Skip to main content

Călătorie gratuită la bordul Pelicanului, muzică și dans pentru timișoreni, și nu numai, în acest weekend! Se deschide graniţa cu Serbia, pentru ambarcaţiuni

În acest weekend, se redeschide punctul de frontieră temporar, pe Bega, între România și Serbia, iar cu acest prilej, proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” aduce o serie de activități și evenimente, ce sărbătoresc istoria bogată a canalului și legătura unică pe care acesta o asigură între comunități.

Astfel că, sâmbătă, toată lumea este așteptată în unul dintre cele mai frumoase obiective industriale cu valoare arhitecturală ale Timișoarei, anume Centrala Hidroelectrică (Uzina sau denumirea mai veche de Turbină), care va eveni o platformă culturală pentru o zi, între orele 12.00 și 18.00.

Acolo, participanții se vor putea bucura de răcoarea grădinii ansamblului, vor putea să cumpere o carte pe care să o citească la umbra unui copac bătrân, să facă o plimbare spre Seră sau să viziteze interiorul Uzinei, în cadrul tururilor ghidate în care vor afla informații neștiute despre clădirea ce a străjuit Fabricul în ultimul secol și rolul pe care aceasta l-a avut în dezvoltarea orașului.

De asemenea, în aceeași zi, la ora 15.00, Pelicanul va ridica ancora pentru o călătorie de două ore, alături de 50 persoane care s-au înscris în prealabil.

Aceste vor descoperi povestea Timișoarei, care va fi auzită de pe puntea Pelicanului, ghidată de cuvinte în liniștea cursului de apă și de gălăgia monotonă a motorului de pe ambarcațiune.

Ghid va fi Dan Codre (Timisoara City Tours), iar legendara ambarcațiune va naviga pe ruta Uzină – Iosefin – Portul cultural Timișoara (zona pontonului D’arc pe Mal, malul drept, în spatele Catedralei).

Pe seară atenția se va muta în zona centrală, la Portul cultural Timișoara ( D’arc pe Mal / Pod Mihai Viteazu),.

Aici, pentru început, de la ora 20.30, Dani Tobe, Gemini Jaxx și DJ Mack vor reprezenta MCs United și întreaga mișcare hip hop din Timișoara și vor încălzi publicul pentru un performance de neratat.

Apoi, Norzeatic & Qinta Spartă vor veni pe Bega și promit să îi poarte pe cei prezenți la eveniment, într-o călătorie extraordinară prin beat-uri grele, infuzii de jazz, funk, soul și muzică electronică, lirică plină de flow și substanțe, punând pe masă o selecție de piese variate, de la repertoriul clasic Norzeatic și până la piese noi sau improvizații.

Toate activitățile din cadrul proiectului sunt gratuite, pentru unele fiind, însă, necesară înscrierea prealabilă. Toate detaliile pot fi găsite pe paginile de Facebook și Instagram Ecluze pe Bega, dar și în evenimentele create special: ”La uzină” – https://bit.ly/LaUzină25mai; Tur ghidat Pelicanul – https://bit.ly/TurGhidatPelican; Concerte în Portul cultural Timișoara – https://bit.ly/NorzeaticQintaSpartă25mai.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Informații despre evoluția proiectului și detalii despre evenimente și calendarul proiectului pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook și pe contul de Instagram dedicat inițiativei.

Graniţa cu Serbia va fi deschisă la final de săptămână, în fiecare lună, atât pentru biciclişti, cât şi pentru ambarcaţiuni, după cum urmează:

24-25-26 mai – naval/portuar pentru ambarcațiuni și pietonal (biciclete);

01-02 iunie- pietonal (biciclete);

29-30 iunie – pietonal (biciclete);

26-27-28 iulie – naval/portuar pentru ambarcațiuni și pietonal (biciclete),

24-25 august – pietonal (biciclete);

20-21-22 septembrie – naval/portuar pentru ambarcațiuni și pietonal (biciclete);

28-29 septembrie – pietonal (biciclete);

26-27 octombrie – pietonal (biciclete). 

Trecerea frontierei spre serbia se va face între orele 08:00 – 20:00 pe baza cărții de identitate, cu respectarea reglementărilor în vigoare la condițiile de călătorie a cetățenilor .

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.