Skip to main content

Festivalul Internaţional George Enescu aduce la Timişoara, şase concerte extraordinare, în această toamnă

Marile ansambluri ale lumii – Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra – se alătură Filarmonicii Banatul, și vor urca pe scena Sălii Capitol, în perioada 3 – 20 septembrie.

Vor fi susținute 6 concerte de excepție dirijate de Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea.

Concertul de deschidere va fi susținut de Ensemble Intercontemporain, în 3 septembrie, ora 19:00.

„Este o onoare să aducem la Timișoara Festivalul Internațional George Enescu, cu cele mai prestigioase ansambluri din lume. Este un an special pentru Timișoara și pentru întreaga țară, este anul în care contribuim cu toții pentru a oferi experiențe de cea mai înaltă calitate artistică și culturală și ne bucurăm împreună de toate oportunitățile ivite datorită titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Dana Țurcan, managerul proiectului.

Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesioniști specializați în interpretarea muzicii contemporane și experimentale, dirijați de Matthias Pintscher.

Repertoriul concertului include lucrări semnate de cei mai importanți compozitori ai secolului XX și XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gérard Grisey.

Ansamblul este cunoscut pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai valoroase formații care promovează și interpretează muzica contemporană la cel mai înalt nivel artistic.

Al doilea concert va fi susținut de Fine Arts Quartet în 4 septembrie, ora 19:00.

Cvartetul de coarde american are o istorie impresionantă și o reputație puternică în lumea muzicii clasice.

Fondat în 1946 la Chicago, acesta este cunoscut pentru interpretarea sa virtuoasă și sensibilă a capodoperelor muzicii de cameră, dar și pentru explorarea unor repertorii mai puțin cunoscute realizată într-un mod deosebit.

Fine Arts Quartet a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.

Romanian Chamber Orchestra va aduce în fața publicului un concert plin de emoție adresat familiilor, intitulat – Pinocchio… with „strings” attached.

În 7 septembrie, ora 19:00, publicul este aşteptat la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia.

Vor fi interpretate lucrări de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg și D. Shostakovich. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul belgian, Martin Dendievel.

În 14 septembrie, ora 19:00, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondată în 1962, în Elveția, orchestra îmbină inovația și calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial.

20 septembrie, ultima zi a Festivalului Internațional George Enescu la Timișoara, aduce în faţa publicului un concert inedit susținut de Manchester Camerata, ansamblu apreciat de către publicația The Times ca fiind „cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie”.

Cele 6 concerte de excepție sunt organizate de Asociația Scena Muzicală, Clubul Rotary Cetate și Filarmonica Banatul.

Festivalul George Enescu este cel mai mare festival de muzică clasică din România și unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa.

Prima ediție a festivalului a fost organizată în 1958.

Mai multe informații puteți și bilete găsiți aici – https://festivalulenescutimisoara.ro/ și http://bit.ly/3YtNdc0.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în această perioadă ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă.
Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat în această dimineață pentru lichidarea unui incendiu violent.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.