Skip to main content

Experiențe muzicale de neratat, la Filarmonica Banatul Timișoara, în acest weekend!

Se anunţă un weekend plin, la Filarmonica Banatul din Timişoara, unde, pe lângă concertul simfonic obișnuit de vineri seara, vor avea loc încă două evenimente remarcabile.

Astfel, mâine, de la ora 19:00, publicul are ocazia să participe la un recital excepțional al CVINTETULUI MAKEDONISSIMO, fondat de apreciatul pianist Simon Trpčeski.

Ansamblul prezintă la Timișoara programul pentru care primea recenzii precum: „Cu adevărat magic!” – Süddeutsche Zeitung și „Acest grup trebuie să revină!”, potrivit The Independent, după recitalul susținut în Marea Britanie la Wigmore Hall, Londra, în 2018.

CITEŞTE ŞI: Anchetă de proporţii, după ce trei copile au dispărut fără urmă! Una dintre ele, chiar de pe drumul spre şcoală

MAKEDONISSIMO produce un sunet aparte, ce îmbină ritmuri uluitoare și melodii captivante ale tradiției muzicii populare macedonene cu riff-uri și armonii îndrăznețe și influențe de jazz.

Seria de dansuri și cântece, selectate special de Simon Trpčeski pentru acest proiect, sunt împletite într-un mod cu adevărat unic de compozitorul Pande Shahov.

După premiera de succes în Germania la Ludwigsburger Schlossfestspiele, proiectul a călătorit în Slovenia, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Franța, Serbia, Muntenegru, România și Coreea de Sud. Alte spectacole includ Canada, China, Rusia, Noua Zeelandă și Australia.

Cvintetul a apărut în programul BBC Radio 3 In Tune, transmis în direct pe YouTube din Coreea de Sud, precum și de către alte radiouri și televiziuni de renume.

SIMON TRPČESKI a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestra National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Dresden Philharmonic, în timp ce în America de Nord este solist frecvent alături de orchestrele din Cleveland și Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și New York, și orchestrele simfonice din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore. De asemenea, a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Japonia, Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele simfonice din Singapore, Sydney, Adelaide, Melbourne și Noua Zeelandă.

Simon Trpčeski a colaborat cu dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrusa, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea, David Zinman.
Cvintetul Makedonissimo îi mai include pe Hidan Mamudov (clarinet, saxofon alto și kaval), Aleksandar Krapovski (vioară), Alexander Somov (violoncel) și Vlatko Nushev (percuție).

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro.

Duminică, 29 octombrie 2023, ca parte a proiectului Muzică, război și pace în Europa 1922 – 2022, după concertul ce va avea loc la MuTh Hall din Viena, în 28 octombrie 2023, Filarmonica Banatul prezintă același program pentru publicul din Timișoara, o zi mai târziu.

Războiul este una dintre marile teme ale muzicii secolului XX. În contextul invaziei Ucrainei, proiectul Muzică, război și pace în Europa 1922 – 2022 își propune să reamintească dezastruoasele consecințe ale regimurilor totalitariste europene ca instigatoare la conflicte armate și genociduri precum Holocaustul și să transmită publicului european ideea că pacea pe continent se poate baza pe valori comune puternice precum democrația, lupta împotriva rasismului și antisemitismului, libertatea și unitatea”, spune Amaury du Closel.

Astfel, de la ora 19:00, la Sala Capitol, orchestra noastră și solista DAWOON KIM – violoncel, sub bagheta dirijorală a maestrului ANTONIN REY, vor interpreta: Concertino pentru violoncel și orchestră de coarde, op. 87 de H. GAL și Concertino pentru violoncel și orchestră de coarde, op. 43bis de M. WEINBERG. Programul continuă cu Triptych pentru orchestră de coarde de A. TANSMAN și Intermezzo de F. SCHREKER.

Dirijorul și compozitorul ANTONIN REY este preocupat de „reconcilierea” artelor. Pasionat de literatură crează compoziții pentru voce, în special pentru opera de cameră „L’athlète imobile” pe un libret de Marie-Nil Chounet, care a avut premiera în 2011 la Saint Maurice, Franța.

A scris, de asemenea, texte pentru mai multe producții precum Pétrouchka, King Arthur și Dancing. Lucrările sale au fost interpretate de ansambluri precum Court-Circuit Ensemble și Hélios Quartet.

Fascinat de fizică și artă vizuală, Antonin Rey este dornic să investească interpretările sale muzicale într-un proces fundamental creativ. Se străduiește să redefinească viziunea concertului tradițional prin numeroase colaborări cu actori, regizori și scenografi.

În 2011, a fondat „Ensemble des Possibles” căruia îi conduce căutarea creativă spre noi forme de interpretare muzicală. De atunci, este director artistic și dirijor pentru numeroase concerte-spectacol, precum „La nuit tout est Possible”, „La Musique Vagabonde”, „Folksongs-Popsongs”.

CITEŞTE ŞI: UVT se alătură elitei academice globale! Clasare de top în Times Higher Education Subject Ranking 2024

Antonin Rey este invitat în mod frecvent să dirijeze la diferite festivaluri, la conducerea unor ansambluri precum Orchestra Filarmonicii din Maroc, Ensemble L’Itinéraire, Orchestra Pasdeloup. În iulie 2019, a fost dirijor asistent al maestrului Elena Schwarz la Festivalul Internațional d’Aix-en-Provence, și a dirijat mai multe spectacole ale operei „The Sleeping Thousand” de A. Maor, în septembrie 2020, la Théâtre de la Monnaie, Bruxelles.

DAWOON KIM s-a născut la Seul, Coreea de Sud, în 1995. După Yewon Art School, Seoul Arts High School și Yonsei University, studiază în prezent cu Prof. Jakob Spahn la Universitatea de Muzică din Nürnberg.

De la vârsta de zece ani cânta deja ca solistă cu diverse orchestre.

În 2006 a cîntat alături de Orchestra Simfonică Millenium, în 2007 cu Orchestra orașului Guri, în 2010 cu Orchestra Yewon, în 2019 cu Orchestra Simfonică pentru Next Generation (S.O.N.G.), din care a fost parte, și, cel mai recent, în 2022, cu Orchestra Simfonică a Universității de Muzică din Nürnberg. De asemenea, Dawoon Kim a primit numeroase premii la importante concursuri naționale și internaționale: în 2006 premii I la Concursul Ewon pentru copii, la Concursul de muzică Umag-Chunchu, la Concursul TBC și în 2007 la cel de-al XV-lea Concurs Internațional de Muzică de la Viena, la Concursul de muzică Peters, Concursul de muzică Yewon, Concursul Sungjung, Premiul I la Concursul de muzică națională a Orchestrei de Cameră din Coreea (Ediția a VIII-a), Premiul I la Concursul „The Music” 2010; Premiul I și Premiul Special al Ministrului Culturii – Daegu Broadcasting Corporation, Medalia de aur la Concursul de muzică Sungjung 2017 ș.a.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.

Pro România se dezintegrează! Mai mulţi membri ai partidului, printre care un primar şi un consilier judeţean din Timiş, s-au alăturat PNL

Cu un an înainte de 2024, când vor avea loc patru runde de alegeri, membrii partidelor mici se chinuie să îşi găsească un loc călduţ în organizaţii mai puternice, care să îi ajute să câştige voturi.