Skip to main content

Ucigaşul infecţios, care face tot mai multe victime! În Timiş, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut, însă artificial, din cauza pandemiei

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, prilej numai bun pentru medici, să tragă un semnal de alarmă cu privire la rata de mortalitate a acestei afecţiuni.

Zilnic, la nivel mondial, 4.300 de pacienţi îşi pierd viaţa din cauza TB, deşi boala poate fi prevenită şi chiar vindecată, dacă este depistată la timp.

Anual, aproape 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc, cele mai multe, conform OMS, în țările cu venituri medii și mici.

CITEŞTE ŞI: FOTO Accident cumplit, în vestul ţării! Un bărbat a murit, iar alte două victime au fost grav rănite! A fost solicitat şi elicopterul SMURD

În România, în ultimii 20 de ani, s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului tuberculozei.

Cu toate acestea, la cinsprezece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România continuă să ocupe primul loc în regiune la numărul de cazuri, în 2022 incidența globală a tuberculozei fiind în țara noastră de 46.1 cazuri la suta de mii de locuitori (8.824 cazuri), cu mult peste valorile medii la nivel european.

Similar cu trendul endemiei la nivel național, în Timiș, în anul 2022, această boală a atins valori sub media pe țară, de 38.7 procente la suta de mii de locuitori (272 cazuri).

Situaţia s-a agravat în timpul pandemiei, când bolnavii de tuberculoză nu s-au mai prezentat la spital şi astfel nu au fost preluaţi în evidenţele medicilor.

“Pandemia COVID -19, cu o rată de mortalitate dintre cele mai înalte din ultimii 100 de ani, a condus la o scădere artificială a principalilor indicatori de impact ai TB, atât la nivel mondial (cu peste 28%), cât și la nivel național (cu până la 35%) și, implicit, la nivelul județului Timiș (cu până la 18%), în special în perioada 2020-2022”, transmit medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Iar cea mai mare problemă o reprezintă tuberculoza chimiorezistentă, care ridică serioase obstacole în controlul TB în întreaga lume.

Dacă în prezent, în România, tuberculoza cu tulpini sensibile are o rată de vindecare de peste 83% (în județul Timiș de 85,9%), cea cu tulpini rezistente la medicamentele cele mai eficiente are şanse de vindecare destul de reduse, sub 50% la nivel național (similar și la nivelul județului Timiș).

CITEŞTE ŞI: Scandal în Consiliul Local Timişoara, pe tema Colterm! La final, proiectul pentru acordarea sumei de 100 de milioane de lei a fost respins

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

Timişorenii care au trecut, în această după amiază, prin Piaţa Libertăţii, au avut parte de un moment artistic inedit.

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

A început minivacanţa de 1 Decembrie, iar românii care aleg să petreacă peste hotare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO/VIDEO Repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie, de la Timișoara!

Repetiția generală pentru parada de Ziua Națională a României a început în urmă cu puțin timp, la Timișoara.