Skip to main content

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș anunță cea de-a doua campanie de colectare gratuită din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Dacă deșeurile periculoase din menajer sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrați-le în gospodărie și debarasați-vă legal de ele doar în spații special amenajate și la operatori autorizați.

În perioada 02 mai – 04 iunie 2024 se desfășoară o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 1 Rural a judeţului Timiş organizată de RETIM și ADID Timiș,  în localitățile Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc (și în Alioș), Pișchia, Fibiș, Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec (și în Iohanisfeld), Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez (și în Hodoni și Bărăteaz), Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei și Săcălaz.

Cine poate preda deșeuri periculoase din menajer?

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos. 

Ce se poate preda în cadrul acestei campanii

-Ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase din menajer sau sunt contaminate cu substanţe periculoase;

-Ambalaje metalice care conţin o matriță poroasă solidă formată din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune,

-Absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte);

-Materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase;

-Baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;

-Baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus;

-Solvenţi, acizi, alcali;

-Uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile;

-Detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase;

-Spray-uri de vopsea, spumă;

-Deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase, pesticide;

-Deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

Ce nu se poate preda în cadrul acestei campanii

-Nu se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase;

-Nu se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

Unde şi Când se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Retim amintește populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligația legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer

Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.retim.ro și www.adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Forumul Internațional de Afaceri, premieră de succes a CCIAT!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat unul din cele cele mai mari evenimente de business din sistemul cameral românesc și european, cu participarea a 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România.

Video: George Simion a făcut spectacol, în centrul Timişoarei, cu Vlad Ţepeş şi versuri din Eminescu

Membri şi simpatizanţi AUR şi-au dat întâlnire, în această după amianză, în centrul Timişoarei, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de candidaţii la alegerile locale.

Lucrările de modernizare la Bulevardul Stan Vidrighin intră în ultima etapă! Când va fi complet gata această investiţie?

Proiectul de modernizare a carosabilului şi a liniilor de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin sunt aproape de final, iar Primăria Timișoara anunţă că lucrările chiar înregistrează un avans.

Pasajul Solventul, cartoful fierbinte din mâna administraţiei Fritz! Consilierul local Roxana Iliescu prezintă situaţia la zi a lucrărilor care ar trebui să fie gata săptămâna viitoare

Şantierul de la Pasajul Solventul avansează greu. La mai bine de un an de la expirarea termenului inițial pentru finalizare, lucrările abia au ajuns la jumătate. O spune consilierul local Roxana Iliescu, după ce primarul a anunţat stadiul investiţiei, fără a pomeni nimic despre momentul în care va fi gata. “Sunt executate în proporție de […]