Skip to main content

În paşi de dans, prin cartierul Elisabetin! Hai să redescoperi patrimoniul Timișoarei

Un show care îmbină dansul, teatrul, tehnologia digitală şi elemente de realitate augmentată, pentru a reduce la viaţă o poveste de dragoste din Primul Război Mondial.

Este vorba despre un nou episod al “Spotlighting Timisoara’s Heritage throught Dance”, care îşi propune să scoată la lumină întâmplări pline de farmec ale oraşului de pe Bega, într-o manieră inedită.

CITEŞTE ŞI: Corul Madrigal pornește „Pe drumul Crăciunului” în șapte orașe din țară! Când ajunge la Timișoara?

De această dată, organizatorii te duc pe urmele Antoniei Schirmer, numită în familie Netti.

Născută la Innsbruck, Antonia a divorțat de primul soț după ce s-a îndrăgostit de tânărul medic Ludwig Diel, în spital, în timpul Primului Război Mondial.

În urma căsătoriei cu acesta, se stabilește în Jimbolia, iar în 1923 se mută la Timișoara, unde înfiinţeată Sanatoriul Bănățean, alături de medicii Josephi și Miletics.

“V-ați gândit vreodată câte povești de viață zac în spatele unor uși închise, într-o casă sau într-un pod, și se pierd în uitare? <> își propune să scoată la lumină aceste povești pline de farmec ale Timișoarei și, în acest fel, să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului”, transmit organizatorii.

Punctul de plecare al acestui spectacol a fost expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în 2020, intitulată „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara.

Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, care a avut la bază manuscrisul „Jurnal de familie” al doamnei prof. dr. Pia Brînzeu.

Momentele de dans descriu povestea a trei femei, trăitoare în epoci istorice foarte diferite: Timișoara interbelică (Netti), Timișoara în anii comunismului (Carla, fiica lui Netti) și Timișoara postdecembristă (Pia, nepoata lui Netti).

„Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance / Descoperă patrimoniul Timișoarei în pași de dans” este un proiect al Asociației Club de Dans Sportiv Magnum, realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și este inspirat din proiectul “Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara”, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

CITEŞTE ŞI: Concluziile anchetei în cazul pestei porcine de lângă Timişoara! Criza putea fi evitată

„Cartierul Elisabetin – O lume într-un cufăr”, cel de-al treilea eveniment din cadrul acestui proiect, se va desfășura în 21 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema VICTORIA și va avea în centrul său tot personaje feminine, la fel ca și celelalte două spectacole anterioare.

Biletele costă 15 lei și pot fi achiziționate de aici https://eventbook.ro/other/bilete-cartierul-elisabetin-o-lume-intr-un-cufar?hall=cinema-victoria-timisoara

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.