Skip to main content

TM2023, un amestec de bâlci, într-un oraş vasal clanurilor de romi! Daniel Funeriu critică dur ceea ce se întâmplă în Timişoara

Daniel Funeriu, fost minstru al Educaţiei, care a crescut şi a făcut şcoala în Timişoara, face o radiografie dură a oraşului de pe Bega, prin prisma actelor de violenţă din ultimul timp şi a evenimentelor din cadrul programului Capitală Europeană a Culturii.

Funeriu se declară şocat de crima de aseară, când o femeie a fost ucisă cu sânge rece de un hoţ care a intrat peste ea în casă, şi aminteşte de cei doi bătrâni care au fost omorâţi, la finalul lunii iunie.

CITEŞTE ŞI: Poliţişti bătuţi şi ameninţaţi cu moartea, de un grup de petrecăreţi! Unul dintre agresori a fost scăpat de cătuşe, de prietenii lui care au folosit un flex

Fostul ministru al Educaţiei spune că Timişoara este oraşul cu cea mai accenutată rată de degradare din România, iar autorităţile nu au fost capabile să exploateze titlul de Capitală Culturală a Europei.

Evenimentele care salvat onoarea, cât de cât, sunt cele organizate de Universitatea de Vest şi Muzeul de Artă, iar în lipsa lor, TM2023 ar fi fost un amestec de bâlci.

„Orașul meu, Timișoara, devine Crimișoara. A treia persoană în vârstă ucisă în casa sa. Având în vedere ce am observat, cu ochiul liber, în ultimii ani -și adesea spus public, mulți prieteni timișoreni criticându-mă- nu mă miră deloc. Nu cred că există în România oraș care din punct de vedere societal să se fi degradat atât de mult precum Timișoara. A devenit un oraș-zombi: un oraș dormitor în care vin pentru muncă oameni care nu se identifică și nu au nimic de-a face cu spiritul Timișoarei, spirit pe care noi, cei mai trecuți prin viață și încă obiectivi, îl cunoaștem și îl iubim.

Din păcate -și asta trebuie spus fără nicio patimă politică- Timișoara Capitală Culturală este un eșec de proporții. Dacă nu ar fi fost Universitatea de Vest care a reușit performanța de a aduce la Timișoara patru laureați Nobel (performanță unică în România) și Muzeul Național de Artă Timișoara, care a avut expoziții remarcabile, Timișoara Capitală Culturală ar fi fost un amestec de bâlci, așa-zisă artă modernă (în realitate niște chestii de prost-gust și estetism lipsă, niște teribilisme ale unor „instalatori”, că artiști nu pot fi numiți)”, a scris Daniel Funeriu, pe facebook.

Fostul ministru al Educaţiei critică şi mizeria din oraş, parcurile lăsate în paragină şi infracţionalitatea de pe străzi, dar aminiteşte şi de romii de mătase care deţin zeci de clădiri în zona centrală a Timişoarei.

„Un oraș total vasal clanurilor de tot felul, care s-au instalat în tot ceea ce înseamnă zonă centrală, un parc al rozelor devenit parc al buruienilor, paradisul goangelor și mucurilor de țigară, cu greu reușesc unele locuri mai răsărite și prea puținele clădiri renovate să te facă să te simți cât de cât ok. Iar dacă vreți să vă deprimați serios, dați o tură prin Piața Traian -care ar trebui să fie un al treilea punct de atracție, după Piața Operei și Piața Unirii-, dar dacă vă încumetați să fiți foarte atenți la rucsac și portmoneu.Timișoara are nevoie de o terapie de șoc. Nu aș vrea ca aceste triste observații să fie citite în cheie politică, nu cred că e vina doar a primarilor, cred că, din păcate, ceva s-a rupt în Timișoara, ceva mult mai profund decât culoarea politică a unui primar sau altul. Sau poate ceva s-a rupt în mine, și sunt eu prea exigent cu locurile și
oamenii care m-au făcut să fiu ceea ce sunt”, a mai scris Funeriu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.