Skip to main content

Un nou punct de trecere a frontierei spre Serbia, pe Bega sau crearea unei reţele cicloturistice! Planurile măreţe ale preşedintelui CJT, după semnarea acordului cu Provincia Voivodina

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica și președintele Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirović, au semnat, la Timișoara, un Acord de cooperare care stabilește principalele direcții de colaborare între cele două regiuni.

Unul dintre subiectele de interes pentru ambele părţi şi care s-ar putea concretiza, este un punct de trecere a frontierei pe canalul Bega, în scopul exploatării potențialului turistic din regiune.

CITEŞTE ŞI: Veterinarul care îşi face profesia de râs! Filmat în timp ce abandona un câine, pe câmp

Asta în contextul în care canalul Bega a fost redeschis şi operaţionalizat pe întregul tronson.

S-a discutat şi despre crearea unei rețele cicloturistice și despre realizarea unor rute turistice tematice, precum drumul vinului sau turismul ecumenic, iar cele două părţi au convenit asupra valorificării acestor idei în cadrul următorului apel de proiecte din programul de cooperare transfrontalieră Interreg IPA România-Serbia.

„Am scris istorie prin redarea utilității canalului Bega ca și cale de transport pe apă. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui proiect mare, strategic, care oferă oportunitatea unei viitoare dezvoltări a zonei”, a declarat președinteleCJT, Alin Nica.

De asemenea, a fost lansată propunerea ca partea sârbă să facă demersurile oficiale pentru a introduce ruta navală de pe canalul Bega în rețeaua TEN-T.

În acest scop se vor depune eforturi comune pe lângă cele două ministere ale transportului, din România, respectiv din Serbia.

Nu a fost uitată nici legătura rutieră care va fi reprezentată de autostrada Belgrad-Pancevo-Timișoara, care va contribui la creșterea semnificativă a fluxului de turiști deja existent între cele două regiuni.

La capitolul mobilitate transfrontalieră a fost aminită și posibilitatea extinderii programului de funcționare a punctului de trecere de la Valcani, care ar veni în ajutorul angajaților care fac naveta între Kikinda și Sânnicolau Mare.

Totodată s-a luat în considerare deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe apă și pentru biciclete, pe lângă cele cinci puncte rutiere existente și reluarea legăturilor transfrontaliere feroviare spre Kikinda și spre Vârșeț.

În contextul dezvoltării economice, se are în vedere și sprijinirea mediului de afaceri, stimularea investițiilor comune, prin creșterea gradului de interconectare între județul Timiș și Provincia Autonomă Voivodina, concomitent cu județele din cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT).

„În Banat, am crescut cu toții sub umbrela prieteniei și respectului între etnii, ne-am jucat, am învățat, am lucrat și ne-am distrat împreună, indiferent de limba vorbită, de numele purtat. Ne-am respectat tradițiile și le-am sărbătorit alături unii de alții, în bună înțelegere. Ne exprimăm deosebita bucurie de a fi martori astăzi la un eveniment extrem de important pe parcursul istoric al relațiilor de prietenie româno-sârbe, semnarea acestui Acord de cooperare între județul Timiș și Provincia Autonomă Vojvodina”, a subliniat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Direcții de colaborare și grupuri de lucru au fost prevăzute și pentru domeniul învățământului, în care va fi facilitată colaborarea dintre instituțiile de cercetare și educație și universități, precum și derularea unor parteneriate în domeniul ITC și în cel al sănătății.

Pe plan cultural și turistic, s-a decis ca părțile să încurajeze schimburile de experiență și promovarea comună a programelor legate de titlul Capitală Europeană a Culturii.

CITEŞTE ŞI: Galerie foto: Cum va arăta Podul Îndrăgostiţilor din Timişoara, după reabilitarea de peste două milioane de euro

N-au fost uitate nici competițiile sportive și nici politicile de tineret, stabilindu-se organizarea în comun a unor tabere de vară pentru copii și adolescenți, dar și a unor festivaluri, conferințe și programe de voluntariat, în scopul implicării tinerilor în viața comunității.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Polițiștii locali din Timişoara i-au luat din nou în vizor pe cerşetorii care apelează la mila trecătorilor, pentru a face rost de bani, și au intensificat acțiunile pentru depistarea lor.
Ca în fiecare an, cu ocazia celebrării Zilei Timișoarei, mai multe personalități importante și reprezentative pentru oraș vor primi titlul de „cetățeni de onoare”.
Un incendiu violent a izbucnit în această dimineață! O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar incendiul amenința să se extindă și la locuințele din apropiere.
Aquatim anunță lucrări de investiții din fonduri europene la Stația de Tratare a Apei Hitiaș, astfel că mai mulți timișeni vor avea probleme cu apa de la robinete, mâine, în prima parte a zilei.
Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.