Skip to main content

Scandal în Consiliul Local Timişoara, pe tema Colterm! La final, proiectul pentru acordarea sumei de 100 de milioane de lei a fost respins

Astăzi, consilierii locali din Timişoara s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, în care ar fi trebuit să tranşeze situaţia Colterm, care are nevoie de bani pentru achiziţia certificatelor de CO2.

Suma necesară este de aproximativ 100 de milioane de lei, exact suma prevăzută în singurul proiect de pe ordinea de zi.

Mai exact, prin proiectul de hotărâre pentru care au fost convocaţi consilierii locali, se aloca suma de 100 de milioane de lei, drept „avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației”.

CITEŞTE ŞI: Anchetă internă, la Poliţia Locală Timişoara, după ce un agent a amendat un şofer nevinovat! Motivul halucinant invocat de acesta

La început, mărul discordiei l-a reprezentat chiar această denumire, care conform unora dintre consilieri prezenţi nu ar fi corect din punct de vedere juridic.

Însă spiritele s-au încins puternic, în momentul în care Roxana Iliescu a întrebat dacă suma de 100 de milioane de lei există în conturile Primăriei, astfel încât să fie virată către Colterm, în timp util.

Răspunsul a venit de la edilul oraşului, Dominic Fritz, care a avut un atac virulent la adresa administraţiei Robu, a consilierilor care nu au votat majorarea de preţ în trecut şi a administratorului judiciar, care încasează lunar, 20 de mii de euro, şi nu rezolvă problema.

“Normal ca nu sunt 100 de milioane în cont. Bineînţeles că dumneavoastră puteţi vota. Puteţi vota şi ca mâine să vină Moş Crăciun, poate e şi legal, dar nu o să vină mâine Moş Crăciun. Faptul că scrieţi pe o foaie o soluţie şi veniţi în Consiliul Local şi spuneţi <<vă rog să votaţi!>> asta nu înseamnă că este o soluţie.  Aceşti bani nu există. Puteţi să vă uitaţi în bugetul local pe care dumneavoastră l-aţi votat, câţi bani aţi alocat în acest trimestru şi o să vedeţi că aţi alocat bani şi pentru alte lucruri, nu doar pentru Colterm. Această sumă, de 160 de milioane de lei, este pentru tot anul. Aceste sume nu pică din cer”, a spus primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

“Ne-am întâlnit într-un plen, pe 7 februarie şi cred că toţi ne-am asumat atunci, o răspundere în privinţa cumpărării acestor certificate.  S-a luat în discuţie, şi dumneavoastră aţi menţionat atunci, că luaţi foarte serios  în considerare, contractarea unui împrumut pentru a susţine proiectele de dezvoltare, tocmai pentru a dispune de cash flow, pentru a fi pregătiţi cu o sumă considerabilă, pentru a fi transferată la această societate. Astăzi ne spuneţi faptul că, din partea municipalităţii, într-o lună şi jumătate nu s-a întâmplat nimic concret şi municipiul nici măcar dincolo de acest proiect, nu e capabil să îşi asume obligaţiile băneşti faţă de Colterm. Ce a facut concret municipiul?”, a întrebat consilierul local, Roxana Iliescu.

“S-a vorbit mult despre ipocrizie, într-o tiradă de 15 minute, în care am aflat că Primăria nu are soluţii. Nu, domnule primar, nu curajul dumneavoastră de a dubla preţul a rezolvat anul acesta problema cu căldura, ci mai degrabă Guvernul, cu compensaţia pentru căldură şi cu plafonarea preţurilor. Şi, probabil faptul că am avut cea mai caldă iarnă a făcut să avem în continuare căldură”, a spus consilierul local, Dan Diaconu.

Andrei Meşter, exclus din USR, a intervenit şi el, amintindu-i lui Fritz, că în campania electorală şi-a asumat rezolvarea problemelor financiare de la Colterm, apoi a amânat intrarea în insolvență, pentru a-și securiya mandatul de primar.

CITEŞTE ŞI: Umilinţă maximă! Angajată pusă la colţ, pe holul Primăriei, pentru că nu îi face pe plac edilului

“Noi avem feţe de proşti? Eu mă simt jignit din mai multe aspecte. Tonul, că ne-aţi făcut pe toţi proşti, că noi nu ştim care e treaba cu Coltermul, cu aluziile la Moş Crăciun. Vă atrag atenţia că atunci când am preluat mandatul de consilier, în cercul USR v-am întrebat ce facem cu această societate. Nu am înţeles noi exact, ce e acolo, dar era clar, o pagubă de 300 de milioane, iar soluţia era insolvenţa şi dublarea preţului. Răspunsul duneavoastră a fost: <<Să-mi încep eu mandatul cu o insolvenţă?>> Acum aveţi tupeul să daţi exemplul cu  Oradea, cât de curajosi au fost ei să ia decizia insolvenţei în 2013. Şi noi puteam să fim curajosi. Am avut aceasta discutie cred că pe 15 noiembrie 2020”, i-a amintit primarului, fostul coleg de partid, Andrei Meşter.

De cealaltă parte, Dominic Fritz continuă să spună că problema certificatelor de CO2 este exclusiv a Colterm, iar soluţia trebuie să vină din interior, nu de la Primărie sau Consiliul Local.

“Această responsabilitate e a Colterm, în primul rând. Pentru 20 de mii de euro pe lună (onorariul administratorului judiciar – n.a) să scrie pe o foaie, asta e soluţia: daţi-ne 100 de milioane de lei, punem consilierii locali să introducă un proiect de hotărâre? Păi pentru 20 de mii de euro, mă înscriu şi eu la jobul ăsta. Haideţi, dacă vreţi să ajutaţi şi sunteţi interesaţi de soluţii, în primul rând să lăsăm ipocrizia, să nu oferim soluţii care ştim că nu sunt soluţii cu adevarăt. Să ne focusăm pe lucruri pe care ştim că le putem face noi. Există şi alţi responsabili care trebuie să găsească soluţii, soluţii care nu se bazează pe bancomatul de pe Loga 1 (sediul Primăriei – n.a)”, a spus Fritz.

“Acum o lună, discutam că aceste certificate sunt prost gândite şi toate oraşele au această problemă. Vă mai spuneam că trebuie să strângem cureaua puţin. Exact acest lucru nu l-am văzut.  Mă aşteptam ca azi să spuneţi: nu am 100 de milioane, am reusit să strângem 15-20 de milioane. Atunci vedeam efortul, ceva în plus. Mai renunţam la o jucărie, să punem ceva bani în plus. Mulţi au renunţat poate la o mâncare mai buăa. Noi de ce nu putem renunţa la nimic? Este exemplul pe care noi trebuie să îl dăm cetăţenilor”, a precizat consilierul local, Sandu Ştefan.

“Aţi întrebat cu ce rezolvă această Hotărâre de Consiliu Local, problema. Cu nimic, pentru că banii sunt la dumneavoastră şi la domnul Creiveanu. Dar, acest Consiliu Local încearcă să rezolve problema, pentru că lucrurile vor intra într-o zonă patrimonială extrem de serioasă. Măcar noi să nu fim acuzaţi că nu am încercat să rezolvăm problema”, a intervenit consilierul local, Radu Ţoancă.

După aproape două ore de discuţii aprinse, proiectul privind acordarea sumei de 100 de milioane de lei pentru Colterm, a căzut la vot.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

Timişorenii care au trecut, în această după amiază, prin Piaţa Libertăţii, au avut parte de un moment artistic inedit.

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

A început minivacanţa de 1 Decembrie, iar românii care aleg să petreacă peste hotare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO/VIDEO Repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie, de la Timișoara!

Repetiția generală pentru parada de Ziua Națională a României a început în urmă cu puțin timp, la Timișoara.