Skip to main content

Ucigaşul infecţios, care face tot mai multe victime! În Timiş, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut, însă artificial, din cauza pandemiei

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, prilej numai bun pentru medici, să tragă un semnal de alarmă cu privire la rata de mortalitate a acestei afecţiuni.

Zilnic, la nivel mondial, 4.300 de pacienţi îşi pierd viaţa din cauza TB, deşi boala poate fi prevenită şi chiar vindecată, dacă este depistată la timp.

Anual, aproape 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc, cele mai multe, conform OMS, în țările cu venituri medii și mici.

CITEŞTE ŞI: FOTO Accident cumplit, în vestul ţării! Un bărbat a murit, iar alte două victime au fost grav rănite! A fost solicitat şi elicopterul SMURD

În România, în ultimii 20 de ani, s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului tuberculozei.

Cu toate acestea, la cinsprezece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România continuă să ocupe primul loc în regiune la numărul de cazuri, în 2022 incidența globală a tuberculozei fiind în țara noastră de 46.1 cazuri la suta de mii de locuitori (8.824 cazuri), cu mult peste valorile medii la nivel european.

Similar cu trendul endemiei la nivel național, în Timiș, în anul 2022, această boală a atins valori sub media pe țară, de 38.7 procente la suta de mii de locuitori (272 cazuri).

Situaţia s-a agravat în timpul pandemiei, când bolnavii de tuberculoză nu s-au mai prezentat la spital şi astfel nu au fost preluaţi în evidenţele medicilor.

“Pandemia COVID -19, cu o rată de mortalitate dintre cele mai înalte din ultimii 100 de ani, a condus la o scădere artificială a principalilor indicatori de impact ai TB, atât la nivel mondial (cu peste 28%), cât și la nivel național (cu până la 35%) și, implicit, la nivelul județului Timiș (cu până la 18%), în special în perioada 2020-2022”, transmit medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Iar cea mai mare problemă o reprezintă tuberculoza chimiorezistentă, care ridică serioase obstacole în controlul TB în întreaga lume.

Dacă în prezent, în România, tuberculoza cu tulpini sensibile are o rată de vindecare de peste 83% (în județul Timiș de 85,9%), cea cu tulpini rezistente la medicamentele cele mai eficiente are şanse de vindecare destul de reduse, sub 50% la nivel național (similar și la nivelul județului Timiș).

CITEŞTE ŞI: Scandal în Consiliul Local Timişoara, pe tema Colterm! La final, proiectul pentru acordarea sumei de 100 de milioane de lei a fost respins

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.

Criminalul de la Medicină avea discernământ când şi-a măcelărit iubita! Concluziilie psihiatrilor care l-au expertizat pe tânărul de 23 de ani

La o lună de când Andreea Morega, studentă la Universitatea de Medicnă din Timişoara, a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit, au venit rezultatele expertizei psihiatrice ale celui care i-a curmat viaţa, la numai 21 de ani.

Sesiune de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor, organizată pentru agenții economici din județ, de CCIAT!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș, a organizat un seminar de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor.