Skip to main content

Lovitură pentru primarul din Săcălaz! Parchetul European l-a dat pe Nicu Viorel, pe mâna procurorilor DNA. Ancheta vizează delapidarea a 350.000 de euro din bugetul public

La un an de când procurorii au descins la Primăria Săcălaz, într-un dosar care viza falsficarea unor documente şi fraudarea banilor publici, edilul-şef al comunei primeşte lovitura de graţie.

Anchetatorii de la Parchetul European, care au instrumentat iniţial cazul, spun că infracţiunile săvârşite de Nicu Viorel, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, motiv pentru care au declinat cauza şi solicită începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, delapidare şi fals intelectual.

“În fapt s-a reţinut că la data de 04.09.2019, între comuna Săcălaz, reprezentată de primarul Todaşcă Ilie şi Asocierea formată din SC Cavadini Construct SRL, SC Presconstruct Oas SRL şi SC Tehno-Edil AMF SRL, reprezentată de SC Cavadini Construct SRL, în calitate de lider, prin administrator Ciuşa Otilia Maria, a fost încheiat contractul de lucrări nr. 19473 (…) Ulterior, noul primar, numitul Nicu Viorel, ar fi falsificat, în cursul anului 2021, actul adiţional nr. 1.1/14.07.2020 la contractul de lucrări nr. 19473/04.09.2019 prin care s-a majorat valoarea contractului la suma de 5.774.559,18 lei plus TVA”, se arată în Ordonanţa semnată de Flavius Cristea, procuror european delegat.

Este vorba despre contractul de modernizare a unor drumuri din comună, pentru care primarul Nicu Viorel a decalat termenul de execuţie şi a mărit suma cu aproape 40%, prin două acte adiţionale false.

Aşa cum Sursa de Vest anunţa încă de anul trecut, unul dintre falsuri este grosolan: la reprezentantul Primăriei apare edilul Nicu Viorel, iar la semnătură apare numele fostului primar, Ilie Todaşcă.

“Prin retragerea frauduloasă a sume de aproximativ 350.000 de euro din bugetul primăriei, prin folosirea unui act fals, actul adiţional 1.1, şi atribuirea acestei sume constructorului, pot fi realizate elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 295 Cod Penal şi nu infracţiunea de folosire sau prezentate de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, se mai arată în Ordonanţa semnată de Flavius Cristea, procuror european delegat.

Cu alte cuvinte, frauda există, doar că nu în ceea ce priveşte fondurile europene, ci bugetul local.

Suma de 350.000 de euro cu care a fost majorat din pix contractul de reabilitare a drumurilor din Săcălaz provine din buzunarele localnicilor.

 “Prin compararea formularului intitulat Anexa III a Contractului de finanţare-buget indicative, înainte şi după întocmirea actului aditional 1.1 (filele 107 şi 234 din vol. 1) se constată că singura valoare ce s-a modificat a fost valoarea neeligibilă, anume contribuţia proprie a comunei Săcălaz, de la suma de 1.149.873,95 lei (253.322 euro) la 2.741.551,10 lei (603.998,92 euro)”, mai punctează procurorul european Flavius Cristea.

Acum, procurorul european a declinat dosarul către DNA Timişoara şi cere continuarea cercetărilor.

“Dispun:

Disjungerea şi declinarea cauzei către DNA-ST Timişoara, pentru efectuarea urmăririi penale prinvind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. 1 rap. la art.13.2 din Legea 78/2000, luare de mită, prev. de art. 289, alin. 1 din C. Penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000, dare de mită, prev. de art. 290, alin. 1 din C. Penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000, delapidare prev, de art. 295 C. Pen. şi fals intelectual prev. de art. 321 C. Pen”, se mai arată în Ordonanţa semnată de Flavius Cristea, procuror european delegat.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.