Skip to main content

Traficul auto, principala nemulţumire a timişorenilor! Ce cred locuitorii oraşului, despre programul TM2023?

65,7% dintre timișoreni consideră că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, arată Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara 2022, realizat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara.

Despre programul Capitală Europenă a Culturii, 82,5% consideră că acesta contribuie la creșterea calității vieții în oraș și este un eveniment cu care Timișoara se poate mândri.

Doar că sondajul care relevă aceste date a fost realizat înainte de startul programului TM2023, ceea ce înseamnă că opiniile sunt de fapt aşteptări şi nicidecum nu arată gradul de satisfacţie în ceea ce priveşte evenimentele.

CITEŞTE ŞI: Răfuieli politice, pe tema închiderii adăpostului pentru oamenii străzii! În scandal intervine şi viceprimarul Tabără

Sondajul măsoară gradul de satisfacție al timișorenilor privind infrastructura și serviciile publice, problemele de mediu, Programul Timișoara 2023, gradul de mulțumire privind cartierul în care locuiesc, dar și date privind avantajele și dezavantajele orașului sau direcția în care se îndreaptă Timișoara, România și Europa.

Dacă majoritatea timișorenilor sunt mulțumiți cu direcția în care se îndreaptă orașul lor, doar 36,7% cred că România se îndreaptă într-o direcție bună.

De asemenea, 50% din timișoreni cred că Europa se îndreaptă într-o direcție bună.

Principala nemulțumire a timișorenilor rămâne traficul auto din oraș, aproape jumătate (47%) îl consideră o problemă.

Datele arată o evoluție pozitivă față de anul trecut când 57,3% erau nemulțumiți de traficul din Timișoara.
Un salt spectaculos s-a înregistrat la gradul de mulțumire privind curățenia stradală: de la 26,8% mulțumiți în 2021, la 55,8% în prezent, cifra actuală atingând cel mai ridicat grad de mulțumire din 2016 încoace.

„Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calității vieții, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanți despre opiniile timișorenilor în legătură cu evoluția vieții urbane. Evoluția în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administrație, cât și pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenția asupra faptului că nemulțumirile se mențin față de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulți dintre indicatori cunosc evoluții bune”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere a utilizării mașinii personale de la 68% anul trecut la 56,5% în prezent și o creștere atât a utilizării transportului public de la 31% la 47%, cât și a bicicletei de la 15% la 21%.

Cei care utilizează transportul public sunt mai mulțumiți decât cei care nu îl folosesc: 66% din cei care folosesc transportul public se declară mulțumiți, față 58,6% respondenți cu părere bună din rândul celor care au declarat că nu utilizează transportul public.

Majoritatea datelor au fost culese în perioada premergătoare weekendului de Deschidere al Capitalei Culturale (17-19 februarie 2023), ceea ce explică faptul că circa jumătate din respondenți nu au reușit să participe la evenimentele din Capitală.

CITEŞTE ŞI: Coșmarul unei mame! O femeie a fost bătută de propriul fiu și a fost nevoie de intervenția Poliției

Cu toate acestea, 80% din respondenți au catalogat oferta culturală din Timișoara (concerte, spectacole, expoziții) ca fiind una de calitate.

Datele au fost colectate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, pe un eșantion format din 2192 persoane intervievate față în față și online cu marjă de eroare ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timișoara în funcție de densitatea populației.

Echipa de cercetare de la UVT este formată din: coordonator proiect: conf. univ. dr. Marius Matichescu, membrii echipei: lector univ. dr. Alexandru Drăgan, prof. univ. dr. Delia Vârgă, conf. univ. dr. Daniel Lucheș, lector univ. dr. Silvia Fierăscu, conf. univ. dr. Claudiu Boțoc, asist. cercetare Adelina Tuță, asist. cercetare Jessica Lozsa, asist. cercetare Raluca Răducanu.

Materialul integral poate fi consultat AICI.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.