Skip to main content

Vase de sânge blocate? Le poţi depista, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Angiografia prin tomografie computerizată sau Angio CT este tehnica medicală ce combină imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substanțe de contrast (iodată) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular.

Investigația permite identificarea zonelor „blocate” ale vaselor de sânge, depistarea unui anevrism sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge.

Procedura este una neinvazivă, de scurtă durată, comparabilă cu cea a unei examinări de computer tomograf obișnuite.

CITEŞTE ŞI: Flăcări în apartamentul unei bătrâne, în această dimineaţă! Pompierii au spart uşa pentru a o salva pe femeie

„Angiografia CT poate fi utilizată pentru a investiga o varietate de afecțiuni și probleme de sănătate. Poate fi folosită, de exemplu, pentru a detecta ocluzia sau stenoza arterelor, anevrismele și chiar malformațiile vasculare. Imaginile obținute în urma investigației sunt prelucrate cu ajutorul unor softuri speciale ce permit, practic, reconstrucția vaselor de sânge în imagini tridimensionale. Avantaje sunt si pentru colegii chirurgi și cardiologi, care au acces la informații esențiale pentru planificarea și ghidarea intervențiilor chirurgicale sau a procedurilor minim invazive. Imaginile clare și detaliate obținute în urma angiografiei CT permit specialiștilor să identifice cu precizie locurile de intervenție, să estimeze dimensiunile și să poziționeze corect dispozitivele medicale necesare”, spune Dan Pele, medic specialist radiologie și imagistică medicală – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Computerul tomograf din cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului Victor Babeș folosit pentru Angio CT este unul de ultimă generație.

Aparatul are 128 de detectori ce permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, dar și un timp de scanare redus, datorită capacității sale de a capta mai multe secțiuni subțiri ale corpului într-o singură rotație.

Acest aspect este benefic pentru pacienți, care vor petrece mai puțin timp în aparatul de scanare, întrucât reduce doza de iradiere.

„Procesul de angiografie CT implică mai multe etape. Înainte de începerea scanării, pacientului i se va administra intravenos o substanță de contrast. Aceasta ajută la vizualizarea mai bună a vaselor de sânge în imaginile CT. Următoarea etapă implică scanarea propriu-zisă. Aparatul va înregistra imagini în secțiuni subțiri ale corpului. Astfel, CT-ul utilizează raze X și tehnologia computerizată pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Aceste imagini sunt apoi procesate și reconstruite pentru a obține o imagine tridimensională a sistemului vascular”, mai spune Dan Pele.

Computerul Tomograf folosit în cadrul Spitalului Babeș Timișoara utilizează o doză redusă de radiații, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru pacienți şi, în același timp, este păstrată calitatea imaginii.

CITEŞTE ŞI: Reacţia lui Dominic Fritz, după închiderea centrului pentru oameni fără adăpost: Trebuia oare să-și facă prefectul ”norma”?

Angiografia CT este o procedură sigură, păstrând rezerva administrării substanței de contrast, determinarea creatininei serice fiind necesară anterior procedurii, pentru a evalua funcția renală.

Nivelurile ridicate de creatinină pot indica probleme renale și pot afecta eliminarea substanței de contrast utilizată în timpul investigației.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.