Skip to main content

FOTO La mulți ani, Timișoara! Au început evenimentele dedicate zilei orașului

Veselie și voie bună în orașul de pe Bega! Se sărbătorește ziua orașului, iar evenimentele dedicate acestei zile speciale au început încă de dimineață.

Autoritățile publice locale au depus coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române, care au intrat în Timişoara la 3 august 1919.

Apoi, în Piaţa Unirii, a avut loc o ceremonie prin care s-au marcat 103 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara.

A avut loc un ceremonial militar și religios, urmat de defilarea detașamentului de onoare.

De la ora 11.00, tot în Piața Unirii a avut loc un concert de fanfară-muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supreaveghere “Decebal”.

De la ora 13.00, în Sala Filarmonicii Banatul – Ședința festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, dedicată Zilei Orașului. În cadrul ședinței va fi decernat titlul de Cetățean de onoare următoarelor personalități: Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria; Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan; Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan; Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS; Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean; Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

Prefectul județului Timiș a transmis și el un mesaj cu ocazia Zilei Timișoarei.

Ne aflăm din nou într-un ceas aniversar, o zi specială încărcată de semnificaţii, şi, ca de fiecare dată, marcăm momentul prin festivităţi pline de fast. Dacă încercăm în schimb să trecem dincolo de formă, putem ajunge la fond. Iar acesta este un exerciţiu care cred că ne-ar fi util tuturor. Timişoara nu are nevoie de noi. Noi avem nevoie de ea! Avem nevoie de spiritul Timişoarei, de mult invocata înţelegere între oamenii acestui oraş! Poate că dacă în loc să ne atacăm prin declaraţii şi comunicate de presă, ne-am pune toţi la o masă şi nu ne-am ridica de acolo fără nişte soluţii asumate de toată lumea, am avea şi Sală Polivalentă, şi Stadion, şi ieşire la patru benzi până la autostradă! Avem nevoie de spiritul Timişoarei pentru a ne regăsi energia şi cadenţa. Pentru a redeveni un reper în medicină. Multe din premierele cu care ne mândrim se datorează apartenenţei noastre la un imperiu, în vremuri de mult trecute. Acum, suntem pe cont propriu. Şi doar de noi depinde să ne recăpătăm locul fruntaş pe care l-am avut!”, spune prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu.

Președintele CJT, Alin Nica a cerut timișorenilor puțină înțelegere.

Are oameni frumoși, un patrimoniu de invidiat, o economie puternică și o cultură bogată. Ce aș mai putea dori Timișoarei? Poate doar un pic de înțelegere în plus, liniște și coeziune. Istoria ne-a arătat de ce schimbări suntem capabili împreună și am încredere că forța noastră colectivă ne garantează un viitor pe măsura așteptărilor. La mulți ani, Timișoara! La mulți ani, timișoreni!”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz a transmis un mesaj timișorenilor de ziua lor, asta după ce seara trecută a fost huiduit în Parcul Rozelor, în momentul în care a urcat pe scenă pentru a înmâna un trofeu trupei Pheonix.

În primul rând, ziua de 3 August 1919 a venit după o perioadă extrem de dificilă. Europa tocmai trecuse printr-un război crunt. În regiune erau tensiuni enorme și dezbateri despre viitorul Banatului. Și cu toate acestea, în 3 August 1919, în Piața Unirii a fost o mare sărbătoare: alături de români la această sărbătoare au vorbit reprezentanții sârbilor, maghiarilor și germanilor. Au fost toți, împreună și uniți. În acel moment extraordinar de tensionat, Timișoara a demonstrat că poate construi un viitor. Asta este al doilea lucru important: în aceste vremuri dificile, Timișoara a avut și are un optimism și o încredere în viitor de neclintit. Anii 20 care au urmat au fost cu adevărat anii de prosperitate și inovare. Aceste două lucruri fac, printre multe altele, din Timișoara un loc unic. De aceea trebuie să le amintim și să le transmitem și altora, în zile ca cea de azi. Capacitatea Timișoarei de a-și respecta semenii chiar și în situații dificile, încrederea în viitorul acestui oraș sunt contagioase. La mulți ani, draga noastră Timișoara, la mulți ani, dragi timișoreni!”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Și viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără a transmis un mesaj emoționant, în care spune că dacă Timișoara nu ar fi fost, ar fi trebuit inventată!

La 3 august 1919, unități ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu şi-au făcut intrarea în Timișoara. Armata română a intrat în Timișoara pe Calea Recașului, azi Calea Dorobanților, pe sub un arc de triumf realizat din flori, apoi s-a deplasat până în Piața Stefan Losonczy care, de atunci, se numește Piața Unirii, unde s-a desfășurat solemnitatea oficială de primire. La intrarea în Piaţa Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusă din două batalioane de infanterie ale Regimentului 2, împreună cu alte două companii. În după amiaza aceleiaşi zile, în jurul orei 17, la Timişoara a sosit, cu un tren special, I. C. Brătianu, liderul Partidului Naţional Liberal, care deţinea funcţia de premier al României. Din 1999, data de 3 August marchează ziua municipiului nostru. Timișoara a fost, este și va fi un spațiu al multiculturalității și al înțelegerii între oameni indiferent de naționalitatea lor. Un fapt devenit certitudine și model din cele mai vechi timpuri. Dacă Timișoara nu ar fi fost, ar fi trebuit inventată! Dacă Timișoara n-ar fi fost, anul 1989 ar fi fost pentru România cu totul altfel. Timișoara face parte din destinul României!”, a transmis viceprimarul orașului, Cosmin Tabără.

Programul dedicat Zilei Timișoarei, va continua în această seară de la ora 20.00 în Parcul Rozelor cu Ansamblul Timișul&Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano.

Invitată special în acest an este trupa ucraineană KALUSH ORCHESTRA, câștigătoareaEUROVISION 2022.

Aflați în turneu în Europa și în America, cei de la KALUSH ORCHESTRA cântă pentru prima dată în România.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Președintele CCIA Timiș a deschis cea de-a VII-a ediție a FoodIntelForum!

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca.,

Vrei să faci parte din echipa pompierilor timișeni? ISU Timiș face recrutări!

Vești bune pentru cei care vor să poarte haina de pompier! ISU Timiș organizează un concurs cu recrutare din sursă externă, pentru ocuparea a 5 posturi vacante de subofițeri, pentru mai multe domenii.

Liceul Waldorf, aproape gata! Noul corp de clădire ar putea fi gata în această vară

După ce în urmă cu aproximativ doi ani au demarat lucrările de construcție a noii clădiri din cadrul Liceului Waldorf, din Timișoara, acum, Primăria anunță că șantierul s-ar putea finaliza în această vară.

Politehnica Timișoara intră în lupta pentru medalii la Campionatul Național de alergare montană!

Atleții Politehnicii Timișoara se vor lupta pentru locurile de pe podium la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală,

Titi Stoica, la Sursa de vest fără Filtru

Ciprian Titi Stoica, deputat de Timiş din partea AUR, este acum, în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – miercuri, 24 aprilie 2024.

Gabriela Szabo, campioană olimpică și mondială la atletism, ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024!

Universitatea de Vest din Timișoara anunță desemnarea ambasadoarei ediției 2024 a UVT Liberty Marathon, pe campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României.