Screeningul mamar cu ajutorul RMN-ului cu substanță de contrast. Când este recomandat?

Densitatea sânului este un factor de risc independent în dezvoltarea cancerului de sân cu sensibilitate de detecție scăzută la screeningul prin mamografie.
Aproape 26% ută dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși.
Asta din cauză că screeningul efectuat cu ajutorul mamografului nu a putut reliefa existența unui nodul canceros în țesutul mamar dens.
Din această cauză, Societatea Europeană de Imagistică a Sânului (EUSOBI) recomandă ca, în situația unui sân glandular foarte compact, în locul mamografiei clasice, să fie făcut un RMN de sân.
CITEŞTE ŞI: În paşi de dans, prin cartierul Elisabetin! Hai să redescoperi patrimoniul Timișoarei
„Din păcate, în cazul femeilor cu sânul dens, ajunse la vârsta pentru care se recomandă screeningul, vorbim de paciente de peste 50 de ani, există riscul unei subdiagnosticări. Acuratețea unei mamografii este în acest caz între 62 și 68 la sută. Asta înseamnă că există posibilitatea ca anumite leziuni mamare să nu fie depistate și, astfel, campaniile de investigații imagistice să nu își atingă scopul. Prin comparație, în cazul femeilor cu sân adipos, sensibilitatea examinării depășește 80 la sută, atunci când este făcută cu ajutorul mamografului. De aceea, în noul ghid de screening elaborat de Societatea Europeană de Imagistică a Sânului se recomandă, în cazul femeilor cu sânul dens, efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică nucleară cu substanță de contrast, ce permite depistarea inclusiv a unui țesut tumoral de mici dimensiuni”, spune Diana Manolescu, directorul medical al Spitalul Victor Babeș Timișoara.
RMN-ul de sân este o procedură noninvazivă, sigură, eficientă și neiradiantă.
Potrivit noului ghid european, screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de sân cu ajutorul RMN-ului ar trebui să se realizeze o dată la doi-patru ani, la grupa de vârstă 50-70 de ani.
CITEŞTE ŞI: Concluziile anchetei în cazul pestei porcine de lângă Timişoara! Criza putea fi evitată
Totodată, se recomandă ca pacientele să fie informate despre densitatea sânului.
„La femeile tinere vorbim de un sân dens în care predomină țesutul fibroglandular. Pentru un control de rutină, în cazul lor, se recomandă o ecografie de sân. Dacă există o suspiciune de neoplasm mamar, este necesar un RMN de sân care să completeze investigația anterioară, iar, apoi, o biopsie mamară ghidată ecografic. Odată cu înaintarea în vârstă și după instalarea menopauzei, sânul începe să involueze și se produce o reducere a țesutului fibroglandular, țesutul adipos fiind preponderent. Există însă situații când nu s-a realizat această involuție, adică glanda mamară nu se atrofiază, sânul păstrându-și densitatea. În acest caz, un examen mamografic poate da rezultate fals pozitive sau fals negative, fiind necesară evaluarea printr-un RMN de sân. Alegerea de la început a unui examen imagistic de rezonanță magnetică poate duce la o depistare mai rapidă a eventualelor neoplasme mamare. Cu alte cuvinte, mamografia este standardul de aur, dar, în cazul unui sân dens, ar trebui efectuat mai degrabă un RMN de sân”, mai explică dr. Manolescu.
România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screeningul mamar în cazul femeilor de peste 50 de ani.
Atunci când cancerul de sân este depistat în stadiul incipient, rata de vindecare este de peste 95 la sută.
În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar.
În Centrul de Imagistică de la Spitalul Victor Babeș Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Kunsthalle Bega aduce în premieră în România lucrările sculptorului slovac Martin Piaček

Traseu modificat temporar, pe linia 16, la sfârșit de săptămâna, din cauza unei competiții de ciclism! Cum vor circula troleibuzele?

Experiment ratat! Fritz recunoaște că ideea lui de a lăsa iarba din parcuri să crească până la brâu a fost una proastă

Explicația halucinantă dată de doi tineri, prinși cu droguri în parc! Ce au putut să le spună polițiștilor?

Peste 100 de medici oncologi și chirurgi din zona de vest a țării se reunesc la „Zilele Oncohelp”! Vor discuta despre cele mai noi direcții în tratamentul cancerului

Video: Scene ca în „Fast and Furious”, în miez de noapte, lângă Timișoara! Hoți de combustibil fugăriți de polițiști! Unul dintre ei a sărit dintr-un microbuz aflat în mers

Trasee modificate temporar, pentru tramvaiele de pe liniile 2 și 7! STPT introduce un un microbuz până în Calea Șagului!

S-a dat în stambă cu motocicleta de teren și a sfârșit pe mâna polițiștilor! Cum s-a întâmplat?

Accident cumplit! Cinci oameni au fost răniți, dintre care unul este în stare gravă! Intervin echipajele de descarcerare

Reacția savuroasă a lui Popoviciu, după ce Viorica de la Clejani i-a cântat o melodie deocheată: Trebuia să îmi cânte operă?

Atenție, șoferi! O stradă din plin centrul Timișoarei se închide mâine, din cauza unor lucrări! Și accesul la parcările din zonă va fi blocat

Bătaie între trei tineri, în mijlocul străzii! Unul dintre ei a ajuns la spital, dar scandalul a continuat și acolo! Și o mașină a fost vandalizată

RETIM și ADID Timiș demarează a doua campanie, din acest an, pentru colectarea gratuită a deșeurilor periculoase din menajer, în Zona 1 Rural!

Copii pierduți, în parcurile din Timișoara? Alin Popoviciu are o explicație: Primăria a inventat un joc nou de tip „Escape Room”

Peste 100 de oameni ai străzii, ridicați din oraș, în acest an! Poliția locală spune că timișorenii încurajează cerșetoria

Pirtea acuză administrația Fritz de discriminare în școli! Le-ar favoriza pe cele la care învață copiii USR-iștilor

RETIM și ADID Timiș te scapă de deșeurile voluminoase! Începe cea de-a doua campanie de colectare gratuită, din acest an, în Zona 1 Rural

Lasă un răspuns