Skip to main content

Călătorie în trecut! Muzeul Naţional al Banatului vă invită la expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Muzeul Național al Banatului anunță vernisajul expoziției „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”, un eveniment itinerant inovatoare, pus în scenă de Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania.

Expoziţia este o adevărată călătorie în trecutul umanității, în care publicul poate admira 23 de replici ale operelor de artă paleolitice.

Expoziția, care va avea loc în Sala de Marmură a Castelului Huniade, include replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr.

Aceste lucrări ilustrează importanța creației artistice în Epoca de Piatră și oferă o incursiune în modul de viață al oamenilor din acea perioadă.

CITEŞTE ŞI: Premieră naţională, la Timişoara ! Oraşul de pe Bega va avea primul Muzeu al Bibliei din România

Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este Venus de la Hohle Fels, cea mai veche figurină feminină realizată de mână cunoscută până în prezent.

Acest simbol al fertilității, cu o vechime de 40.000 de ani, a fost sculptat cu măiestrie dintr-un colț de mamut.

În 2008, șase fragmente ale statuetei au fost reunite pentru a forma o figură aproape completă.

Deși mică, valoarea ei este imensă – corpul ei, format din fildeș de mamut, are o buclă de pandantiv în loc de cap, detaliu ce adaugă o notă de mister.

Este cu siguranță un exponat care va stârni curiozitatea și admirația vizitatorilor.

Expoziția nu este doar o galerie de artefacte, ci și o incursiune fascinantă în tehnica și metoda de creare a acestora.

Fiecare piesă este o replică fidelă a originalului, refăcută din același material cu care a fost creată pentru prima dată.

O oglindă a trecutului, expoziția ne dezvăluie nu doar frumusețea operelor de artă paleolitice, ci și meșteșugul și priceperea artizanilor care le-au creat.

CITEŞTE ŞI: Descoperirea care ar putea bloca lucrările de la Pasarela Gelu! Ce au găsit muncitorii, în timpul săpăturilor?

Expunerea a fost concepută în colaborare cu oamenii de știință din Departamentul de Preistorie timpurie și Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tübingen și va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie.

Așadar, timişorenii şi turiştii care vizitează oraşul în aceste zile sunt aşteptaţi joi, 27 iulie 2023, de la ora 18:00, în Sala de Marmură a Castelului Huniade, să deschidă ușa spre trecut cu această expoziție deosebită.

Expoziţia va ptea vi vizitată până pe data de 27 octombrie 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de beneficiar, și Expert Business Center SRL partener, invită angajații din Regiunea Vest la cursuri GRATUITE inovative, special concepute pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și crește oportunitățile de carieră.
În calitate de beneficiar și lider de parteneriat, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș invită angajații din Regiunea Vest la cursurile GRATUITE din cadrul Proiectului #Skills4Future.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, atrage atenția asupra necesitatea combaterii acestei boli infecțioase grave, care rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Polițiștii timișoreni au fost sesizați în această dimineață, despre faptul că în interiorul unei anexe dintr-un cimitir din oraș, a fost găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat.