Skip to main content

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.

„Cosmoteca deSemne spațiale” aduce în prim-plan subiecte și obiecte inedite legate de spațiul cosmic, unele dintre ele fiind unice și puțin cunoscute la nivel mondial.

Selecția a fost realizată de către Alec Bartos, președintele Comisiei de Astrofilatelie a Federației Filatelice Române și membru cooptat al secțiunii de astrofilatelie a Federației Internaționale de Filatelie (FIP).

Machetator de timbre premiat, pictor și designer apreciat pe plan internațional, Alec Bartos și-a descoperit fascinația pentru spațiu și a îmbinat-o cu un interes pentru filatelie încă de la la o vârstă fragedă.

Membru al Federației Filatelice Române de la vârsta de șapte ani, el a machetat toate emisiunile filatelice legate de spațiul cosmic ale Poștei Române din 2007 până în prezent, precum și cărți poștale, ștampile poștale, dar și alte timbre cu diferite tematici, cum ar fi flori, animale sălbatice, istorie, natură sau jocuri olimpice pentru tineret.

CITEŞTE ŞI: Cursuri de prim ajutor, în şcolile din Timişoara! 30 de licee şi şcoli gimnaziale s-au înscris deja în proiect

Astfel, expoziția „Cosmoteca deSemne spațiale” este structurată în trei secțiuni distincte, dar cu elemente interconectate și comune.

În prima secțiune se regăsesc machetele de timbre cu tematică spațială create de Alec Bartos de-a lungul anilor pentru Poșta Română.

A doua secțiune prezintă publicului colecția de astrofilatelie premiată în repetate rânduri cu Medalia Aur Mare și „Best in the class” la competiții filatelice internaționale de nivel FIP (Fédération Internationale de Philatélie).

În cel de-al treilea segment se poate vedea selecția personală a lui Alec Bartos de obiecte istorice legate de explorarea cosmică.

Ultimele două secțiuni, elaborate cu grijă în decursul a aproape patru decenii, aduc în prim-plan piese istorice, multe dintre ele unicat în lume, inclusiv câteva care vor fi prezentate în premieră mondială.

Pe lângă documente care marchează etapele cuceririi spațiului, ziare de epocă, insigne, medalii și cărți vechi, expoziția va oferi vizitatorilor ocazia de a descoperi diferența dintre apa destinată cosmonauților și cea pentru astronauți.

De asemenea, vor avea ocazia să afle istoria cosmodromului Baikonur (locul de unde a plecat în spațiu și singurul cosmonaut român, domnul Dumitru-Dorin Prunariu) prin intermediul unei colecții unice de obiecte.

CITEŞTE ŞI: Hai la mişcare, în aer liber şi poţi câştiga un abonament Silver pe un an, în rețeaua de cluburi și piscine World Class!  Festivalul World Class #BeHealthy ajunge mâine, la Timișoara

Acestea din urmă reprezintă punctele de atracție ale celei de-a treia colecții, fiind exponate surpriză prezentate pentru prima dată într-un muzeu din lume!

Cei mici sunt de asemenea bineveniți, deoarece vor avea ocazia să se bucure de o mini-colecție de jucării legate de spațiu, atât mai vechi, cât și mai noi.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 4 octombrie – 27 noiembrie 2023 și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara sub umbrela proiectului comun „De la pământ la stele” realizat de Asociația Inițiativă în Educație în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului.

Activitățile educaționale se vor realiza de Departamentul de Pedagogie Muzeală, sub îndrumarea doamnei Cranciova Corina, muzeograf.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

Timişorenii care au trecut, în această după amiază, prin Piaţa Libertăţii, au avut parte de un moment artistic inedit.

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

A început minivacanţa de 1 Decembrie, iar românii care aleg să petreacă peste hotare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO/VIDEO Repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie, de la Timișoara!

Repetiția generală pentru parada de Ziua Națională a României a început în urmă cu puțin timp, la Timișoara.