Skip to main content

Specialiști din mai multe domenii se unesc pentru a dezbate ultimele noutăți în lupta contra cancerului pulmonar

Aproape 200 de specialiști în oncologie, pneumologie, imagistică, genetică medicală, anatomopatologie, dar și chirurgie toracică participă la una dintre cele mai importante conferințe regionale din domeniul oncologic.

Ajunse la cea de-a X-a ediție, Zilele OncoHelp au ca temă managementul multidisciplinar al patologiei oncologice cu referire la cancerul bronhopulmonar.

CITEŞTE ŞI: Crima de la Sibiu are ramificaţii în judeţul Timiş! Un bărbat din Dumbrăviţa a fost ridicat în această dimineaţă şi dus la audieri

„Vorbim de aproximativ 2 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar în întreaga lume. Este o cifră alarmantă care pune în evidență impactul semnificativ pe care îl are această afecțiune. În România, în fiecare an sunt diagnosticate peste 12.000 de noi cazuri, dar mai mult ca sigur numărul persoanelor care dezvoltă această boală oncologică este mai mare, pentru că foarte multe cazuri sunt diagnosticate într-un stadiu târziu. Cancerul de plămâni nu doare și de cele mai multe ori este descoperit atunci când opțiunile de tratament sunt limitate. Ceea ce încercam noi să facem în cadrul acestei conferințe este să îi punem la aceeași masă pe specialiștii OncoHelp, oncologi, imagiști, radioterapeuți, cu colegii noștri de la Spitalul Victor Babeș, pneumologi, radiologi, geneticieni. Încercăm împreună să găsim cele mai bune variante de colaborare, dar și să analizăm diverse cazuri și să abordăm ultimele noutăți în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni”, spune prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

Printre temele ce vor fi dezbătute se numără rolul PET-CT-ului în stadializarea și evaluarea răspunsului terapeutic în cancerul bronhopulmonar, importanța bronhoscopiei și a EBUS-ului (ultrasonografia endobronșică), rolul radioterapiei și managementul metastazelor cerebrale în cancerul de plămân.

„Din păcate, atunci când vorbim de cancer bronhopulmonar, constatăm că există un grad scăzut de cunoaștere, atât a riscurilor, cât și a simptomelor. Cancerul bronhopulmonar intră în categoria silent-killer-ilor. Când se manifestă, este de obicei prea târziu. De aceea, vorbim de peste 12.000 de cazuri anual și de primul loc ca număr de cazuri și de decese în rândul bărbaților. În continuare nu avem programe de prevenție, nu avem programe de screening, în schimb avem un mare număr de fumători. Iar fumatul este principalul factor de risc în cancerul de plămân”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Zilele OncoHelp vor avea loc în perioada 17-19 noiembrie 2023 la Alba Iulia.

CITEŞTE ŞI: Universitatea de Vest din Timișoara domină clasamentul „Nature” pe domeniul Fizică

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.