Jeleu cu aroma de cătină, dulceaţă de liliac sau prăjituri cu făină de ghindă! Preparate culinare inovative, care au făcut deliciul juriului şi al publicului, la FIA STUDENTFEST
În perioada 20-22 iunie 2023, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” din Timişoara a găzduit o nouă ediţie a “FIA STUDENTFEST 2023”, unul dintre cele mai apreciate evenimente de către studenţi.
Tematica festivalului studenţesc este de a evidenţia importanţa incluziunii culinare între produsele alimentare tradiţionale româneşti (reţete inspirate de la părinţi şi bunici) şi produsele alimentare inovative, precum şi promovarea conceptului privind reducerea risipei alimentare.
Organizatorii acestui festival sunt Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” din Timişoara prin Facultatea de Inginerie Alimentară, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră – FIA, Ministerul Educaţiei din Romania şi Asociaţia Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (A.S.I.A.R) – filiala Timişoara.
Scopul festivalului ”FIA STUDENTFEST 2023” este de a promova şi provoca creația, de a implica în cercetare – dezvoltare – inovare – aplicare tinerii studenţi care se pregătesc să devină specialiști în domeniul industriei alimentare.
În data de 21.06.2023, comisia a analizat produsele expuse, iar studenţii au fost răsplaţiti cu premiile I, al II-lea, al III-lea şi menţiuni.
Printre produsele care au câştigat premiul I se numără, pentru produse inovative: Matchissimo Chocolate, Coconut Cookies, “CARRJELLY”-Jeleu din morcovi, portocale și ștevie, Cranberry cereal bar, Dulceață din flori de liliac, Paleo Fuel Bites, FIA_BYPROD_DESERT, Iuliaʹs healthy bread, Prăjitură cu făină de ghindă și sirop de curmale, BrioRox, Dry Fig Wine, Jelly Beans – jeleu cu aromă de cătină și miere de albine, Cozofino, Salam vegetal cu fasole şi SALAMI SNACK, iar pentru produse tradiţionale: Cârnați de porc cu chimen şi Pâine în țăst.
Multe dintre produsele inovative ale studenţilor vor fi protejate prin mărci înregistrate la OSIM şi o parte dintre acestea pot fi propuse pentru transfer tehnologic.
Inovarea și transferul tehnologic în industria alimentară sunt elemente esenţiale pentru societatea actuală, indiferent de modul aplicare, pornind de la nivel individ până la stadiul macroeconomic, dar şi național sau regional.
În data de 22.06.2023 a avut loc premierea studenţilor în cadru festiv, iar diplomele au fost înmânate de domnul Profesor universitar Dr. Adrian Riviş, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” din Timişoara.
Mottoul acestui festival este: “Inovarea este capacitatea de a transforma ideile în facturi” (Lewis Duncan)
Lasă un răspuns