Skip to main content

Se scumpeşte apa în Timişoara şi în alte localităţi! Cât va costa metrul cub, de la 1 iulie?

Conform deciziei Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, tarifele Aquatim pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate se vor majora începând cu 1 iulie 2023 în toată aria de operare.

Astfel, tariful serviciului de alimentare cu apă va fi de 6,08 lei/mc (fără TVA), iar cel al serviciului de canalizare va fi de 6,12 lei/mc (fără TVA).

La aceste tarife se adaugă cota legală de TVA, în cuantum de 9% pentru fiecare serviciu.

CITEŞTE ŞI: Tragedie pe şosea! Un bărbat a murit, după ce prietenul lui a urcat băut la volan şi a intrat cu maşina într-un tir

Majorarea tarifelor reprezintă una din condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, în sumă de aproximativ 240 milioane de Euro,  derulate în prezent de Aquatim SA.

“Datorită acestui amplu proiect de investiții din fonduri europene, judeţul Timiş va beneficia de 22 stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului de epurare și un sistem SCADA regional, de control și monitorizare automată a proceselor. Avantajul accesării fondurilor europene este că 75% din banii destinați investițiilor sunt nerambursabili. Aquatim cofinanțează proiectul cu suma de 14,4 milioane de euro. După aplicarea majorării, Aquatim va avea, în continuare, unul din cele mai mici preţuri la serviciile de apă din România”, transmite Aquatim.

Majorarea este de asemenea în conformitate cu strategia tarifară a companiei, care vizează ajustarea tarifelor atât în termeni reali cât și cu inflația și se bazează atât pe o analiză economică cost-beneficiu realistă cât și pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor societății din fonduri europene.

Măsura este totodată în conformitate cu prevederile din strategia de tarifare pentru serviciile de apă și de canalizare din Contractul de Delegare încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal Timiș și Aquatim SA și cu planul anual de evoluție al tarifelor pentru perioada 2018-2023.

Strategia tarifară a fost aprobată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș cu Hotărârea nr. 155 din 09.06.2022 și cuprinde pentru anul 2023 o creștere în termeni reali de 3,75% la tariful serviciului de alimentare cu apă, de 3,60% la tariful serviciului de canalizare, precum și formula de calcul pentru aplicarea inflației.

Nivelul inflației de la ultimul tarif aprobat și până în prezent, conform indicelui prețurilor de consum, este de 11,23%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Compania Retim, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor săi informații referitoare la programul de lucru pentru data de 24 iunie – Sărbătoare legală „Rusalii”.
Primăria Timișoara anunță închiderea traficului rutier, în mai multe zone ale orașului, pentru continuarea lucrărilor de întreținere și reparare a  drumurilor, precum și a rețelelor de apă și canalizare.
Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajuta pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea […]