S-a lansat proiectul „APE CURATE – Verde, Viață, Viitor”! Șapte instituții și ONG-uri și-au dat mâna pentru un mediu mai curat

De Ziua Mediului și Ziua Învățătorului s-a lansat proiectul-platformă „APE CURATE-Verde, Viață, Viitor”, care unește sub aceeași umbrelă parteneri interesați în formarea unor deprinderi de păstrare curată a mediului, a apei în special, la un public tânăr, situat în mediul rural.
În cadrul proiectului „APE CURATE-Verde, Viață, Viitor” vor avea loc o serie de acțiuni educative de conștientizare în ceea ce privește păstrarea apelor curate în comunitățile din județ.
În prima etapă a proiectului sunt înscrise patru școli generale gimnaziale din patru localități situate pe bazinul superior al Begăi: Pietroasa, Tomești, Curtea, Margina, în total vorbim despre aproximativ 180 de elevi.
Prima acțiune va avea loc vineri, 7 iunie, și constă într-o acțiune de ecologizare a malurilor râului Bega, în localitățile enumerate mai sus, cu elevii școlilor respective.
În luna iulie va urma o acțiune de eliberare a albiei Begăi, bazin superior, de deșeurile textile și lemnoase aruncate în apă, acțiunea desfășurându-se cu un public adult al comunităților riverane.
Acțiunile educative în școli vor începe odată cu noul an școlar 2024-2025.
Proiectul reunește deja șapte parteneri: Aquatim, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea de Științele vieții „Regele Mihai I” Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, ONG „Verde de Banat” , ADID Timiș și ABA Banat.
„El va dura 3 ani de zile pentru inceput. Noi, cei care ne-am strans in aceasta asociere am considerat ca 3 ani de zile e un minim in care se pot vedea rezultate concrete la nivelul judetului, spatiului hidrografic. Inițiativa poate fi continuata si extinsa geografic si ca timp. Asta dorim sa facem, sa ii aducem pe copii mai aproape de apa, de natura, prin actiuni de ecologizare, de tutoring. Adica, studentii, care sunt clar mai aproape, degeaba mergem noi specialistii cu practica indelungata si mai adanca, nu o sa putem sa vorbim pe intelesul copiilor. De aceea una dintre ideile din acest proiect este tocmai aceasta de tutoring, in care un student voluntar sa fie alocat unei clase, de care sa se ocupe din punct de vedere educational si sa fie interfata intre ei si autoritati, ONG-uri si alte entitati care vor intra in aceasta asociere. M-as hazarda daca as da un numar. La actiunea de vineri au fost invitati undeva la 180 de tineri, dar speram sa avem o rata buna de raspuns din partea lor si sa participe la actiunile noastre. Nu vom avea doar actiuni de ecologizare, ci si opere de ecologie, mediu, in natura. Ideea este sa invatam si sa ne dezvoltam si aceasta latura de protectie a mediului„, spune Cătălin Nagy, director tehnic Resurse de Apă – ABA Banat.

