Skip to main content

Provocare de la Muzeul Naţional al Banatului! Trimite şi tu fotografii cu ouăle pe care le-ai pregătit pentru zilele de Paşte!

În Banat, la fel ca şi în restul ţării, sărbătoarea Paștelui aduce nu doar primăvara în sufletele oamenilor, ci și renașterea unei tradiții ancestrale, care se împletește cu istoria și cultura zonei.

Încondeierea ouălor, o artă veche ce își are originile în vremuri îndepărtate, continuă să fie păstrată și transmisă de-a lungul generațiilor.

Practicată inițial cu coloranți naturali obținuți din plante locale, precum roiba pentru roșu sau areu pentru galben, încondeierea ouălor a reprezentat o formă de manifestare a măiestriei și creativității.

Tehnici elaborate de vopsire și decorare, precum aplicarea modelelor cu ceară și folosirea unor elemente vegetale pentru ornamente, au dat naștere ouălor de Paște autentice, încărcate de semnificații și simboluri.

Chiar și astăzi, tradiția încondeierii ouălor în Banat este menținută vie, fiind o oportunitate pentru comunități să se unească și să celebreze moștenirea culturală.

De la metodele tradiționale de colorare la decorarea manuală a fiecărui ou, această practică continuă să aducă bucurie și să amintească de legăturile strânse cu tradițiile și obiceiurile strămoșilor.

În spiritul acestei tradiții durabile și pline de însemnătate, Muzeul Naţional al Banatului invită comunitatea să împărtășească experiențele și fotografiile cu ouăle decorate.

„Am fi onorați să ne arătați sau să ne spuneți despre metodele pe care le folosiți, și să ne trimiteți fotografii cu ouăle pe care le decorați, pentru a le putea împărtăși și admira împreună în cadrul comunității noastre”, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.