Skip to main content

PROBLEME pe șantierul Popa Șapcă! Firma ce lucrează acolo a fost AMENDATĂ, iar lucrările au fost parțial SISTATE

Lărgirea străzii Popa Șapcă la patru benzi întâmpină mari probleme. Astăzi pe șantier a avut loc un control fulger făcut de polițiști și angajați ai Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

S-a decis suspendarea lucrărilor pe o bucată bună de șantier, iar firma Sylc Con, cea care realizează lărgirea la patru benzi a tronsonului, a fost amendată cu 10.000 de lei. Totul s-a întâmplat după ce autoritățile au descoperit, în urma unei sesizări punctuale a unui angajat al Muzeului Banatului, că nu există aviz pentru descărcare arheologică în zonă.

Practic, problema este destul de complicată și are implicații la nivel național. Se pare că la începutul lucrărilor firma ce se desfășoară pe șantier a fost obligată să obțină un aviz de supraveghere arheologică. Zis și făcut. Avizul a fost obținut, iar lucrările au demarat. Apoi totuși, brusc,  Comisia Națională de Arheologie, din cadrul ministerului de resort, a decis, brusc, că pe șantier nu ar fi nevoie de aviz de supraveghere arheologică, ci de aviz de descărcare arheologică.

Acolo a fost supraveghere arheologică la început, iar la un moment dat, Comisia Națională a considerat că trebuie descărcare arheologică, moment în care avizul pentru supraveghere arheologică a expirat, a devenit inutil, pentru că trebuia descărcare. Au continuat lucrările și la reclamații venite din partea Muzeului Banatului care au arătat că muncitorii au intrat într-o zonă unde putea fi patrimoniu arheologic am mers în control”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Astfel, în această dimineață reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Timiș, împreună cu oameni ai legii de la IPJ Timiș, au mers într-un control fulger pe șantier pentru a vedea dacă reclamațiile angajatului Muzeului Banatului sunt adevărate și au constatat că da. Firma ce lucrează pe șantier nu a obținut avizul de descărcare arheologică, după decizia Comisiei Naționale de Arheologie, așa că Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a amendat-o cu 10.000 de lei. In plus, lucrările au fost parțial sistate, pe bucata de sit arheologic.

Ei acum trebuie să depună cerere pentru descărcare arheologică, Comisia de Arheologie fiind în 26 mai. Lucrările vor fi suspendate doar pe porțiunea unde este situl arheologic. Nu se închide peste tot, doar unde este reperat situl. Chiar la pasaj nu am dat sistare, acolo nu e sit , iar lucrările de acolo sunt realmente importante”, a mai explicat Sorin Predescu, de la DJC Timiș.

În plus, în acest caz a fost întocmit un dosar penal.

În cauză polițiștii împreună cu reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare a oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică”, a declarat Ancuța Morariu, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.

Robu acuză acum că toate aceste lucruri sunt șicane menite să blocheze dezvoltarea Timișoarei și că totul pornește de la reprezentanții Muzeului Banatului, aflat în subordinea Consiliului Județean Timiș, instituție cu care, de ceva vreme, se află în conflict.

Astăzi s-a cerut să oprim lucrările pe Popa Șapcă. Noi când găsim o cărămidă, oprim și chemăm arheologii, că poate e interes acolo, dar ei ne obligă să oprim lucrările pe tot tronsonul. Nu e absolut nimic, ci doar într-o porțiune restrânsă ar fi posibil să fie lucruri de interes istoric. Nu e posibil să faci așa ceva, să blochezi întreaga dezvoltare a Timișoarei că într-o zonă restrânsă ar putea exista astfel de obiecte”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Trafic dat peste cap şi locuri de parcare blocate, în Timişoara! În acest weekend au loc un raliu şi o paradă moto

La solicitarea ACS Women in Motorsport, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat rezervarea parcării Iancu Huniade (Parcarea Modex) de astăzi, 16.05.2024, ora 22:00, până vineri, 17.05.2024, ora 21:00.

Stop accidentelor rutiere! „Road Safety” te ajută să faci diferenţa dintre viaţă şi moarte

Cum poate fi prevenit un accident rutier tragic sau cum poţi să ajuţi un om a cărui viaţă depinde de tine? Afli totul în cadrul „Road Safety” care va avea loc în acest final de săptămână la Timişoara.

Expoziție inedită la Galeria Park! Lelia Brînda aduce în fața iubitorilor de artă ”Firul timpului”!

Artista plastică Lelia Brînda a adunat din nou o serie de lucrări pe care le aduce în fața publicului timișorean într-o expoziție intitulată ”Firul timpului”.

MONS Beach Volley Festival transformă Timișoara în plajă urbană, în acest sfârșit de săptămână!

Timișoara se pregătește pentru a treia ediție a MONS Beach Volley Festival, un eveniment unic care aduce atmosfera vibrantă a plajei chiar în inima orașului.

Video: Protest la Timișoara! Zeci de oameni cer încetarea conflictului din Fâșia Gaza

Câteva zeci de persoane și-au întânire, în această seară, în Parcul CD Loga din Timișoara, pentru a-și arăta susținerea față de palestinienii din Fâșia Gaza.

Literatură printre petale! Festivalul florilor de la Iulius Garden se întoarce la Timișoara, învăluit în parfum și culoare

Echipe de floriști din toată țara își vor prezenta parfumatele și coloratele creații, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului florilor, de la Iulius Town, în acest weekend.

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025

10 locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la Paris.

Amenzi de peste 100 mii de lei, pentru constructorii care fac prăpăd pe străzile şi trotuarele din Timişoara!

Polițiștii locali timișoreni au dat amenzi de peste 100 mii de lei, în ultima lună, pe linie de mediu, pentru gestionarea proastă a deșeurilor la șantierele din oraș.