Skip to main content

Arheologia otomană în România, dezbătută de specialiștii din regiune la Universitatea de Vest din Timișoara!

Timișorenii, invitați să participe la a doua ediție a conferinței internaționale având ca subiect arheologia otomană în România, un domeniu care are nevoie de sprijin pentru dezvoltare și pregătire de specialiști.

Evenimentul se desfășoară astăzi și mâine și este organizat se Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București.

În ultimii ani au fost publicate diverse lucrări dedicate patrimoniului arheologic otoman în România și au fost făcute importante descoperiri arheologice. În acest context bogat, evenimentul este o inițiativă unică în mediul academic românesc, având scopul de a încuraja dezbaterile între specialiștii din România și țările vecine. Prima ediție, desfășurată în octombrie 2017, la București, s-a bucurat de un real succes, interesul față de subiect fiind în continuă creștere.

Conferința „Arheologie otomană în Romania: Provocări, realități, perspective” constă în prezentarea unor importante proiecte de cercetare în fostele teritorii ale imperiului din regiune. Pentru a onora gazda acestui eveniment, Universitatea de Vest din Timișoara, dar și statutul de capitală culturală, Timișoara otomană ocupă un loc central în dezbaterile acestei conferințe. Aspecte variate ale perioadei, de la lăcașuri de cult, la fortificații și utilizarea apei și până la cultură materială vor fi discutate de către arheologii invitați.

Evenimentul este organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Studii Turce – FIUB, în parteneriat cu TIKA – Agenția de Cooperare și Colaborare Turcă și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București. Vor susține comunicări 20 de specialiști din universitățile, institutele de cercetare și muzeele de profil din România, Moldova, Ungaria, Bulgaria și Turcia. Conferința se va încheia cu o secțiune cu tema „Patrimoniul otoman din România – între uitare și cercetare”, propusă din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra situației existente în prezent și a modului în care moștenirea istorică otomană este asumată și valorificată de către autoritățile locale. Vor fi dezbătute cazurile valorificării descoperirilor arheologice din Timișoara, dar și cel al potențialului insuficient exploatat al Dobrogei, oferind soluții de marcare locală și promovare virtuală. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.