Skip to main content

Călătorie în trecut! Muzeul Naţional al Banatului vă invită la expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”

Muzeul Național al Banatului anunță vernisajul expoziției „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”, un eveniment itinerant inovatoare, pus în scenă de Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania.

Expoziţia este o adevărată călătorie în trecutul umanității, în care publicul poate admira 23 de replici ale operelor de artă paleolitice.

Expoziția, care va avea loc în Sala de Marmură a Castelului Huniade, include replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr.

Aceste lucrări ilustrează importanța creației artistice în Epoca de Piatră și oferă o incursiune în modul de viață al oamenilor din acea perioadă.

CITEŞTE ŞI: Premieră naţională, la Timişoara ! Oraşul de pe Bega va avea primul Muzeu al Bibliei din România

Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este Venus de la Hohle Fels, cea mai veche figurină feminină realizată de mână cunoscută până în prezent.

Acest simbol al fertilității, cu o vechime de 40.000 de ani, a fost sculptat cu măiestrie dintr-un colț de mamut.

În 2008, șase fragmente ale statuetei au fost reunite pentru a forma o figură aproape completă.

Deși mică, valoarea ei este imensă – corpul ei, format din fildeș de mamut, are o buclă de pandantiv în loc de cap, detaliu ce adaugă o notă de mister.

Este cu siguranță un exponat care va stârni curiozitatea și admirația vizitatorilor.

Expoziția nu este doar o galerie de artefacte, ci și o incursiune fascinantă în tehnica și metoda de creare a acestora.

Fiecare piesă este o replică fidelă a originalului, refăcută din același material cu care a fost creată pentru prima dată.

O oglindă a trecutului, expoziția ne dezvăluie nu doar frumusețea operelor de artă paleolitice, ci și meșteșugul și priceperea artizanilor care le-au creat.

CITEŞTE ŞI: Descoperirea care ar putea bloca lucrările de la Pasarela Gelu! Ce au găsit muncitorii, în timpul săpăturilor?

Expunerea a fost concepută în colaborare cu oamenii de știință din Departamentul de Preistorie timpurie și Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tübingen și va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie.

Așadar, timişorenii şi turiştii care vizitează oraşul în aceste zile sunt aşteptaţi joi, 27 iulie 2023, de la ora 18:00, în Sala de Marmură a Castelului Huniade, să deschidă ușa spre trecut cu această expoziție deosebită.

Expoziţia va ptea vi vizitată până pe data de 27 octombrie 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.