Skip to main content

Revoltă printre pieţarii din Timișoara! Majorarea chiriilor şi noile taxe îi scot în stradă

Piețarii din Timișoara se pregătesc de proteste, după ce conducerea societății SC Piețe SA a anunțat majorarea chiriilor cu 20%, începând de anul viitor.

Actualele contracte expiră în această lună, urmând ca din 2023, să intre în vigoare noile tarife. Afectați și comercianții din piața de gros, dar și micii producători din restul piețelor din oraș.

Pentru a-și exprima nemulțumirile, piețarii vor protesta luni dimineața de la ora 9.30 la Piața de Gros din Mehala.

Comercianții se plâng de faptul că deși instituția nu a investit deloc în ultima perioadă în piețele din oraș, chiriile cresc în continuare.

În momentul de față, comercianții au trei opțiuni pentru a putea vinde în piață. Fie plătesc o taxă zilnică de 25 de lei, fie își rezervă lunar, o masă, pentru care plătesc aproximativ 300 de lei, însă merg doar de câteva ori, să îşi vândă produsele, fie își fac abonament lunar în valoare de 550 de lei, care este valabil pentru fiecare zi.

La piața de gros, pentru o boxă, comercianții plătesc în momentul de față 140 de lei pe metru pătrat.

După noile modificări, taxa zilnică urmează să crească la 30 de lei, abonamentele lunare vor fi de 670 de lei, iar rezervările urmează să fie scoase. Pentru o boxă din piața de gros, după majorări, un comerciant ar urma să achite suma de aproximativ 300 de lei pe metru pătrat, după ce vor trebui să plătească chirie și pentru rampa de acces.

Eu până acum am plătit aproximativ 62.000 de euro chiria pe an pentru depozitul din Piața de Gros, iar de anul viitor ar trebui să plătesc 82.000. Sunt 20.000 de euro în plus, care reprezintă majorarea de 20% și taxa pe lună pentru rampă. Oamenii aceștia distrug piețele din oraș. Primăria vrea doar să își încaseze și să mărească redevența, nu investește nimic. Sunt condiții mizere în piețele din oraș și pentru comercianți și pentru cumpărători”, spune un comerciant din piața de gros.

Și într-adevăr, în ceea ce privește redevența, în momentul de față Primăria Timișoara încasează cea mai mare sumă din țară, de la o astfel de societate, și anume un procent de 15% din cifra de afaceri. Sunt însă primării care nu încasează niciun leu, cum ar fi exemplul Contanței.

Ultima majorare a chiriilor fost anul trecut, însă creșterea a fost doar de 8%, iar până atunci prețurile nu mai crescuseră de mai bine de trei ani.

Piețarii se plâng de fapul că plătesc și în momentul de față prețuri extrem de mari pentru a-și putea desfășura activitatea, comparativ cu condițiile oferite de societatea SC Piețe SA.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.