Skip to main content

Femeie de 64 de ani, salvată printr-o operaţie realizată la Timişoara, în premieră naţională

TM 2024

Medicul Cristian Mihalea, care lucrează la un spital din Paris, a coordonat o intervenţie chirurgicală care reprezintă o premieră pentru România.

Este vorba despre implantarea unui dispozitiv intrasacular, la o femeie de 64 de ani, care suferise două anevrisme cerebrale.

“Îmi amintesc că am urcat scările, cu două plase de cumpărături, la etajul 3 am simţit că trebuie să mă opresc, că sunt obosită. În acel moment, mi s-au rupt imaginile şi m-am trezit în spital. Mă simt bine şi acum, la fel cum m-am simţit şi imediat după operaţie. Doar capul îl simt cam greu”, povesteşte Mariana Stoian.

CITEŞTE ŞI: 62 de cazuri noi de coronavirus şi trei morţi, de ieri până azi! Numărul pacienților la ATI a ajuns la 54

Intervenţia a fost efectuată de o echipă formată din 5 medici şi a durat 4 ore şi jumătate.

“Astfel de operaţii sunt o rutină în ţările dezvoltate din Europa de vest. În Franţa, de exemplu, unde eu lucrez, sunt 3-4 astfel de intervenţii în fiecare zi. Foarte rar, neurochirurgii mai fac intervenţii clasice. În schimb, în Europa de Est, bugetele fiiind mai mici, iar materialele fiind scumpe, sunt 4 sau 5 producători în lume care fac astfel de materiale cu o asemenea fineţe, nu se fac”, a declarat Cristian Mihalea, medic la CHU Bicetre Paris.

Doar preţul dispozitivului este de 10.000 de euro, adăugându-se şi costurile altor material sanitare.

În plus, device-urile sunt pe mărimi, între 3 şi 11 milimetri, fiecare pacient având nevoie de o anumită dimensiune.

Ca să se poată face astfel de operaţii, spitalele ar trebui să aibă pe stoc dispozitive de diferite mărimi.

“În acest moment, Spitalul Judeţean are o capacitate limitată de a cumpăra astfel de dispozitive, dintr-un singur motiv. Pentru ca astfel de operaţii salvatoare de viaţă să devină  rutină, ar trebui să avem un stoc, de astfel de dispozitive de diferite mărimi”, a declarat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Tată şi fiu, dispăruţi fără urmă! Sunt căutări ample, în care sunt implicaţi şi scafandri

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Timișoara devine capitala dansului sportiv. În acest weekend găzduiește Campionatul Mondial de Dans Juniori II Standard&Timișoara Open Championship 2024, WDSF Open Standard și Latino Tineret și Adulți și DSE Children Grand Prix.
Timișorenii mai au la dispoziție mai puțin de 10 zile pentru a alege prin vot proiecte propuse de alți timișoreni și care vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va organiza în zilele de 20, 26 și 27 septembrie o serie de proiecții de filme etnografice, destinate publicului larg.
După ce săptămâna trecută președintele ales al Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța obținerea autorizației de desființare a stadionului Dan Păltinișanu, a venit și vestea demarării licitației pentru demolare.
Municipiul Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa I“, Cod SMIS 123654.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curate și de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor verzi din gospodăriile proprii.