Skip to main content

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Aceste substanțe pot fi antiinflamatoare, analgezice sau alte medicamente, în funcție de nevoile pacientului și indicațiile medicale.

CITEŞTE ŞI: Video: Circ în Consiliul Judeţean Timiş! „Bătaie” în bannere şi o înregistrare explozivă, în care fratele lui Alfred Simonis îi ameninţă pe Nica şi Proteasa

Cel mai frecvent se efectuează la nivelul genunchiului, dar se pot realiza și la nivelul gleznei, șoldului, umărului, cotului, mâinii, coloanei vertebrale sau la nivelul călcâiului (pinteni calcaneeni, fasceită plantară).

“Infiltrațiile au un rol crucial în ameliorarea simptomelor pacienților și în tratarea afecțiunilor care implică durere și inflamație. Acestea pot reduce sau chiar elimina durerea în zona tratată. Totodată, permit reducerea inflamației în țesuturi, și mă refer aici la infiltrațiile cu corticosteroizi, întrucât aceștia au proprietăți antiinflamatoare. Nu în ultimul rând, pot duce la ameliorarea funcției articulare”, spune dr. Cosmin Viorel Gridan – medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Substanțele care se folosesc în efectuarea infiltrațiilor se împart în 3 categorii: derivate de cortizon (corticosteroizi), acid hialuronic (soluții vascosuplimentare), infiltrații biologice (PRP – plasmă îmbogățită cu trombocite).

Corticosteroizii sunt substanțe antiinflamatorii al căror rol principal este de a scădea inflamația de la nivelul regiunii afectate și, implicit, scăderea durerii.

Acidul hialuronic este un polizaharid prezent în stare naturală în cartilajul și lichidul sinovial. Acidul hialuronic folosit în infiltrații este sintetic, iar rolul principal este de a proteja cartilajul articular (diminuează frecarea între suprafețele osoase), de a hrăni cartilajul articular și a proteja sinoviala reducând astfel durerea. PRP-ul se obține în urma recoltării de sânge de la pacient.

Cu ajutorul unui kit special se centrifughează, iar plasma rezultată, având o concentrație crescută de trombocite și factori de creștere, se injectează în articulație sau la nivelul regiunii afectate.

„Riscurile pentru pacient sunt foarte mici și rare, infecție la locul de injectare, infecție sistemică sau apariția unei stări febrile. Există însă și contraindicații, de exemplu infiltrațiile cu corticosteroizi la pacienții diabetici. De asemenea, o contraindicație relativă este în cazul pacienților cu tulburări de coagulare sau a celor care urmează un tratament anticoagulant, întrucât poate crește riscul de sângerare. Cât privește procedura, durerea resimțită de pacient este asemănătoare cu cea a oricărei alte injecții, depinzând de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane. Se poate chiar injecta în prealabil un anestezic local și mai apoi substanța activă, iar efectele secundare post-infiltrație sunt extrem de reduse. Se recomandă, însă, ca după realizarea unei asemenea proceduri, timp de 24 până la 48 de ore să nu fie făcut efort fizic intens”, spune dr. Cosmin Viorel Gridan – medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Infiltrațiile sunt efectuate în cabinetul de Ortopedie Traumatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara în urma unei programări și a unui consult de specialitate.

CITEŞTE ŞI: Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Antrenorul Pero Milosevic va rămâne la cârma echipei timișorene de handbal!

Clubul timișorean de handbal și antrenorul Pero Milosevic au căzut de acord pentru continuarea contractului, care urma să expire la finalul acestui sezon.

Călătorie gratuită la bordul Pelicanului, muzică și dans pentru timișoreni, și nu numai, în acest weekend! Se deschide graniţa cu Serbia, pentru ambarcaţiuni

În acest weekend, se redeschide punctul de frontieră temporar, pe Bega, între România și Serbia, iar cu acest prilej, proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” aduce o serie de activități și evenimente, ce sărbătoresc istoria bogată a canalului și legătura unică pe care acesta o asigură între comunități.

Cea mai vocală angajată din Primăria Timişoara revine în funcţie! Mirela Toc este repusă în drepturi, la PLMSTF

Aflată în permanent conflict cu conducerea Primăriei Timişoara, sancţionată atât de Nicolae Robu, cât şi de Dominic Fritz, Mirela Toc va fi, de mâine, reintegrată în funcţie.

Viitorii studenți UVT își pot crea dosarele de înscriere, online, pe platforma de admitere, accesând site-ul admitereonline.uvt.ro

Aspiranții la studii universitare pot începe oficial procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea candidaților cât mai facilă – admitereonline.uvt.ro.