Skip to main content

Un exponat cu gust de ciocolată! Automatul „Fraţii Stollwerck”, la Muzeul Naţional al Banatului

Muzeul Național al Banatului găzduiește un obiect de patrimoniu inestimabil, și anume automatul „Frații Stollwerck”.

În perioada anilor ’30, aceste automate erau prezente în gările mai multor orașe din țară.

Celebra fabrică de ciocolată „Frații Stollwerck” a fost înființată la 24 iunie 1922 în Brașov.

Printre activitățile desfășurate de această unitate se numărau producția de ciocolată, cacao, marțipan, „mărfuri de zahăr de tot felul”, biscuiți, fructe confiate, lapte condensat și alte produse lactate.

În anii ’30, automatele cu monede au fost instalate în mai multe orașe din țară, urmând modelul fabricii-mamă din Germania.

O caramea sau o ciocolată mică cu mentă costa un leu, iar pentru doi lei primeai o cantitate triplă.

Anii de glorie ai producției au fost 1938 și 1939, cu 165 de tone de ciocolată produse în fiecare an.

Din păcate, producția a scăzut treptat de-a lungul anilor, războiul lăsându-și amprenta grea.

În timp, oferta automatelor Stollwerck s-a diversificat, includând nu doar ciocolată, ci și țigări, chibrituri, gumă de mestecat și produse de igienă.

Automatul face parte din patrimoniul Muzeului Național al Banatului și poate fi văzut chiar acum, în expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, aflată în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.