Skip to main content

Ordonanţa care prelungeşte termenul pentru investiţiile finanţate de la bugetul de stat, o gură de oxigen pentru modernizarea Sălii 2 din Timişoara

La mai bine de jumătate de an de când Timişoara deţine titlul de Capitală Culturală Europeană, conducerea Teatrului Naţional trece în revistă realizările de până acum.

Au fost inițiative de anvergură internațională printre care Anotimpurile FEST-FDR, care au prilejuit un racord direct al spectatorului – pasionat de teatru, de literatură, de film și, nu în ultimul rând, de propria viață – cu unele dintre cele mai solide creații teatrale europene, cu mari artiști de teatru și film sau cu autori de Nobel.

Aici se încadrează şi prezența pe scena Teatrului Național a actorului american de teatru și film John Malkovich, a muzicienilor și a celebrei orchestre a Academiei din Viena, în spectacolul The Infernal Comedy.

CITEŞTE ŞI: Teatru non-stop, la Timişoara! S-au pus în vânzare biletele pentru spectacolele care se vor juca fără întrerupere, timp de 25 de ore

Trebuie aminitite şi proiectele dedicate grupurilor vulnerabile: atelierul și spectacolul Vocile orașului – Central Park, care au implicat în lucrul de teatru persoane cu deficiențe de auz, respectiv atelierul Viitorul copiilorși spectacolul-studiu Slow down! / Mai încet!, o formulă de trăire a bucuriei alături de copii cu handicap neuro-motor sever, precum și al proiectului Banat in Europe, respectiv al spectacolului aTMosfera, dedicate creării unui spațiu teatral transfrontalier comun.

Evenimentele de excepţie din portofoliul TNTm sunt însă umbrite de lipsa unei săli de teatru moderne, multifuncționale, care a reprezentat mai mult decât un vis, a reprezentat un obiectiv pe care managementul Teatrului Național îl urmărește din primul moment.

Tocmai din acest motiv, reabilitarea şi modernizarea Sălii 2 este unul dintre obiectivele reprezentanţilor Naţionalului din Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Începe Tabăra de Robotică UVT Open Robotics Intelligent Grid! De mâine și până duminică, peste 150 de elevi din întreaga țară se luptă în invenții

Terenul a fost pregătit în 2019 printr-o Ordonanţă de Urgenţă care prevedea lucrări de extindere și modernizare ale Sălii 2, iar trei ani mai târziu, printr-o altă Ordonanţă, adoptată în mandatul ministrului Lucian Romașcanu, a fost asigurarată finanțarea din bugetul de stat.

“Așadar, abia din acel moment, conform Legii finanțelor publice, proiectul de extindere și modernizare a Sălii 2 își continuă parcursul. În martie 2023, după aprobarea studiului de fezabilitate, Teatrul Național a început demersurile pentru licitația privind proiectul tehnic și executarea lucrărilor. În prezent, licitația este în desfășurare, în condițiile și în limitele legii”, se arată într-un comunicat de presă tarnsmis de Teatrul Naţional Timişoara.

În aceste condiţii, prelungirea termenului până la care se pot finaliza investiţiile le vine ca o mănuşă celor de la TNTm.

“Adoptarea O.G. nr. 36/2023, inițiată în mandatul ministrului Culturii Raluca Turcan, asigură timpul necesar pentru ca proiectul Sălii 2 a Teatrului Național să fie posibil cu respectarea legislației în vigoare și a tuturor normativelor, dând posibilitatea Teatrului Național să construiască o sală de teatru pentru viitor, o sală de teatru pentru Timișoara, pentru oamenii care trăiesc, care vor trăi sau care vor vizita Timișoara, moștenire a Capitalei Europene a Culturii. Sala 2 este felul în care Teatrul Național participă la construirea unei Românii a zilei de mâine, o țară din care Caragiale, Enescu și Brâncuși n-ar mai vrea să plece”, se mai arată în comunicatul TNTm.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.