Skip to main content

Babeș – două generații, două legende! Sabin Ionel lansează volumul despre Victor și Vincențiu Babeș

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Evenimentul va avea loc mâine, începând cu ora 17.00, în Amfiteatrul „Pius Brînzeu” (Sala Senatului), et. 1, la sediul Medicină 1 din Piaţa Eftimie Murgu nr. 2.

Amfitrion al evenimentului va fi Prof. Dan V. Poenaru, director general al Editurii „Victor Babeș”, iar alături de autor vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Octavian Marius Crețu, rectorul UMFVBT, Prof. univ. dr. Marius Raica și Prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Scriitor, cercetător, istoric, publicist, fost director al Editurii Politehnica, dar și profesor emerit la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica din Timișoara, Sabin Ionel este semnatar al mai multor volume, precum „Profesorii” (2002), „Seniorii”, „Interviuri” (2004), „Polifonie”, „Poeme” (2006), „Generația”, „Interviuri” (2010), „România în Quonotations” (2010),  „Așteptarea” (2011), „Depărtările” (2012), „Paradigma elenă” (2015) și multe altele, cea mai recentă fiind „Satul ca obârșie”, volum apărut în acest an la Editura Politehnica, despre istoria familiei Babeș.

Cea mai recentă apariție editorială a profesorului Sabin Ionel – „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, o ediție îngrijită de profesorul Dan V. Poenaru, este o contribuție la promovarea culturii în Banat, reprezentând, totodată, un volum de referință pentru universitatea noastră, care poartă cu mândrie numele savantului Victor Babeș, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea.

Un pionier în medicină şi biologie, Victor Babeş a fost creatorul şcolii române de morfopatologie şi microbiologie, a introdus principiul serovaccinării și a inventat diverse săruri şi vaccinuri pentru prevenirea şi combaterea în masă a unor boli transmisibile, devenind unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale din România și nu numai.

Victor Babeş s-a născut la 28 iulie 1854, la Viena, însă studiile gimnaziale le-a făcut la Lugoj, tatăl său, Vincenţiu Babeş, fiind o personalitate a vieţii politice şi culturale din Banat, cunoscut avocat, profesor, ziarist, om politic și membru fondator al Academiei Române, care s-a născut în satul bănăţean Hodoni, în 1821, la circa 20 km de Timişoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Antrenorul Pero Milosevic va rămâne la cârma echipei timișorene de handbal!

Clubul timișorean de handbal și antrenorul Pero Milosevic au căzut de acord pentru continuarea contractului, care urma să expire la finalul acestui sezon.

Călătorie gratuită la bordul Pelicanului, muzică și dans pentru timișoreni, și nu numai, în acest weekend! Se deschide graniţa cu Serbia, pentru ambarcaţiuni

În acest weekend, se redeschide punctul de frontieră temporar, pe Bega, între România și Serbia, iar cu acest prilej, proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” aduce o serie de activități și evenimente, ce sărbătoresc istoria bogată a canalului și legătura unică pe care acesta o asigură între comunități.

Cea mai vocală angajată din Primăria Timişoara revine în funcţie! Mirela Toc este repusă în drepturi, la PLMSTF

Aflată în permanent conflict cu conducerea Primăriei Timişoara, sancţionată atât de Nicolae Robu, cât şi de Dominic Fritz, Mirela Toc va fi, de mâine, reintegrată în funcţie.

Viitorii studenți UVT își pot crea dosarele de înscriere, online, pe platforma de admitere, accesând site-ul admitereonline.uvt.ro

Aspiranții la studii universitare pot începe oficial procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea candidaților cât mai facilă – admitereonline.uvt.ro.