Skip to main content

Semnal de alarmă tras de cardiologii de la Spitalul CFR Timișoara. Creşte numărul pacienților cu ateroscleroză, care poate provoca infarct miocardic

Peste 4 milioane de europeni mor în fiecare an din cauza unei boli cardiovasculare, iar ateroscleroza este principala afecțiune care duce la producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.

Boala, care are ca factori de risc vârsta, sexul masculin, obezitatea, ereditatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, se manifestă prin îngroșarea peretelui arterial împiedicând astfel circulația sângelui dinspre inimă spre celelalte organe.

CITEŞTE ŞI: Alertă, la Timișoara, după o crimă înfiorătoare! O femeie a fost omorâtă în bătaie, în propria casă

Vasele de sânge devin rigide ca urmare a depunerii de lipide. Ateroscleroza se poate dezvolta atât la nivelul vaselor mari, cât și la nivelul vaselor mici, conducând la afectarea, în principal, a organelor țintă precum cord, creier, rinichi, dar și artere periferice.

„Se spune că ateroscleroza este o boală a bătrâneții. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane de vârstă activă, de până în 50 de ani, dezvoltă o asemenea afecțiune. Iar una dintre cauzele care contribuie la scăderea vârstei de debut este alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și carbohidrați, care duce la obezitate. Iar, de cele mai multe ori, obezitatea este legată de sedentarism. Astfel, se creează premiza formării și depunerii unor depozite de grăsime, denumite ateroame în literatura de specialitate, pe peretele interior al arterelor, îngustându-le. În timp, depozitele cresc până ajung să blocheze complet vasul de sânge. Hipertensiunea arterială și fumatul sunt alți doi factori care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei”, spune managerul Spitalului CF Timişoara, Stela Iurciuc –  medic cardiolog primar.

Ateroscleroza este asimptomatică până în momentul în care leziunile produc efecte asupra fluxului de sânge, adică până începe blocarea vaselor. Printre manifestările clinice se numără angina pectorală (durerea în piept), durerea în brațul stâng, picior, dificultățile de respirație, oboseala, starea de confuzie, pierderea funcțiilor motorii sau senzoriale, dificultățile de vorbire sau vorbirea neclară, chiar pierderea vederii la un singur ochi.

Iar efectele imediate pot fi atacul cerebral, infarctul miocardic acut ori atacul ischemic tranzitor.

În cadrul cabinetelor de cardiologie din Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara pot fi făcute o serie de investigații neinvazive pentru diagnosticarea aterosclerozei.

“Standardul de aur pentru evaluarea rigidității arteriale este determinarea vitezei undei pulsatile de la carotidă la vena femurală. De asemenea, este important de măsurat indicele gleznă-braț, care este ușor de efectuat și indicat la toți pacienții cu risc de boală aterosclerotică. Electrocardiograma de repaus este o altă investigație care ne poate oferi informații necesare stabilirii unui diagnostic, întrucât  poate evalua activitatea electrică a inimii pentru identificare anumitor zone cu flux redus de sânge. De asemenea, angio CT-ul permite vizualizarea arterelor cu ajutorul computerului tomograf. Prin intermediul Angio-CT-ului coronarian se pot calcula scorul de calciu coronarian, un parametru extrem de important în evaluarea ATS, precum și gradul de obstrucție la nivelul vaselor inimii și, deci, pot fi formulate indicațiile potrivite privind stilul de viață, tratamentul si necesitatea stentării. Nu în ultimul rând, analizele de sânge care arată nivelul de colesterol, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceridele, Proteina C reactivă înalt sensibilă și fibrinogenul. Medicii din Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara eliberează bilete de trimitere către investigații paraclinice de laborator. Există și alte investigații, dar care se realizează, de obicei, în compartimentele specializate de cardiologie. Vorbim de Eco Doppler periferic, angiocoronarografie clasică, RMN cardiac sau angio-RMN. Toate acestea sunt însă precedate de un consult cardiologic”, mai spune Stela Iurciuc.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.