Skip to main content

„Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României”. Expoziţie de neratat, la Muzeul Naţional al Banatului

Incursiune în cultura urbană din vestul țării, din secolele XVIII-XX – este propunerea pe care o face Muzeul Național al Banatului, acum, la final de an, vizitatorilor.

Expoziția „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” este rezultatul colaborării dintre șapte muzee din vestul țării și un colecționar privat, care și-au pus la comun parte din resurse, reușind astfel să reproducă într-un spațiu ca mansarda Bastionului Theresia, aspecte din istoria vestului de țară.

CITEŞTE ŞI: Descindere la oamenii străzii din Timişoara! Poliţiştii locali au demolat colibele improvizate şi, cu ajutorul Retim, au igienizat zona

Expoziția „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” înseamnă un număr important de bunuri culturale din secolele XVIII-XX.

Acestea depun mărturie despre ritmul și dimensiunile culturii urbane din vestul României: sufrageria familiei nobiliare Mocioni de Foen cu obiecte din patrimoniul Complexului Muzeal Arad, cafenea în stil Secession din Lugoj, însemne ale statutului urban și secvențe ale industriei locale, colț de stradă cu magazine din Jimbolia, atelier de fotograf antebelic din Caransebeș, peisaj industrial din Reșița și un interior interbelic cu picturi ale artistului Tibor Bottlik, sala vedutelor timișorene cu fortificațiile și bastioanele orașului de pe Bega, ultima secvență expozițională fiind dedicată artistului Julius Podlipny și lumii sale cuprinzătoare din Timișoara interbelică: pictorii Alexandru Popp, Aurel Ciupe, Catul Bogdan, Eugen Gâscă, Ștefan Gomboșiu, Emil Lenhardt, Lucia Piso Ladea, Ștefan Szőnyi și muza Olga Szuits, sculptorii Romul Ladea, Ferdinand Gallas și Andrei Gal, scriitorul Virgil Birou.

Expoziția este rezultatul colaborării dintre Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Muzeul Presei Sever Bocu Jimbolia, Muzeul Stefan Jäger Jimbolia și Cristian-Oliviu Gaidoș, colecționar privat.

CITEŞTE ŞI: Jos Ceauşescu! Scandarea din urmă cu 33 de ani, care ne-a eliberat!

Vernisajul expoziției „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” este programat miercuri, 21 decembrie, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, de la ora 18.

Va putea fi vizitată până în 28 februarie 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Banat Girls, față în față cu ACS Târgu Mureș! E șansa fetelor să recupereze punctele pierdute după ultimul meci de fotbal

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește în runda a IX-a a play-out-ului Superligii de fotbal feminin pe ACS Târgu Mureș, ultima clasată, dar o echipă care în ultimele runde a pus probleme atât formaţiei timișene, cât și celei din Alexandria.

Magia artistică a României la Veneția! Expoziția Tincuței Marin, într-o capelă veche de 900 de ani”

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade fascinează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră, în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi, de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

Tren cu călători, în flăcări! Zeci de oameni evacuaţi, de urgenţă

S-a dat alarma, în această după-amiază, când pompierii timişeni au fost solicitaţi să intervină de urgenţă, pentru lichidarea incendiului care a izbucnit la un tren cu călători.

O nouă misiune CCIA Timiș, în Turcia! La forumul de afaceri și întâlniri au participat 10 reprezentanți ai firmelor timișene

La dorința exprimată de mai multe firme timișene de a identifica noi oportunități de cooperare pe piața turcească, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a organizat o misiune economică la Istanbul, condusă de Cristina COROIAN, Director Cabinet Președinte CCIAT.

Revine „Ora de autoîngrijire”, la Timișoara! Proiectul ajută bolnavii de cancer să își monitorizeze propria stare de sănătate, atât pe partea fizică, cât și pe cea emoțională

Timp de 8 săptămâni, 13 specialiști din cadrul Asociației OncoHelp vor aborda subiectul autoîngrijirii, dedicat pacienților cu cancer, prin teme ce țin de gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentelor, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și implicarea în activități care să ofere suport emoțional și social.