Skip to main content

Se reiau lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin! Noul constructor are la dispoziție șase luni pentru finalizarea investiției

Proiectul de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural și turistic va fi reluat în această lună.

Primăria a semnat contractul cu noua societate care se va ocupa de lucrări, după ce vechiul contract a fost reziliat.

Astfel, firma care a câștigat licitația va trebui să amenajeze o rampă de acces, să demoleze gardul existent și realizeze gradene de beton şi o copertină. De asemenea, va restaura scările şi balustradele, va realiza scări interioare noi, va înlocui tâmplăriile exterioare şi uşa metalică de acces, cu una de sticlă. Lucrările inlcud şi amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea şi redimensionarea branşamentelor necesare, dar şi a reţelelor tehnico-edilitare. Totodată, va fi realizat şi iluminatul architectural al clădirii şi al zonei exterioare.

Obiectivul „Refuncționalizare Turnul de Apă din Iosefin” constă în transformarea acestuia într-un centru cultural și turistic, oferind comunității din cartier acces la o varietate de evenimente culturale. În plus, la 45 de metri înălțime, va fi amenajat un punct de belvedere, oferind atât timișorenilor, cât și turiștilor o perspectivă panoramică asupra cartierului istoric și a canalului Bega.

Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin au început în toamna anului 2021. Licitaţia a fost câştigată atunci, de asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat) care trebuia să termine lucrările în 15 luni, adică la începutul anului 2023, iar valoarea contractului a fost de 6,3 milioane de lei plus TVA. În vara anului trecut, stadiul lucrărilor era de numai 30%, iar Primăria a reziliat contractul.

Noul constructor, desemnat prin licitație, este ALEX-DIA CONSTRUCT SRL, care are un termen de 6 luni pentru execuția lucrărilor în valoare de 7.691.937 lei (fără TVA).

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

După reabilitare, Turnul de Apă din Iosefin va avea o sală de expoziţii, o cafenea, dar şi o terasă de pe care vizitatorii vor putea vedea Timişoara de sus.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.