Skip to main content

Ţinută de colecţie! La Muzeul Naţional al Banatului, poţi admira, în această lună, un compleu creat în anii ’70

Exponatul lunii iunie, la Muzeul Național al Banatului, este un compleu din donația Dumbravă – Cosoroabă de textile și accesorii vestimentare, care cuprinde 248 de obiecte din secolul al XX-lea.

Aeste textile și accesorii vestimentare provin din garderoba Aurorei Dumbravă, născută în 1930 într-o familie mixtă (tatăl român din Brăila, mama austriacă din Oravița).

Familia Dumbravă a avut în proprietate o fabrică de covoare în Fratelia, în perioada interbelică.

După absolvirea Liceului Carmen Sylva din Timișoara, Aurora Dumbravă a studiat pianul la București.

A rămas în memoria orașului Timișoara prin activitatea desfășurată în cadrul Liceului de muzică Ion Vidu din Timișoara, a cărui directoare a fost în anii ’80.

Majoritatea pieselor vestimentare din garderoba Aurorei Dumbravă au fost realizate în atelierele locale de croitorie și în fabricile de profil din România Socialistă, ilustrând activitatea industriei ușoare românești în timpul regimului comunist.

Compleul de culoare albastră, format din 3 piese (taior, bluză, fustă), a fost comandat de Lola pentru a completa ținutele de zi, în anii 1970.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.