Skip to main content

Femeie de 64 de ani, salvată printr-o operaţie realizată la Timişoara, în premieră naţională

Medicul Cristian Mihalea, care lucrează la un spital din Paris, a coordonat o intervenţie chirurgicală care reprezintă o premieră pentru România.

Este vorba despre implantarea unui dispozitiv intrasacular, la o femeie de 64 de ani, care suferise două anevrisme cerebrale.

“Îmi amintesc că am urcat scările, cu două plase de cumpărături, la etajul 3 am simţit că trebuie să mă opresc, că sunt obosită. În acel moment, mi s-au rupt imaginile şi m-am trezit în spital. Mă simt bine şi acum, la fel cum m-am simţit şi imediat după operaţie. Doar capul îl simt cam greu”, povesteşte Mariana Stoian.

CITEŞTE ŞI: 62 de cazuri noi de coronavirus şi trei morţi, de ieri până azi! Numărul pacienților la ATI a ajuns la 54

Intervenţia a fost efectuată de o echipă formată din 5 medici şi a durat 4 ore şi jumătate.

“Astfel de operaţii sunt o rutină în ţările dezvoltate din Europa de vest. În Franţa, de exemplu, unde eu lucrez, sunt 3-4 astfel de intervenţii în fiecare zi. Foarte rar, neurochirurgii mai fac intervenţii clasice. În schimb, în Europa de Est, bugetele fiiind mai mici, iar materialele fiind scumpe, sunt 4 sau 5 producători în lume care fac astfel de materiale cu o asemenea fineţe, nu se fac”, a declarat Cristian Mihalea, medic la CHU Bicetre Paris.

Doar preţul dispozitivului este de 10.000 de euro, adăugându-se şi costurile altor material sanitare.

În plus, device-urile sunt pe mărimi, între 3 şi 11 milimetri, fiecare pacient având nevoie de o anumită dimensiune.

Ca să se poată face astfel de operaţii, spitalele ar trebui să aibă pe stoc dispozitive de diferite mărimi.

“În acest moment, Spitalul Judeţean are o capacitate limitată de a cumpăra astfel de dispozitive, dintr-un singur motiv. Pentru ca astfel de operaţii salvatoare de viaţă să devină  rutină, ar trebui să avem un stoc, de astfel de dispozitive de diferite mărimi”, a declarat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Tată şi fiu, dispăruţi fără urmă! Sunt căutări ample, în care sunt implicaţi şi scafandri

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Banat Girls, față în față cu ACS Târgu Mureș! E șansa fetelor să recupereze punctele pierdute după ultimul meci de fotbal

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește în runda a IX-a a play-out-ului Superligii de fotbal feminin pe ACS Târgu Mureș, ultima clasată, dar o echipă care în ultimele runde a pus probleme atât formaţiei timișene, cât și celei din Alexandria.

Magia artistică a României la Veneția! Expoziția Tincuței Marin, într-o capelă veche de 900 de ani”

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade fascinează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră, în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi, de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

Tren cu călători, în flăcări! Zeci de oameni evacuaţi, de urgenţă

S-a dat alarma, în această după-amiază, când pompierii timişeni au fost solicitaţi să intervină de urgenţă, pentru lichidarea incendiului care a izbucnit la un tren cu călători.

O nouă misiune CCIA Timiș, în Turcia! La forumul de afaceri și întâlniri au participat 10 reprezentanți ai firmelor timișene

La dorința exprimată de mai multe firme timișene de a identifica noi oportunități de cooperare pe piața turcească, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a organizat o misiune economică la Istanbul, condusă de Cristina COROIAN, Director Cabinet Președinte CCIAT.

Revine „Ora de autoîngrijire”, la Timișoara! Proiectul ajută bolnavii de cancer să își monitorizeze propria stare de sănătate, atât pe partea fizică, cât și pe cea emoțională

Timp de 8 săptămâni, 13 specialiști din cadrul Asociației OncoHelp vor aborda subiectul autoîngrijirii, dedicat pacienților cu cancer, prin teme ce țin de gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentelor, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și implicarea în activități care să ofere suport emoțional și social.