Skip to main content

Peste 40 de scriitori de top din țară și străinătate transformă Timișoara în capitala literaturii!

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la cea de-a XII-a ediție, se va desfășura, în perioada 25 – 28 octombrie, sub motto-ul ”Literatura. Arie protejată”.

Cele 14 evenimente incluse în program vor avea loc în Timișoara, dar și în 4 orașe din zonă: Jimbolia, Lugoj și Sânnicolau Mare, din județul Timiș, și Reșița, în Caraș-Severin.

Peste 40 de autori și autoare din România și alte 8 țări (Islanda, Germania, Elveția, Israel, Anglia, Slovenia, Serbia și Republica Moldova) se vor întâlni cu publicul bănățean iubitor de literatură, în deja tradiționalele seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Nume de primă mărime ale scenei literare de la noi – Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila – vor purta un dialog poetic cu mai tinerii lor colegi – Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici și Henriette Kemenes –, în prima seară, cea din 25 octombrie, moderată de cunoscuta realizatoare de televiziune Marina Constantinescu.

Invitații străini vor fi în centrul atenției publicului în următoarele două zile. În seara de 26 octombrie, traducătorul și poetul Ernest Wichner propune, în premieră, o întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România. Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider vor citi din operele lor sub incitantul motto al serii: „Românii vor înțelege despre ce e vorba“.

Seara de 27 octombrie promite un regal literar cu patru autori de renume internațional: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova).

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie, conține două întâlniri. Prima, Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa – un dialog între cunoscutul istoric Armand Goșu și Vesna Goldsworthy (Anglia), jurnalistă și autoare de bestseller-uri pe teme de istorie est-europeană.

Totodată, partenerii FILTM din orașele Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare și Reșița vor organiza, la rândul lor, întâlniri cu poeți și prozatori invitați la festival.

Un alt eveniment care s-a impus de la sine, datorită prezenței mai multor scriitori cu experiență de manageri culturali, este și dezbaterea pe tema festivalurilor de literatură din România: Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură? Moderator: Robert Șerban. Întâlnirea va avea loc pe 26 octombrie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara.

În anul în care orașul nostru e Capitală Europeană a Culturii, vrem să fim și mai elocvenți, prin numărul și calitatea invitaților și a evenimentelor. Întâlnirile nemijlocite între cititori și scriitori, dialogurile dintre ei, sunt fundamentale pentru o viață culturală sănătoasă. Sărbătorim literatura într-un an cum, din 1989, n-a mai fost altul pentru Timișoara, și n-o facem doar în Sala Barocă și în licee din oraș, ci și în județ, în școli din Lugoj, Jimbolia și Sânnicolau Mare, unde o parte dintre invitați va fi față în față cu tinerii. Unul dintre rosturile unui festival literar este să protejeze literatura și să-i arate uriașa forță. Asta vom face la a 12-a ediție a FILTM”, spune Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Informații complete despre program și invitați pe: www.filtm.ro și pe www.facebook.com/FILTMoficial

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.