Skip to main content

Synthesis, bicicleta hibridă electrică, de tip croazieră, o creație marca UVT, obține medalia de aur la Salonul internațional de invenții și inovații „Traian Vuia” Timișoara!

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.

Acesta aparține masterandului David Borovic, avându-l drept coordonator pe profesorul Alexandru Bunii, pentru machetare pe Alexandru Mihai și Petru Grangure, iar prototipul a fost realizat cu sprijinul companiei Symme3D din Timișoara.

„Synthesis” este o bicicletă hibridă electrică de tip Croazieră pentru persoanele adulte, care prezintă un motor electric montat în butucul roții posterioare și un acumulator amplasat în cadrul bicicletei. De asemenea, vehiculul se poate utiliza atât în mediul urban, cât și pentru plimbări scurte de drumeție.

Utilizând un sistem fără lanț, bicicleta oferă durabilitate, greutate redusă și un design simplu. Totodată, aceasta poate fi folosită în mod normal, hibrid sau complet electric, adaptându-se preferințelor utilizatorului.

Proiectul „Synthesis” a fost acceptat în cadrul evenimentului național Diploma Show 2023, București, și a fost prezentat la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, eveniment organizat în sediul Nokia Campus Timișoara. În plus, în cadrul Salonului internațional de invenții și inovații „Traian Vuia” Timișoara, care s-a desfășurat în perioada 13-15 iunie, a obținut medalia de aur.

„Pe anumite teme semestriale dedicate, la începutul anului 2022, în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara am început să explorăm o direcție de design nouă și foarte interesantă. În calitate de designeri, cred că trebuie să deținem controlul asupra procesului de design la nivel conceptual și creativ și, nedorind să fim doar martori ai unui proces automatizat, am adaptat conceptele în încercarea de a profita cel puțin de unele dintre beneficiile procesului de design generativ (forme neconvenționale, consum redus de material) printr-un proces de optimizare a topologiei din care a rezultat estetica specifică. Studenții împlicați în pregătirea proiectelor de licență au folosit această tehnică pentru a crea o volumetrie îndrăzneață, complexă, cu suprafețe spectaculos detaliate. Mai multe astfel de propuneri au fost premiate la INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2022 – Accademia Riaci, Florența Italia[1] și două proiecte la care au primit medalii de aur la SALONUL INTERNAŢIONAL DE INVENŢII ŞI INOVAŢII TRAIAN VUIA 2022 – Timișoara, România, pentru propunerea unui limbaj estetic inovator, încorporarea de materiale sintetice, reciclate și/sau biodegradabile și utilizarea tehnologiei de imprimare 3D în creșterea calității producției și a spectaculozității estetice permise pentru producția de serie”, subliniază Alexandru Bunii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.