Prostie, incompetenţă sau dispreţ faţă de timişoreni? Comercianţii de la Ruga cartierului Lipovei, forţaţi de administraţia Fritz să încalce legea, pentru a fi amendaţi
O nouă gafă a administraţiei USR din Timişoara face victime în rândul celor care vând preparate culinare, obiecte artizanale sau alte produse, la evenimentele organizate în oraş.
Cel mai recent caz este Ruga din cartierul Lipovei, din data de 29 iunie, pentru care Casa de Cultură, condusă de Camelia Mingasson (Fetiţa) i-a invitat pe comercianţi, să îşi depună dosarele, până pe 13 iunie.
Anunţul a fost făcut pe data de 8 iunie, astfel că cei interesaţi au avut la dispoziţie mai puţin de o săptămână să îşi pregătească documentele necesare şi să spere că vor fi acceptaţi să îşi vândă marfa.
15 firme şi PFA-uri s-au încadrat în timp şi au trecut cu brio de selecţie, iar pe data de 16 iunie au semnat contractele.
Asta însă nu le-a asigurat participarea la eveniment, pentru că aveau nevoie şi de acordul de comerţ stradal emis de Direcţia de Autorizare şi Control din cadrul Primăriei Timişoara, instituţie care are în subordine şi Casa de Cultură.
Pentru obţinerea acestui aviz, comercianţii erau obligaţi să depună aceleaşi documente transmise şi către Casa de Cultură, precum şi contractul de colaborare încheiat cu instituţia condusă de Camelia Fetiţa.
De bună credinţă, oamenii au înaintat către Primărie toate actele şi au aşteptat avizul care nu a mai ajuns la niciunul dintre ei.
Au sperat că e doar o chestiune de timp până când li se va transmite un răspuns pozitiv, aşa că şi-au luat în primire locaţiile puse la dipoziţie de Casa de Cultură, iar pe 29 iunie au început să îşi vândă marfa.
Doar că, nici bine nu s-au apucat de treabă, că la Rugă au descins poliţiştii locali, din subordinea aceleiaşi Primării, care le-au cerut comercianţilor, avizele de funcţionare.
Cum niciunul nu a avut, cu toţii au fost amendaţi.
“Le-am arătat poliţiştilor locali numărul de înregistrare a dosarului depus în vederea avizării, iar aceştia au verificat pe site-ul Primăriei, unde, la cererea fiecăruia dintre noi, scria “în lucru”. Drept urmare nu ne-au amendat pe loc, ci după un timp, când Primăria ne-a înştiinţat, oficial, mult după încheiere evenimentului, că solicitările ne-au fost respinse”, a declarat pentru Sursa de Vest, unul dintre comercianţi.
Direcţia de Autorizare şi Control şi-a motivat răspunsul negativ prin faptul că solicitările au fost trimise în afara termenului legal, care este de 30 de zile.
Cu alte cuvinte, comercianţii ar fi trebuit să depună contractul din 16 iunie, cel târziu pe data de 29 mai.
Factorii care au dus la această situaţie halucinantă sunt multipli.
Pe de-o parte este incompetenţa Cameliei Fetiţa, pusă de Fritz în fruntea Casei de Cultură, care nu a fost în stare să semneze contractele de colaborare decât cu două săptămâni înainte de eveniment.
Pe de altă parte sunt amatorismul şi rea voinţa oamenilor noi din Primărie, care nu au fost în stare să analizeze cererile comercianţilor, deşi au avut câteva zile la dispoziţie pentru asta.
Însă, nici excesul de zel al poliţiştilor locali, aflaţi tot în subordinea municipalităţii nu poate fi trecut cu vederea.
“Am aflat că acel control al poliţiştilor a fost comandat chiar din Primărie. Nu cred că noi, comercianţii, suntem miza. Mi se pare că e un meci între ei, iar noi am căzut la mijloc. Cum altfel poţi explica faptul că o instituţie a Primăriei, care e Casa de Cultură, a încheiat contractele prea târziu, Primăria nu ne-a dat avizul de funcţionare pentru că nu am avut acel contract la timp, iar Poliţia Locală, care ţine tot de Primărie, ne amendează pentru că aceeaşi Primărie ne-a forţat să fim în ilegalitate”, spune un alt comerciant de la Ruga cartierului Lipovei.
Interesant este şi faptul că, deşi pe data de 29 iunie, cererile comercianţilor apăreau, pe site-ul Primăriei, ca fiind “în lucru”, pe avizul negativ apare data de 27 iunie, iar comercianţii l-au primit, abia pe 6 iulie. La mai bine de o săptămână după Ruga cartierului Lipovei.
Asta însă nu l-a împiedicat pe primarul oraşului să facă o baie de mulţime la eveniment, să se pozeze chiar în faţa tarabelor „ilegale” sau să se prindă în horă cu oamenii prezenţi la rugă.
Lasă un răspuns