Skip to main content

Unic în România! Şoferii, avertizaţi din timp că un pieton traversează strada şi din ce direcţie vine!

Timişul bifează o nouă premieră naţională, de această dată printr-un proiect menit să reducă numărul accidentelor rutiere.

Este vorba despre un proiect pilot, implementat în comuna Dumbrăviţa, la o trecere de pietoni nesemaforizată.

CITEŞTE ŞI: Concurs cu final aşteptat! Ovidiu Andriş este oficial, directorul Filarmonicii din Timişoara

Dezvoltat de o echipă formată din absolvenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara, proiectul include mai mai multe camere video, care detectează pietonii angajaţi în traversarea străzii.

Informaţia este procesată rapid şi, cu ajutorul inteligenţei artificiale, şoferii de pe sensul respectiv de mers sunt avertizaţi vizual, printr-un sistem de leduri.

Astfel, conducătorii auto sunt anunţaţi din timp că una sau mai multe persoane sunt pe trecerea de pietoni şi din ce direcţie vin, câştigând câteva secunde care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

“Sistemul-pilot folosește inteligența artificială și a fost creat în premieră de o echipă de specialiști IT din Timișoara, care a beneficiat de finanțare prin programul ERA ZERO. Zero Accidente. Zero Emisii – dezvoltat de Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul ZF Grup și susținut de Inspectoratul de Poliție Județean Timiș”, anunţă Fundaţia Comunitară Timişoara.

Sistemul a fost montat gratuit, însă pe viitor, dacă îşi va dovedi utilitatea, va fi contracost.

Programul Era Zero. Zero Accidente. Zero Emisii are drept scop identificarea provocărilor locale generate de mobilitatea urbană și găsirea de soluții pe două teme principale: siguranța în trafic și poluarea cauzată de traficul rutier în zonele urbane.

Fondul Era Zero s-a adresat în special studenților și specialiștilor din domenii diverse care au putut aplica în echipe interdisciplinare pentru dezvoltarea de proiecte care generează soluții pentru comunitate.

CITEŞTE ŞI: Caz revoltător! Băieţel violat de un prieten care trebuia să îl supravegheze

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.