Skip to main content

Proiectul SIA VEST, o șansă devenită realitate pentru 40 de afaceri noi

Marilen Pirtea

S-a încheiat proiectul SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, derulat de CCIAT  împreună cu S.C. GAPA SRL.

Proiectul a avut o durată de implementare de 36 luni, între 12 ianuarie 2018 şi 11.01.2021.

CITEŞTE ŞI: Oportunităţi pentru studenţi, în dezbatere la UVT. Prima întâlnire de lucru a RO European Universities

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, cod My Smis: 105255.

Obiectivul principal al proiectului a vizat stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competente antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratică pentru 44 de persoane, activități de mentorat pentru 44 de persoane precum și crearea și sprijinirea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest care să genereze 88 de locuri de muncă.

Proiectul s-a adresat persoanelor care desfășoară o activitate independentă, persoanelor inactive (elevi,  studenţi) şi şomerilor de lungă durată cu domiciliul într-unul din cele patru județe ale Regiunii Vest, doritoare să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban din regiunea vizată de proiect.

Valoarea totală a finanțării a fost de 6.420.240,78 lei.

Finanțarea este nerambursabilă în proporție de 100%.

Rezultatele proiectului s-au concretizat în:

– 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, cu participarea a 340 persoane din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara;

– 380 persoane din Regiunea Vest înscrise în grupul țintă;

– 49 de planuri de afaceri depuse;

– 25 planuri de afaceri selectate spre finanțare;

– 25 stagii de practică pentru candidații cu planuri de afaceri selectate;

– 40 de de start up-uri înființate, din care 24 de către partenerul coordonator CCIAT;

–  3 Diplome de Merit pentru spirit inovator și viziune strategică în transformarea unei idei de business într-o afacere de succes, acordate în cadrul Topului Firmelor din Județul Timiș pentru 2019 firmelor: Anastasia Internațional, Camera Pictures și LowByte Software.

În procesul de înființare a celor 40 de start-up-uri, după semnarea contractelor de subvenție, experții din proiect au întocmit documentația aferentă și au intermediat formalitățile de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului Timiș.

După finalizarea acțiunilor de înființare și autorizare a activității, mentorii au oferit suport informațional, instrumental și evaluativ pentru implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare, conform codurilor CAEN specifice.    
    
În contextul pandemic al anului 2020, atenția partenerilor de proiect s-a concentrat asupra monitorizării si sustinerii activității celor 24 de start-up-uri cât și asupra îndrumării și susținerii acestora prin măsuri menite să atenueze impactul socio-economic provocat de pandemie și să faciliteze revenirea la normalitate.

Astfel, în ciuda dificultăților întâmpinate și cu sprijinul partenerilor de proiect, firmele au reușit să demareze activitățile și să mențină numărul de angajați, conform indicatorilor asumați  prin planurile de afaceri.

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara a găsit spații pentru toate cele 17 centre de vaccinare! Care sunt locațiile?

În prezent, cele 24 de firme noi susținute de CCIA Timiș numără 57 de angajați, iar valoarea totală a subvențiilor primite este de 3.496.143,01 lei (740.708,26 euro).

Domeniile în care acestea activează sunt: IT&C, înregistrări audio-video, producție cinematografică, activități fotografice, editare-tipărire, producție (mobilier, sucuri naturale), HoReCa, comerț, consultanță

în afaceri, organizare evenimente, servicii de coafură, construcții, altele.

CCIA Timiș va susține și  monitoriza activitatea start up-urilor finanțate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizarea implementării proiectului, respectiv data de 12.01.2024.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

restrictii trafic
La solicitarea societăților Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier în două zone din oraș, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță.
Recenta victorie a lui Donald Trump la alegerile din Statele Unite a fost marcată cu entuziasm de republicanul Marian Cucșa, președintele Partidului Republican Român.
Au mai rămas două zile până la prima ieșire la rampă spectacolului Petrecerea de nuntă, a cărui premieră este programată duminică, 10 noiembrie 2024, la Sala Mare, cu începere la ora 19.
Primarul Dominic Fritz a pornit un proiect de amploare pentru Timișoara: un nou spital municipal, realizat în parteneriat public-privat și cu sprijinul Băncii Mondiale.
Este o săptămână cu semnificație pentru țările europene, care celebrează „European Fertility Week”, perioadă în care societatea își exprimă solidaritatea pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.
La o săptămână de când circulația tramvaielor a fost blocată, în zona centrală a Timișoarei, aproximativ două ore, din cauza unei garnituri care a deraiat, avem primul rezultat al anchetei demarate de firma producătoare.
Un râs protejat de lege a fost filmat, azi noapte, pe o stradă din municipiul Lugoj, iar în imagini se observă că animalul este rănit și are nevoie de ajutor.
Balul de caritate „Dovleacul Roz”, organizat anual de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, un smbol al solidarității cu pacienții oncologici, revine și în acest an, la Timișoara.
Mobilizare uriașă de forțe, în această dimineaă, când pompierii au fost solicitați să lichideze un incendiu violent care a cuprins casa unui bărbat de 70 de ani.