Skip to main content

Babeș – două generații, două legende! Sabin Ionel lansează volumul despre Victor și Vincențiu Babeș

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Evenimentul va avea loc mâine, începând cu ora 17.00, în Amfiteatrul „Pius Brînzeu” (Sala Senatului), et. 1, la sediul Medicină 1 din Piaţa Eftimie Murgu nr. 2.

Amfitrion al evenimentului va fi Prof. Dan V. Poenaru, director general al Editurii „Victor Babeș”, iar alături de autor vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Octavian Marius Crețu, rectorul UMFVBT, Prof. univ. dr. Marius Raica și Prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Scriitor, cercetător, istoric, publicist, fost director al Editurii Politehnica, dar și profesor emerit la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica din Timișoara, Sabin Ionel este semnatar al mai multor volume, precum „Profesorii” (2002), „Seniorii”, „Interviuri” (2004), „Polifonie”, „Poeme” (2006), „Generația”, „Interviuri” (2010), „România în Quonotations” (2010),  „Așteptarea” (2011), „Depărtările” (2012), „Paradigma elenă” (2015) și multe altele, cea mai recentă fiind „Satul ca obârșie”, volum apărut în acest an la Editura Politehnica, despre istoria familiei Babeș.

Cea mai recentă apariție editorială a profesorului Sabin Ionel – „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, o ediție îngrijită de profesorul Dan V. Poenaru, este o contribuție la promovarea culturii în Banat, reprezentând, totodată, un volum de referință pentru universitatea noastră, care poartă cu mândrie numele savantului Victor Babeș, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea.

Un pionier în medicină şi biologie, Victor Babeş a fost creatorul şcolii române de morfopatologie şi microbiologie, a introdus principiul serovaccinării și a inventat diverse săruri şi vaccinuri pentru prevenirea şi combaterea în masă a unor boli transmisibile, devenind unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale din România și nu numai.

Victor Babeş s-a născut la 28 iulie 1854, la Viena, însă studiile gimnaziale le-a făcut la Lugoj, tatăl său, Vincenţiu Babeş, fiind o personalitate a vieţii politice şi culturale din Banat, cunoscut avocat, profesor, ziarist, om politic și membru fondator al Academiei Române, care s-a născut în satul bănăţean Hodoni, în 1821, la circa 20 km de Timişoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.