Skip to main content

Un nou manager la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Dorel Micle a promovat concursul pentru acest post

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea, începând cu data de 25 ianuarie, un nou manager, după o perioadă de trei luni de conducere interimară.

Acesta este conf. dr. Dorel Micle, cadru didactic universitar și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara, director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim” din cadrul aceleiași unități de învățământ superior.

Dorel Micle a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea funcției de manager al Muzeului Satului Bănățean Timișoara, cu nota finală 9,44.

CITEŞTE ŞI: Video: Flăcări uriașe, la un depozit de anvelope și piese auto

Competențele noului manager asigură premisele necesare continuării proiectelor aflate în derulare și identificării celor mai bune soluții pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare ale instituției culturale amintite.

„Muzeul poate deveni în următoarea perioadă un pol de interes pentru marele public, pregătind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole în aer liber, la manifestări științifice și culturale specifice. Marea provocare constă în digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului și implicarea în salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este într-o profundă alterare. Doresc să realizez un echilibru între expoziții, simpozioane științifice, târguri tradiționale, didactică muzeală, spectacole folclorice și parcuri tematice, în încercarea de a contribui la îmbunătățirea ofertelor culturale ale Timișoarei, mai ales în perioada Capitalei Europene a Culturii 2023”, spune Dorel Micle.

Ideea înființării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, director al Muzeului Bănăţean în perioada 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului.

În 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, acesta a cerut municipalității acordul pentru a înființa în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci „de interes istoric și artistic”, case țărănești etc.

După mai multe insistențe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor, în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafață de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971.

Până în anul 2000 el a funcționat ca secție a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

CITEŞTE ŞI: Video: Imagini de groază cu terenul de sport pe care Fritz promitea că îl renovează! Cum arată obiectivul, după doi ani?

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Vești excelente pentru șoferii care tranzitează sectorul de drum Coșava – Margina de pe DN68A! Începând de astăzi se circulă fără restricții, după ce în ultima lună s-au făcut lucrări de reasfaltare.
Timișorenii au așteptat mai bine de un an ca toate noile mijloace de transport în comun să iasă pe traseu, din cauză că municipalitatea a amânat prea mult licitația pentru instalarea mai multor stații de încărcare rapidă, implicit a montării acestora.
Construirea noului stadion din Timişoara a intrat în linie dreaptă, anunţă preşedintele ales al CJT, Alfred Simonis, care explică, pas cu pas, ce etape mai trebuie parcurse pentru realizarea investiţiei.
S-a dat alarma, în toiul nopţii, când un bărbat din judeţul Timiş şi-a găsit fiul, într-o baltă de sânge, pe un câmp, la câţiva kilometri distanţă de casă.
Polițiștii locali din Timişoara i-au luat din nou în vizor pe cerşetorii care apelează la mila trecătorilor, pentru a face rost de bani, și au intensificat acțiunile pentru depistarea lor.
Ca în fiecare an, cu ocazia celebrării Zilei Timișoarei, mai multe personalități importante și reprezentative pentru oraș vor primi titlul de „cetățeni de onoare”.
Un incendiu violent a izbucnit în această dimineață! O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar incendiul amenința să se extindă și la locuințele din apropiere.
Aquatim anunță lucrări de investiții din fonduri europene la Stația de Tratare a Apei Hitiaș, astfel că mai mulți timișeni vor avea probleme cu apa de la robinete, mâine, în prima parte a zilei.