Skip to main content

Screeningul mamar cu ajutorul RMN-ului cu substanță de contrast. Când este recomandat?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Densitatea sânului este un factor de risc independent în dezvoltarea cancerului de sân cu sensibilitate de detecție scăzută la screeningul prin mamografie.

Aproape 26% ută dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși.

Asta din cauză că screeningul efectuat cu ajutorul mamografului nu a putut reliefa existența unui nodul canceros în țesutul mamar dens.

Din această cauză, Societatea Europeană de Imagistică a Sânului (EUSOBI) recomandă ca, în situația unui sân glandular foarte compact, în locul mamografiei clasice, să fie făcut un RMN de sân.

CITEŞTE ŞI: În paşi de dans, prin cartierul Elisabetin! Hai să redescoperi patrimoniul Timișoarei

„Din păcate, în cazul femeilor cu sânul dens, ajunse la vârsta pentru care se recomandă screeningul, vorbim de paciente de peste 50 de ani, există riscul unei subdiagnosticări. Acuratețea unei mamografii este în acest caz între 62 și 68 la sută. Asta înseamnă că există posibilitatea ca anumite leziuni mamare să nu fie depistate și, astfel, campaniile de investigații imagistice să nu își atingă scopul. Prin comparație, în cazul femeilor cu sân adipos, sensibilitatea examinării depășește 80 la sută, atunci când este făcută cu ajutorul mamografului. De aceea, în noul ghid de screening elaborat de Societatea Europeană de Imagistică a Sânului se recomandă, în cazul femeilor cu sânul dens, efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică nucleară cu substanță de contrast, ce permite depistarea inclusiv a unui țesut tumoral de mici dimensiuni”, spune Diana Manolescu, directorul medical al Spitalul Victor Babeș Timișoara.

RMN-ul de sân este o procedură noninvazivă, sigură, eficientă și neiradiantă.

Potrivit noului ghid european, screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de sân cu ajutorul RMN-ului ar trebui să se realizeze o dată la doi-patru ani, la grupa de vârstă 50-70 de ani.

CITEŞTE ŞI: Concluziile anchetei în cazul pestei porcine de lângă Timişoara! Criza putea fi evitată

Totodată, se recomandă ca pacientele să fie informate despre densitatea sânului.

„La femeile tinere vorbim de un sân dens în care predomină țesutul fibroglandular. Pentru un control de rutină, în cazul lor, se recomandă o ecografie de sân. Dacă există o suspiciune de neoplasm mamar, este necesar un RMN de sân care să completeze investigația anterioară, iar, apoi, o biopsie mamară ghidată ecografic. Odată cu înaintarea în vârstă și după instalarea menopauzei, sânul începe să involueze și se produce o reducere a țesutului fibroglandular, țesutul adipos fiind preponderent. Există însă situații când nu s-a realizat această involuție, adică glanda mamară nu se atrofiază, sânul păstrându-și densitatea. În acest caz, un examen mamografic poate da rezultate fals pozitive sau fals negative, fiind necesară evaluarea printr-un RMN de sân. Alegerea de la început a unui examen imagistic de rezonanță magnetică poate duce la o depistare mai rapidă a eventualelor neoplasme mamare. Cu alte cuvinte, mamografia este standardul de aur, dar, în cazul unui sân dens, ar trebui efectuat mai degrabă un RMN de sân”, mai explică dr. Manolescu.

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screeningul mamar în cazul femeilor de peste 50 de ani.
Atunci când cancerul de sân este depistat în stadiul incipient, rata de vindecare este de peste 95 la sută.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar.

În Centrul de Imagistică de la Spitalul Victor Babeș Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Timișoara găzduiește prima expoziție în România a artistului slovac Martin Piaček, începând cu data de 29 aprilie, la Kunsthalle Bega.
Doi tineri, aflați pe o bancă dintr-un parc din Timișoara, care păreau euforici, au atras atenția unui echipaj de la Poliția Locală, care a trecut imediat la legitimarea acestora.
Chirurgia este una dintre cele mai importante arme în lupta împotriva cancerului. În numeroase forme de boală oncologică, cancer de sân, de colon, pulmonar, ovarian, chiar și în cel rectal, excizia chirurgicală a tumorii primare este, de cele mai multe ori, primul pas al bătăliei cu afecțiunea neoplazică.
După ce un filmuleț în care apare vicepreședintele CJT, Alin Popoviciu, căruia Viorica de la Clejani îi cântă refrenul unei piese deocheate a devenit viral pe internet, acesta vine cu explicații publice.
Președintele PNL Timiș, Marilen Pirtea, reacționează la scandalul legat de relocarea elevilor de la Liceul Tehnic de Vest, care urmează să fie mutați în alte unități de învățământ pentru a face loc elevilor de la Colegiul „Ana Aslan”.
Aproape cinci tone de haine uzate au fost date spre reciclare, în primele două luni și jumătate de la implementarea serviciului gratuit de colectare a articolelor vestimentare, implementat de Primăria Timișoara, în parteneriat cu CVS Recycling SRL.