Skip to main content

Veste extraordinară! Singurul spital public din vestul ţării, unde medicii pot depista cancerul, înainte de a se instala în organism

Spitalul Victor Babeș din Timişoara este singura unitate sanitară publică din vestul țării unde se pot realiza consulturi și recoltări pentru testări genetice pentru adulți, dar și urmărirea pacienților cu risc de cancer

Statisticile arată că aproape 10% dintre bolile oncologice au o cauză genetică şi există peste 50 de sindroame ereditare de tip neoplazic.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oncologice ereditare se numără cancerul de sân, bolile oncologice din sfera ginecologică, cancerul de colon, de ficat, pancreas sau de rinichi.

Afecțiunile oncologice sunt determinate de funcționarea anormală a unei gene, de o mutație, iar nvestigațiile genetice prin care este identificată această genă arată predispoziția pacientului la dezvoltarea unei boli oncologice.

CITEŞTE ŞI: Spectacol grotesc, la Dumbrăviţa! USR Timiş îi acuză pe liberali că folosesc copii, pentru a-l denigra pe primarul comunei

Adică, testele genetice ajută un pacient să afle cât de mari sunt şansele să dezvolte, la un moment dat în viaţă, un anumit tip de cancer.

„Vorbim de familii care au în istoric o boală oncologică ce intră în categoria celor care reprezintă un model de transmitere ereditară a unui cancer. În timpul consultului genetic, se analizează istoricul familial, se realizează o anamneză cât mai profundă și detaliată, se identifică riscul de recurență al unei patologii oncologice în familie și se stabilește dacă este necesară o testare genetică. Practic, în cadrul consultului se face primul pas pentru identificarea unui posibil cancer ereditar. Consultul este gratuit și se realizează în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist către medicul genetician. Există posibilitatea ca, în urma acestui consult, să fie făcută o recomandare de testare genetică”, spune Adrian Trifa, medic primar genetică medicală – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Testările genetice se realizează în centre specializate, în baza recomandărilor făcute în urma consultului inițial.

Cele mai complexe paneluri de testare de cancer ereditar includ peste 100 de gene, iar rezultatul acestui tip de investigație detectează mutațiile genetice moștenite care cresc riscul de apariție a unei boli oncologice.

„O asemenea testare este utilă pentru familiile în care există o relativă frecvență a unui anumit tip de cancer și duce la identificarea unui posibil sindrom ereditar. Testarea genetică se face în urma recoltării unei probe, fie din sânge, fie din celule bucale. Probele se analizează în diverse laboratoare specializate care vor indica, la final, predispoziția genetică pentru un anumit tip de cancer. De exemplu, genele BRCA 1 și BRCA 2 sunt asociate sindromului cancerului ereditar de sân și a celui ovarian. Trebuie spus că o persoană de sex feminin a cărei mamă sau soră au sau au avut cancer la sân are, la rândul ei, o predispoziție ridicată să dezvolte boala. Așa că, în cazul acestor persoane, un consult genetic și chiar o testare genetică sunt recomandate pentru a se evalua riscul apariției unei afecțiuni oncologice. Identificarea unei gene „mutante” oferă o șansă în plus pacientelor prin începerea unui program de screening și prevenție”, mai spune doctorul Adrian Trifa.

Odată obținut rezultatul pozitiv al testării, următorul pas este un nou consult genetic și luarea în evidență a pacientului.

CITEŞTE ŞI: Jeleu cu aroma de cătină, dulceaţă de liliac sau prăjituri cu făină de ghindă! Preparate culinare inovative, care au făcut deliciul juriului şi al publicului, la FIA STUDENTFEST

Împreuna cu medicul genetician se poate stabili un plan de investigații periodice, demararea unor teste de screening și a unui plan personalizat de monitorizare, profilaxie medicamentoasă sau chiar chirurgicală.
În același timp, se poate realiza o testare în cascadă a celorlalți membri ai familiei.

Cabinetul de genetică medicală funcționează în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Programul de consultații este zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00-15.30.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.