Partenerii se vor sprijini reciproc în actiunile educative și de conștientizare pregătite pentru publicul tânăr. Sprijinul va fi logistic, cu voluntari pentru acțiuni și financiar în măsura posibilului.
„Importanta zilei de astazi este in primul rand pentru acesti factori de mediu, apa, aer, sol si biodiversitate, si daca sloganul de anul acesta abordeaza tema generatiei actuale si viitoare, Pamantul speram noi sa fie etern. Suntem alaturi de toate activitatile care speram noi sa fie intreprinse de catre orice entitate, atat prin sprijin, financiar, logistic si in mod deosebit prin prezenta fizica. De ce spun prezenta fizica? Pentru ca prin angajatii nostri si prin activitatea de zi, de a furniza un serviciu vital de alimentare cu apa si canalizare, suntem prezenti in aproape 80% din aria de operare a judetului Timis, iar titulatura pe care o avem operator regional, speram in anii urmatori, prin reorganizarea teritorial-administrativa sa devenim ceea ce ne dorim si putem sa asiguram. Da, noi ne confruntam cu anumite probleme pe captarile din raul Bega, dar nu pe linie de deseuri, ci doar atunci cand se creaza turbiditate din cauza precipitatiilor din amonte. Intr-adevar problematica deseurilor pe care o cunoastem, si vedem si din datele statistice, judetul Timis este fruntas la implementarea sistemului de colectarea selectiva, de aceea pot sa va spun ca nu avem probleme deosebite cu deseurile care ar putea sa fie in captarile noastre, in schimb, din pricina schimbarilor climatice cu care ne confruntam, din pacate avem probleme cu deseurile in sistemul de canalizare„, spune Marian Eperies, director de productie al Aquatim.
Acest program vine ca o completare la proiectul demarat anul trecut, ‘Un județ de nota 10’ prin care se dorește un județ curat și în care sa fie implicate cât mai multe persoane.
„Trebuie sa constientizam care sunt problemele, si din scoala, oamenii sa fie formati sa stie care sunt problemele adevarate in ceea ce priveste resursele de apa. Studentii invata foarte multe despre alimentarea cu apa, canalizari, baraje, regularizari, si initiativa este foarte buna pentru ca studentii ar putea sa transmita copiilor din clasele I-IV si chiar liceu, si apoi studentii sunt specialistii celor de la Apele Romane si Aquatim, ar face si ei practica. Eu zic ca aceasta initiativa e foarte buna si vom tine aproape„, spune profesorul universitar Constantin Florescu din cadrul UPT.
„Universitatea de Stiintele Vietii Mihai I din Timisoara, in momentul in care a primit invitatia de a adera la acest program a spus neconditionat da. Unul dintre motive este componenta educationala, cu asta ne ocupam. In afara de aceasta bineinteles ca tratam si componenta cercetare. Pe langa elementele deja enumerate, universitatea noastra a fost si este un actor principal in zona de biodiversitate. Cand spun lucrul asta ma refer la faptul ca universitatea noastra a jucat un rol esential in momentul in care Romania se pregatea sa elaboreze primul raport de tara catre Comisia Europeana pe componenta Specii Natura 2000. Universitatea noastra a coordonat la nivel national capitolul acvatic si aceasta componenta care i-a revenit universitatii a avut un suuces real, motiv pentru care Romania nu e in infrigement pe o anumita componenta ce tine de biodiversitate, in special acvatica. Un alt eveniment care ne-a determinat sa spunem da este experienta pe care o avem atat cu ABA Banat, cat si cu alte institutii ale statului roman si entitati srl-istice care se intersecteaza cu aceasta componenta. Experienta ne recomanda, cat si rezultatele„, spune confer. universitar Ioan Bănățean, reprezentant al Universității pentru Stiintele Vieții Timișoara.
Și ADID Timiș s-a implicat în acest proiect.
„Noi pe langa acest protocol avem semnate protocoale si cu Apele Romane, si cu Universitatea, cu toti factorii de la masa, facem multe actiuni de ecologizare, de constientizare si de educatie ecologica in scoli. Suntem prezenti in toate scolile din judetul Timis. Mai mult, salutam initiativa Inspectoratului si a Ministerului, de a face aceasta saptamana verde, unde suntem foarte solicitati. Colegii mei ajung in saptamana aceea in toate scolile din judet. Noi gestionam deseurile din tot judetul Timis, cu precadere pe colectarea separata a deseurilor. Speram ca aceasta initiativa sa prinda, sa o punem in practica si sa iesim in teren sa facem treaba„, a declarat Lorenzo Baras, director general ADID Timiș.
Perioada desfășurării acestui proiect-platformă este estimată la 3 ani (pentru început) și nu se limitează doar la râul Bega ci dorește să se extindă la cât mai multe cursuri de apă din județul Timiș și apoi și cele din județul Caraș-Severin.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

VIDEO Piața Operei, transformată în scenă de spectacol! Sute de timișoreni au participat la cel mai mare flashmob de dans sportiv din țară

Liber la călătorii cu bicicleta sau cu barca, în Serbia! S-a redeschis punctul de trecere a frontierei, de pe malul Begăi

VIDEO Incendiu devastator pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați! Flăcările au mistuit o hală, o clădire administrativă și o platformă cu deșeuri plastice!

Garaj mistuit de flăcări! Pompierii s-au chinuit mai bine de două ore să stingă flăcările

Dacă ai terminat liceul sau facultatea, și nu ai un job, poți beneficia de indemnizații! Ce trebuie să faci?

O elevă de clasa a VIII-a s-a aruncat de la etajul doi al școlii, în ziua absolvirii! Fata a ajuns în stare gravă la spital

Grădini interioare și laboratoare inteligente în școli! Liceenii din Timișoara decid, în premieră, cum se cheltuiesc banii publici prin bugetare participativă

Descinderi în timpul examenului de Bacalaureat! Doi elevi, prinși în flagrant în timp ce fraudau testarea! O a treia persoană, din exterior, este implicată!

Dominic Fritz, noul președinte ales al USR! A obținut aproape 70% dintre voturile colegilor

O nouă pistă de biciclete, la Timișoara! Va conecta zona Giroc cu centrul orașului! Pentru asta însă, vor fi desființate locuri de parcare

Video: Bătrână bătută de noră, în timp ce soțul agresoarei filma fără să intervină! Poliția a deschis o anchetă în acest caz

Goran Bregović, Akua Naru și Trio Mandili vin la Timișoara! CODRU Festival 2025 anunță un line-up spectaculos pentru ediția aniversară

Prăpăd pe străzile Timișoarei! Amenzi de peste un milion de lei, pentru constructorii care nu respectă legislația pentru șantiere

VIDEO: Tineri loviți în plin de o mașină scăpată de sub control! Au ajuns la spital

Descinderi la locuința unui bărbat din Lugoj! Polițiștii au găsit un întreg arsenal de muniție

VIDEO: Incendiu devastator! Pompierii s-au chinuit mai bine de patru ore pentru a stinge flăcările! De la ce au izbucnit?

Video: Fursecuri peruane, zacuscă reinterpretată sau dulceață de dovlecel! Un festin culinar semnat de studenții USVT pentru industria HoReCa

Lasă un răspuns