obligatoriu și administrat privatPilonul III – Facultativ și administrat privat.Pilonul I funcționează pe principiul solidarității, actualii angajații, prin intermediul contribuțiilor pe care le plătesc, asigură pensiile actualilor pensionari. Trebuie precizat că principala diferență dintre Pilonul I și Pilonul II este că în acesta din urmă se află acumulările fiecăruia dintre noi, transferate în fiecare lună din plățile obligatorii ale contribuțiilor de pensii, care se capitalizează ȋntr-un cont distinct pentru fiecare dintre noi, sume gestionate de un administrator privat. Spre deosebire de stat, acesta îi investește și produce profit pentru contribuabili. Pe termen lung, valoarea economiilor din pilonul al II-lea crește, în timp ce cuantumul pensiilor din pilonul I este stabilit de guvernanți. 

CITEȘTE ȘI: Schimbare după schimbare în fruntea IPJ! Polițiștii din Timiș au un nou șef

Pilonul I nu produce randament, acești bani nu sunt investiți nicăieri, ci sunt sume curente colectate de la actualii angajați în vederea plății pensiilor curente pentru pensiile care sunt în plată la acel moment. Astfel, mutarea banilor dinspre sistemul privat către Pilonul I nu numai că este echivalentă cu „tocarea” acestora, dar pune la pământ filosofia întregului sistem de pensii, care, la acest moment, oferă contribuabililor un refugiu în fața guvernărilor iresponsabile: pilonul al II-lea de pensii, obligatoriu și administrat privat

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

CCIA Timiș readuce în atenția timișorenilor EZOTERIC Fest! Ediția din acest an va începe în curând

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș readuc în atenția publicului evenimentul EZOTERIC Fest, ediția a 28-a.

Două victime, după un accident rutier! Una dintre ele, găsită de salvatori fără semne vitale

A fost nevoie de intervenția unui echipaj de descarecare, după ce două autoturisme s-au ciocnit violent, iar un om a rămas blocat într-unul dintre ele.

Provocare de la Muzeul Naţional al Banatului! Trimite şi tu fotografii cu ouăle pe care le-ai pregătit pentru zilele de Paşte!

În Banat, la fel ca şi în restul ţării, sărbătoarea Paștelui aduce nu doar primăvara în sufletele oamenilor, ci și renașterea unei tradiții ancestrale, care se împletește cu istoria și cultura zonei.