Skip to main content

Şansă extraordinară pentru absolvenţii de liceu care nu promovează bacalaureatul! Îşi pot continua studiile, în cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Timişoara

Meserii căutate, studii gratuite și șansa de a continua să învețe, chiar dacă nu au reușit în primă etapă să își ia Bacalaureatul – de toate acestea se pot bucura absolvenții de liceu care se vor înscrie la Colegiul Terțiar Nonuniversitar al Universității de Științele Vieții “Regele Mihai “ din Timișoara, începând din 3 iulie 2023.

Elevii de la Colegiul Terțiar învață în laboratoare și fac practică în fabrici, direct la locul de muncă, primesc cazare, dacă solicită acest lucru, au la dispoziție cantină, bază sportivă, o fabrică de pâine și o brutărie în campusul universitar.

“Orice tânăr care a terminat liceul și are adeverință de absolvire a liceului, indiferent dacă a luat sau nu Bacalaureatul, se poate înscrie la studiile care vor debuta în toamna acestui an. Examenul se derulează pe bază de dosar, departajarea făcându-se după media generală a anilor de studii și dacă există doi candidați cu aceeași medie, ei se departajează după media generală a clasei a XII-a. Programul de învățământ se derulează după-amiaza, în clădirea Facultății de Inginerie Alimentară de pe Calea Aradului și – dacă alte școli postliceale percep taxe – la Colegiul Terțiar sunt doar locuri bugetate, elevii neplătind nimic”, explică direcorul Colegiului Terţiar, Cristina Tulbure.

CITEŞTE ŞI: Ședință de urgenţă, a Consiliului Local Timişoara, pentru rezolvarea situaţiei Colterm! Soluţia de compromis, pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă

Elevii acestei instituţii de învăţământ pot colabora cu studenții de la Facultatea de Igienă Alimentară și beneficiază de pregătire gratuită la materiile la care nu au luat bacalaureatul, dar  beneficiază și de consiliere profesională gratuită.

“Cred că unul dintre lucrurile care mi-a plăcut cel mai mult în timpul studiilor la Colegiul Terțiar a fost apropierea și interesul profesorilor față de elevi. Relația cu ei și faptul că te îndrumă, te ajută de câte ori ai nevoie. Eu acum lucrez chiar la facultate, la Stațiunea Didactică, într-un laborator de panificație. Fac pâine și prăjituri iar salariul meu, care acum este unul mediu, va crește în curând”, spune Claudiu Rosețiu, elev care a studiat Controlul calității produselor agroalimentare la Colegiul Terțiar Nonuniversitar al USVT,  unul dintre cei 94 de absolvenți din ultimii patru ani ai colegiului.

De ce să urmezi Colegiul Terțiar dacă – în criză de mână de lucru – angajatorii primesc și tineri fără studii?

“Pentru că pot avea salarii mai mari, pot avansa în carieră și pot face practica la locul lor de muncă. Primul scop al acestei instituții este ca elevii să nu întrerupă studiile, dacă ei nu au luat Bacalaureatul. Vrem să le oferim continuitate și ei pot, prin intermediul Colegiului Terțiar, să fie și studenți și să beneficieze și de un loc bugetat, timp de un an și jumătate la Colegiu”, mai spune Cristina Tulbure, directorul al Colegiului.

Pentru acest an, la Colegiu vor funcționa trei clase cu următoarele specialități: Tehnician controlul calității produselor agroalimentare, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre, aceștia putând lucra la orice agent economic ce produse sau comercializează produse alimentare ca technician laborant analize produse alimentare – verifică alimentele – sau technician în industria alimentară; Tehnician pentru panificație și produse făinoase, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre – aceștia putând lucra în brutării, patiserii, fabrici de pâine și cofetării și Tehnician în prelucrarea cărnii și laptelui, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre – pot lucra în fabrici de carne, lapte, igienă și Securitate în prelucrarea cărnii și laptelui, analiza cărnii și laptelui.

Pentru sesiunea de vară, înscrierile se vor desfășura între 3-25 iulie 2023, de luni până vineri între orele 8:00-15:00, iar sâmbăta între orele 8:00-12:00. Afișarea rezultatelor va avea loc în 25.07.2023 – după ora 16:00 și confirmarea locurilor, în 26.07.2023.

CITEŞTE ŞI: Portretul robot al criminalului care a omorât doi bătrâni din Timișoara! Poliția cere ajutor pentru capturarea lui

În sesiunea de toamnă, înscrierile vor avea loc între  1 și 7 septembrie, de luni până vineri, între orele 8:00-15:00, iar sâmbăta între orele 8:00-12:00, cu afișarea rezultatelor în 7 septembrie, după ora 16:00 și confirmarea locurilor în 8 septembrie 2023. 

Actele necesare înscrierii suntfoaia matricolă (sau echivalente) și certificatul de absolvire a liceului sau diplomă de Bacalaureat, certificatul de naștere, acte de schimbare a numelui, dacă este cazul (certificat de căsătorie, sentințe judecătorești, etc.).

Pentru  candidații  studenți/  absolvenți  de  studii  superioare:  diploma de Bacalaureat și foaia matricolă sau echivalente, respectiv diplomă de licență sau absolvire a unei facultăți sau a unui colegiu, copie a cărții de identitate și 3 fotografii color ¾.

Maimulte detalii despre Colegiul Terțiar Nonuniversitar pot fi obținute la adresa Calea Aradului 119, Timișoara, Telefon: 0756 790  810 sau email: colegiu.usvt@usab-tm.ro.

Ocupațiile COR care pot fi practicate după finalizarea Colegiului Terțiar Nonuniversitar sunt: 311925: Tehnician în industria alimentară, 311926: Tehnician laborant analize produse alimentare, 311929: Tehnician în industria cărnii, laptelui și conservelor, 311930: Tehnician în morărit și panificație

Colegiul Terțiar Nonuniversitar Timișoara a fost înființat  în cadrul unui proiect POSDRU derulat alături de trei universități agronomice  partenere – Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara, Universitatea de Științe Agronomice din București, și Universitatea de Științele Vieții Ion I. de la Brad din Iași – în țară mai existând încă 5 colegii de acest gen.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.