Skip to main content

Noi fonduri pentru restaurarea Castelului Huniade! CJT a semnat contracte de finanțare de peste 67 milioane de lei

Castelul Huniade va fi reabilitat complet și va fi repus în circuitul cultural al Timișoarei.

Până acum Consiliul Județean a accesat 32 de milioane de lei prin PNRR și alte 35 de milioane prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administrației județene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg România-Ungaria.

De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În cadrul proiectului se vor realiza următoarele categorii de lucrări:

  • pentru asigurarea stabilității terenului se vor executa injectări cu bentonită;
  • consolidarea fundațiilor prin realizarea unui radier;
  • consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire;
  • asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulație facilă și să respecte P 118/99 și P180/2022;
  • eradicarea umidității și tratamente preventive;
  • restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale;
  • realizarea finisajelor în muzee cu materiale tradiționale, care respectă avizele Ministerului Culturii;
  • restaurarea fațadelor în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive;
  • realizarea unui acces modern manual și automat prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete;
  • pentru asigurarea în caz de efracție se va implementa un sistem modern video și de efracție și control acces pentru protejarea patrimoniului expus;
  • vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție;
  • pentru reeditarea imaginii originale se vor restaura elementele arhitecturale și componentele artistice conform studiilor și expertizelor deja întocmite.

Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Banat Girls, față în față cu ACS Târgu Mureș! E șansa fetelor să recupereze punctele pierdute după ultimul meci de fotbal

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește în runda a IX-a a play-out-ului Superligii de fotbal feminin pe ACS Târgu Mureș, ultima clasată, dar o echipă care în ultimele runde a pus probleme atât formaţiei timișene, cât și celei din Alexandria.

Magia artistică a României la Veneția! Expoziția Tincuței Marin, într-o capelă veche de 900 de ani”

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade fascinează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră, în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi, de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

Tren cu călători, în flăcări! Zeci de oameni evacuaţi, de urgenţă

S-a dat alarma, în această după-amiază, când pompierii timişeni au fost solicitaţi să intervină de urgenţă, pentru lichidarea incendiului care a izbucnit la un tren cu călători.

O nouă misiune CCIA Timiș, în Turcia! La forumul de afaceri și întâlniri au participat 10 reprezentanți ai firmelor timișene

La dorința exprimată de mai multe firme timișene de a identifica noi oportunități de cooperare pe piața turcească, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a organizat o misiune economică la Istanbul, condusă de Cristina COROIAN, Director Cabinet Președinte CCIAT.

Revine „Ora de autoîngrijire”, la Timișoara! Proiectul ajută bolnavii de cancer să își monitorizeze propria stare de sănătate, atât pe partea fizică, cât și pe cea emoțională

Timp de 8 săptămâni, 13 specialiști din cadrul Asociației OncoHelp vor aborda subiectul autoîngrijirii, dedicat pacienților cu cancer, prin teme ce țin de gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentelor, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și implicarea în activități care să ofere suport emoțional și social.