Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.
„Cosmoteca deSemne spațiale” aduce în prim-plan subiecte și obiecte inedite legate de spațiul cosmic, unele dintre ele fiind unice și puțin cunoscute la nivel mondial.
Selecția a fost realizată de către Alec Bartos, președintele Comisiei de Astrofilatelie a Federației Filatelice Române și membru cooptat al secțiunii de astrofilatelie a Federației Internaționale de Filatelie (FIP).
Machetator de timbre premiat, pictor și designer apreciat pe plan internațional, Alec Bartos și-a descoperit fascinația pentru spațiu și a îmbinat-o cu un interes pentru filatelie încă de la la o vârstă fragedă.
Membru al Federației Filatelice Române de la vârsta de șapte ani, el a machetat toate emisiunile filatelice legate de spațiul cosmic ale Poștei Române din 2007 până în prezent, precum și cărți poștale, ștampile poștale, dar și alte timbre cu diferite tematici, cum ar fi flori, animale sălbatice, istorie, natură sau jocuri olimpice pentru tineret.
Astfel, expoziția „Cosmoteca deSemne spațiale” este structurată în trei secțiuni distincte, dar cu elemente interconectate și comune.
În prima secțiune se regăsesc machetele de timbre cu tematică spațială create de Alec Bartos de-a lungul anilor pentru Poșta Română.
A doua secțiune prezintă publicului colecția de astrofilatelie premiată în repetate rânduri cu Medalia Aur Mare și „Best in the class” la competiții filatelice internaționale de nivel FIP (Fédération Internationale de Philatélie).
În cel de-al treilea segment se poate vedea selecția personală a lui Alec Bartos de obiecte istorice legate de explorarea cosmică.
Ultimele două secțiuni, elaborate cu grijă în decursul a aproape patru decenii, aduc în prim-plan piese istorice, multe dintre ele unicat în lume, inclusiv câteva care vor fi prezentate în premieră mondială.
Pe lângă documente care marchează etapele cuceririi spațiului, ziare de epocă, insigne, medalii și cărți vechi, expoziția va oferi vizitatorilor ocazia de a descoperi diferența dintre apa destinată cosmonauților și cea pentru astronauți.
De asemenea, vor avea ocazia să afle istoria cosmodromului Baikonur (locul de unde a plecat în spațiu și singurul cosmonaut român, domnul Dumitru-Dorin Prunariu) prin intermediul unei colecții unice de obiecte.
Acestea din urmă reprezintă punctele de atracție ale celei de-a treia colecții, fiind exponate surpriză prezentate pentru prima dată într-un muzeu din lume!
Cei mici sunt de asemenea bineveniți, deoarece vor avea ocazia să se bucure de o mini-colecție de jucării legate de spațiu, atât mai vechi, cât și mai noi.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 4 octombrie – 27 noiembrie 2023 și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara sub umbrela proiectului comun „De la pământ la stele” realizat de Asociația Inițiativă în Educație în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului.
Activitățile educaționale se vor realiza de Departamentul de Pedagogie Muzeală, sub îndrumarea doamnei Cranciova Corina, muzeograf.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Focuri de armă, la o petrecere! Polițiștii au intervenit în forță, pentru aplanarea unui scandal

Prăpăd făcut de un bărbat băut și fără permis de conducere! A intrat cu mașina într-un cap de pod, apoi în gardul unei gospodării

Și-a înjughiat prietenul, la beție! Agresorul a fost capturat de polițiști și aruncat după gratii

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

FOTO Paradă militară, elicoptere și prezentarea tehnicii din dotare, de Ziua Națională a României, la Timișoara

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

Terase închise şi trafic de coşmar, în weekend-ul în care TM2023 se încheie oficial! Străzile din zona centrală vor fi blocate, timp de patru zile

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

Spectacole de excepție, în luna decembrie, la Opera Națională din Timișoara! Punctul culminant, în noaptea de Revelion!

Transformarea fabuloasă a fostului manej al împărătesei Maria Tereza, într-un centru teatral al viitorului!

Ocazia perfectă pentru a cumpăra cadourile de sărbători! Salonul Industriei Ușoare, ediția de Crăciun, își deschide porțile în curând

Restricții de circulație la Timișoara, mâine, de Ziua Națională! Ce străzi trebuie evitate?

Lasă un răspuns