Skip to main content

Pascal Rambert aduce împreună vieți și povești pe scena Teatrului German din Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara anunță o nouă premieră, în coproducție cu Structure Production și Institutul Francez din România la Timișoara, prima din stagiunea 2023/2024 – TEATRUL, scris și regizat de renumitul regizor francez Pascal Rambert.

Evenimentul va avea loc joi, 14 septembrie 2023, începând cu ora 19.30.

Textul a fost scris în doar câteva luni, în timp ce Pascal Rambert monta simultan spectacole pe mai multe continente.

CITEŞTE ŞI: Cu ei ne mândrim! Profesorii care pun Timişoara pe harta celor mai buni oameni de ştiinţă din lume

După cum subliniază autorul, este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, vise.

În cea mai mare parte, acestea erau legate de profesia de actor, deoarece scena este în centrul vieții.
Mai simplu spus: teatrul, la fel ca alte activități artistice, nu poate fi o îndeletnicire secundară.

Privind lucrurile din această perspectivă, toți împărtășesc experiența că nu există granițe între viața de pe scenă și cea presupus privată.

În același timp, însă, acest lucru îi unește și face din teatru, într-un anumit sens, o afacere de familie.

“Cu atât mai mult atunci când, ca în cazul TGST, generația de mijloc și cea tânără a trecut prin mâinile celor mai în vârstă. Dacă ne uităm la cei 70 de ani de existență a TGST, ne dăm seama că istoria acestei scene germane din estul Europei Centrale, care, în esență, datează din secolul al XVIII-lea și a fost foarte bogată în evenimente, este fragilă și are nevoie să fie protejată. Pascal Rambert reușește să arate TGST ca pe o corabie de vis pe care toată lumea a rămas fidelă aceleași idei”, transmit reprezentanţii Teatrului German Timişoara.

Regizorul, dramaturgul și coregraful francez Pascal Rambert a condus teatrul T2G din Gennevilliers, lângă Paris, din 2007 până în 2016, transformându-l într-un centru național pentru artele spectacolului contemporan.

CITEŞTE ŞI: Disperarea unui tată! Băiatul lui a plecat să îşi cumpere ţigări şi a dispărut fără urmă

Printre altele, este artist asociat al Teatrului Național din Strasbourg și al Teatrului Piccolo din Milano.

Piesele lui Rambert au fost traduse în numeroase limbi, cel mai mare succes al său de până acum fiind Clôture de l’amour (Sfârșitul unei iubiri), care a fost prezentată și în cadrul festivalului TGST Eurothalia în 2022.

Piesa a fost jucată la Festivalul de Teatru de la Avignon, la New York, Roma, Hamburg și Beijing, printre altele.

În calitate de regizor și scriitor, Rambert lucrează în întreaga lume. Pe lângă numeroase alte premii pe care le-a primit, Academia Franceză i-a acordat Premiul pentru Teatru în 2016 pentru întreaga sa operă.

„Uneori, lucrurile se apropie de un miracol. Când Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez, m-a invitat la Timișoara, am venit fără idei preconcepute și am descoperit orașul. Și oamenii: actorii Teatrului German de Stat Timișoara, de care mi-a plăcut imediat. I-am cunoscut pe actori și actrițe unul câte unul. I-am ascultat. După aceea mi-au povestit și ei despre ei, despre viața lor, pe e-mail. Așa fac întotdeauna cu toate piesele pe care le scriu pentru actori din toată lumea: îi întâlnesc. Vorbesc cu ei. Apoi scriu pentru ei. Aici am ales să scriu pentru cei 26 de membri ai Teatrului German de Stat. Pentru că toți au descris în poveștile lor o Românie reală și fascinantă. Ceea ce vedem pe scenă nu este, desigur, viața lor privată. Am amestecat vieți, povești și parcursuri. Piesa Teatrul povestește despre dragostea pentru teatru. Despre cum cineva își dedică viața acestuia. Cum cineva este fericit și nefericit acolo. Cadrul piesei Teatrul este o petrecere de ziua de naștere care urmează unei repetiții. Este viața însăși cea care apare brusc pe scenă, cu toate bucuriile și tristețile, cu speranțele și renunțările ei. Tinerețea și bătrânețea. Iubirea și singurătatea”, spunea Pascal Rambert, despre spectacolul TEATRUL.

Spectacolul va avea o reprezentație și în cadrul ediției a 9-a a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care se va desfășura în perioada 20 – 30 septembrie 2023.

Biletele pentru ambele reprezentații sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului German, cât și online pe platforma Entertix.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.