Skip to main content

VIDEO: Începe modernizarea drumului către autostradă, tronsonul prin Dumbrăviţa! Preşedintele CTJ anunţă că nu se va pierde niciun euro din banii europeni

Astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a semnat contractul pentru modernizarea DJ691, tronsonul 1 care tranzitează localitatea Dumbrăviţa.

Firma Strabag, care lucrează şi pe cel de-al doilea sector, cuprins între centura Timişoarei şi autostrada A1, are la dispoziţie 6 luni pentru a finaliza lucrarea.

Asta înseamnă că şoseaua va fi lărgită la patru benzi spre sfârşitul lunii februarie 2024.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Accident pe Autostrada Vestului! O mașină a intrat în parapet! Șoferul a ajuns la spital

Şi, chiar dacă finanţarea europeană este valabilă până pe data de 31 decembrie 2023, liderul CJT, Alin Nica, dă asigurări că nu se va pierde niciun ban, pentru că lucrările au fost programate astfel încât cele eligibile să fie gata la timp.

„Termenul de finalizare este tot de 6 luni, ca şi pe celălat tronson. Asta înseamnă că depăşeşte 31 decembrie, dar noi mai avem şi cheltuieli neeligibile în proiect şi am gândit execuţia lucrările în aşa fel încât lucrările neeligibile să fie realizate, în cea mai mare parte a lor, după 1 ianuarie 2024, astfel încât să ne concentrăm pe absorbirea tuturor banilor europeni, a tuturor cheltuielilor eligibile şi a lucrărilor care au caracter eligibil până la 31 decembrie şi vom face acest lucru. În consecinţă, nu vom pierde niciun euro din acest proiect. Conform normativelor europene, noi mai putem continua proiectele până la 30 iunie 2024, dar pe finanţarea noastră sau pe acele cheltueli care sunt oricum neeligibile”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Ordinul de începe a lucrărilor va fi dat săptămâna viitoare, iar primul pas este relocarea stâlpilor care susţin firele de troleibuz.

Este vorba despre acei stâlpi controversaţi, pe tema cărora Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara au avut discuţii contradictorii, în ultimele luni.

În cele din urmă, s-a găsit o soluţie agreată de toate părţile implicate şi anume ca din cei aproximativ 200 de stâlpi să fie mutaţi doar 69.

CITEŞTE ŞI: SCM Timișoara joacă sâmbătă împotriva celor de la Dinamo, în runda secundă din faza a doua a Ligii Naționale de Rugby!

Dar, chiar şi aşa probleme nu sunt pe deplin rezolvate, pentru că nu s-a găsit o alternativă pentru troleibuzele care vor fi scoase de pe traseu.

Putem reloca stâlpii, dar trebuie găsite soluţii pentru asigurarea continuităţii circulaţiei mijloacelor de transport în comun dar şi a cetăţenilor care tranzitează drumul, părinţii care îşi duc copiii la şcoală, microbuze şcolare. Trebuie o strategie comună. Sunt foarte multe elemente pe care eu nu le am, în momentul de faţă: numărul elevilor care tranzitează drumul, unde sunt şcolile, care sunt punctele, care este media de călători. Trebuie văzut ce efect are întreruperea circulaţiei”, a explicat Cătălin Flămânzeanu, director general – Strabag SA.

Valoarea contractului semnat astăzi este de 23.847.345,66 lei fără TVA, iar tronsonul care va fi extins la patru benzi are o lungime de aproximativ trei kilometri.

În ceea ce priveşte tronsonul 2, care tranzitează comuna Giarmata, lucrările se apropie de final.

„Suntem la un stadiu de aproape 85%. Undeva la mijlocul lunii viitoare începem să turnăm stratul final de asfalt si, prin retragere, vom lucra la montarea elementelor de siguranţă în circulaţie, panouri şi marcaje. Acolo avem cam 50-60 de utilaje şi peste 100 de oameni pe şantier”, mai spune Flămânzeanu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.